current views are: 17

30 Μαΐου 2018
Δημοσίευση03:24

Σκοπιανό: Από ένα τηλεφώνημα κρίνονται οι διαπραγματεύσεις – Αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά

Τα κέρδη και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Δημοσίευση 03:24’

Τα κέρδη και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Ένα τηλεφώνημα από τον Ζόραν Ζάεφ περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, από σήμερα μέχρι πιθανότατα την Παρασκευή, προκειμένου να δρομολογηθούν τα επόμενα στάδια της συμφωνίας του ονοματολογικού. Το κρίσιμο ζήτημα του erga omnes, που άπτεται και των συνταγματικών αλλαγών στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η γειτονική χώρα, είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ «καθυστερεί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr,  μέσα από τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δυο πρωθυπουργικών γραφείων ο Ζόραν Ζάεφ έχει ζητήσει λίγο «πολιτικό χρόνο», προκειμένου να διευθετήσει όλα τα τελευταία σημαντικά θέματα που απομένουν. Όπως είχαμε δημοσιεύσει και από χθες, οι «ζυμώσεις» και οι σφυγμομετρήσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις δίνουν πολύ καλές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, εξηγούν ωστόσο πως ήταν αναγκαίο η συζήτηση να περάσει στο ανώτατο επίπεδο, καθώς ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ  «δεν μπορούσε να προχωρήσει παρακάτω τις συζητήσεις» και πως αυτό που χρειαζόταν ήταν η «πρωθυπουργική σφραγίδα». Σε αυτή τη λογική εξηγούν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που κάνει λόγο για «προοπτική λύσης» και του Νίκου Κοτζιά για «συμφωνία που έγινε» δεν είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος, αλλά περιγράφουν τις συζητήσεις που γίνονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Πολύ κρίσιμες είναι και οι διαβουλεύσεις που εξελίσσονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τους νομικούς να «χτενίζουν» τα κείμενα της συμφωνίας, έτσι ώστε να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους δυο πρωθυπουργούς. Αφορούν τα παράγωγα του ονόματος (ονομασίες για εμπορικές χρήσεις, προϊόντα, ονομασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.λ.π), αλλά και τα αρχικά και τις συντμήσεις που θα χρησιμοποιεί από εδώ και πέρα η γειτονική χώρα (η κατάληξη .mk στο διαδίκτυο, ο κωδικό iso, αλλά και αν το κράτος της ΠΓΔΜ θα τοποθετείται αλφαβητικά στο «M» κ.α).Οι νομικοί εξετάζουν προσεκτικά και τις επιστολές  που πρέπει να σταλούν προς το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αλλά και τις τρίτες χώρες και θα αφορούν τις προσκλήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ. Η προϋπόθεση της υλοποίησης της συνταγματικής αλλαγής θα είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να υλοποιηθούν τα επτά στάδια που έχει δημοσιεύσει το newpost.gr.

Οι ίδιες πηγές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για τη γλώσσα και την ταυτότητα τονίζοντας πως αποτελούν ένα σημαντικό «κομμάτι του παζλ» και διευκρινίζοντας πως είναι ένα ζήτημα σύνθετο με πολλές προσημειώσεις στην τελική συμφωνία.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας, όπως ανέλυαν οι ίδιες πηγές στοnewpost.gr, είναι η απαλοιφή των αλυτρωτικών αναφορών από το νέο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ο στόχος είναι να υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις προς την ελληνική πλευρά για την ομογένεια, τα σύνορα της χώρας και τις ιστορικές αναφορές.

Όσον αφορά την ονομασία, μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως οι δυο γεωγραφικοί προσδιορισμοί Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία)  κερδίζουν έδαφος σε σχέση με την τρίτη επιλογή του «πακέτου» Νίμιτς που έχει μείνει στο τραπέζι και είναι η Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία). Όλα δείχνουν πως το αμετάφραστο  της ονομασίας έχει δοθεί στην πλευρά των Σκοπίων  και θα μεταφράζεται στην αντίστοιχη γλώσσα.

 


σχετικα αρθρα