current views are: 11

1 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση10:54

Πρώην υπουργός ΠΓΔΜ: Αυτό είναι το νέο όνομα των Σκοπίων

«Κλείδωσε» η συμφωνία με erga omnes και αναθεώρηση Συντάγματος

Δημοσίευση 10:54’

«Κλείδωσε» η συμφωνία με erga omnes και αναθεώρηση Συντάγματος

Από τις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ θα κριθεί αν θα υπάρξει συμφωνία για λύση του Σκοπιανού.

Είναι δεδομένο πλέον πως η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» δεν είναι στο τραπέζι ενώ σκοπιανά ΜΜΕ επιμένουν πως το όνομα που προκρίνεται είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Πάντως πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλοσόσκι έδωσε τη δική του άποψη για το ζήτημα αφήνοντας υπονοώντας πως «κλειδώσει» ακόμη το όνομα, αλλά υπάρχουν δύο επιλογές. Ειδικότερα, ο Μιλοσόσκι τόνισε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία και το μόνο που μένει να αποφασιστεί είναι αν το νέο όνομα της χώρας θα είναι «Βόρεια Μακεδονία» ή «Νέα Μακεδονία».

Σε ανάρτηση του στα social media σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χθες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή τριών διπλωματών από το υπουργείο Εξωτερικών, επετεύχθη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος με όλες τις λεπτομέρειες, erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πλέον, αναμένουμε από τους συμβούλους των δύο χωρών, κ.κ. Μπασάνοβιτς και Καλπαδάκη, να οργανώσουν μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα για να αποφασίσουν για το όνομα Βόρεια ή Νέα Μακεδονία!».

Από ελληνικής πλευράς ο Δημήτρης Τζανακόπουλός επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και, όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχολίασε πως μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή.


σχετικα αρθρα