current views are: 10

30 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:58

Ιταλικό «ιό» με παρενέργειες στην Ελλάδα και «θερμό» καλοκαίρι, βλέπουν στη ΝΔ

Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν με ανησυχία την ξέφρενη άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών, ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων

Δημοσίευση 04:58’

Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν με ανησυχία την ξέφρενη άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών, ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων

Ο «ιός» της ιταλικής κρίσης που μεταδόθηκε στις διεθνείς αγορές, απλά και μόνο υπό το φόβο μιας κυβέρνησης ευρωσκεπτικιστών στη γειτονική χώρα, που θα αμφισβητήσουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες, προβληματίζει ιδιαίτερα τη ΝΔ. Στην οδό Πειραιώς παρακολουθούν με ανησυχία την ξέφρενη άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών, ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, καθώς σε συνδυασμό με την πτώση των χρηματιστηρίων αποδεικνύουν ότι το ενδεχόμενο μιας κρίσης χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ζήτημα κατά τη χθεσινή ομιλία του στους εκπροσώπους των βιομηχάνων, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα ως ένα «ιδιότυπο deja vu» για τους Έλληνες. «Είναι σαν να ξαναζούμε νοερά, βλέποντας τους γείτονές μας, τι μπορεί να συμβεί όταν το τέρας του λαϊκισμού σπάει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές και υπόσχεται ανεδαφικές λύσεις σε πραγματικά, όμως, προβλήματα» τόνισε.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι κατά βάση πολιτικό. Σύμφωνα με τα όσα λέει σε συνομιλητές του, λόγω της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου και της ασυνέπειας λόγων και έργων που τους χαρακτηρίζει, η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα αντίστοιχα επίπεδα χωρών του ευρωπαϊκού νότου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έξοδο στις αγορές με αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που υπάρχει στο γαλάζιο επιτελείο, η ιταλική κρίση ανατρέπει τους σχεδιασμούς για την πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια και επαναφέρει το ρίσκο για την Ευρωζώνη όταν η τελευταία δεν έχει προλάβει να «θωρακιστεί» απέναντι σε μια νέα κρίση. Προς επίρρωσιν αυτής της άποψης, έρχονται οι δηλώσεις αναλυτών στο πρακτορείο Bloomberg, που σημείωναν ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται να απειληθεί η ομαλή έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του ετοιμάζονται για ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, όχι μόνο στο γήπεδο της οικονομίας αλλά και στα εθνικά θέματα. Έπειτα και από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Βερολίνο, ότι «η συμφωνία με τα Σκόπια έκλεισε γιατί είναι προς το εθνικό μας συμφέρον» η ΝΔ κρατά στάση αναμονής και αναμένει επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του newpost.gr (Μπορεί το Σκοπιανό να οδηγήσει σε εκλογές;), «στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, οι τελευταίες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το θέμα εμφανίζουν τον Πρωθυπουργό έτοιμο να αποδεχθεί συμβιβασμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.


σχετικα αρθρα