current views are: 8

31 Μαΐου 2018
Δημοσίευση09:37

Εμμανουηλίδης στο «Ακραίως»: Η λύση στο Σκοπιανό αναβαθμίζει το γεωπολιτικό μας ρόλο

Απέφυγε ο βουλευτής να πάρει θέση στο ερώτημα εάν υπάρχει «Μακεδονικό» έθνος

Δημοσίευση 09:37’

Απέφυγε ο βουλευτής να πάρει θέση στο ερώτημα εάν υπάρχει «Μακεδονικό» έθνος

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει το ζήτημα. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο. Η δέσμευση για αναθεώρηση του συντάγματος και το erga omnes διευκολύνουν τη λύση. Είναι μία απόφαση που καθορίζει το ρόλο της χώρας μας στα δυτικά Βαλκάνια. Προδιαγράφει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, χώρας που θα είναι εγγύηση για την ασφάλεια των Βαλκανίων».

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής μιλώντας στο Ακραίως και τον Τάκη Χατζή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επιλογή του κ. Εμμανουηλίδη να μην πάρει σαφή θέση στο ερώτημα εάν, όπως ισχυρίζοντας οι Σκοπιανοί, υπάρχει «Μακεδονικό» έθνος ή όχι. 

Απαντώντας σε επίμονα ερωτήματα του Τάκη Χατζή για το αν υπάρχει μακεδονικό έθνος ο κ. Εμμανουηλίδης σημείωσε «η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή. Το μεγαλύτερο μέρος είναι στην Ελληνική επικράτεια και εμείς δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις».

Επέμεινε πως πρέπει να βρεθεί λύση με προοπτική να έχει διάρκεια στο χρόνο. 

Σε νέα ερώτηση του κ. Χατζή αν εννοεί πως «υπάρχει μακεδονικό έθνος αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι στην Ελλάδα» ο κ. Εμμανουηλίδης αρκέστηκε να πει πως πρέπει να «αποφεύγουμε την απλουστευτική λογική». 

«Αξιολογούμε τη λύση του προβλήματος από τη δική μας πλευρά. Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι κέρδος για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα αναβαθμιστεί ο γεωπολιτικός μας ρόλος στην περιοχή με τη λύση στο Σκοπιανό». 

«Πρέπει να υπάρξει λύση γιατί διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να διεισδύσει στα Σκόπια η Τουρκία ή ο Ερντογάν και να δημιουργήσει ένα τόξο πίεσης προς τη χώρα μας», εξήγησε ο κ. Εμμανουηλίδης. 

Υπογράμμισε ακόμα πως «Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται βαθμιδωτά» και τόνισε πως δεν έχει διάρκεια στο χρόνο μια λύση που επιτυγχάνεται με την «απόλυτη κυριαρχία του ισχυρού». 

Έδωσε ως παράδειγμα την «τιμωριτική» όπως είπε συνθήκη των Σεβρών που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «εύθραυστη σαν τις πορσελάνες».

«Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να δώσουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα», συνέχισε.

Τέλος, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ακούει και να αφουγκράζεται την κοινωνία αλλά όχι να καθοδηγείται από το φόβο».


σχετικα αρθρα