current views are: 6

2 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση15:39

Σκουρλέτης: «Κανένα μπόνους, εμείς θέλουμε απλή αναλογική»

Στα μέσα Ιουνίου ο «Κλεισθένης» στη Βουλή

Δημοσίευση 15:39’

Στα μέσα Ιουνίου ο «Κλεισθένης» στη Βουλή

Σε 15 ημέρες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», όπως τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «7». Υπενθυμίζεται πως οι νέες διατάξεις θα φέρνουν μια σειρά από αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα θεσπίζουν την απλή αναλογική και στις εκλογές των ΟΤΑ. «Δεν είναι μόνο ότι προωθούμε δικαιότερο τρόπο αποτύπωσης των συσχετισμών, αλλά και μια κουλτούρα συνεργασίας και συνευθύνης. Όταν ξέρεις ότι ψηφίζεις “α” να βγαίνει “α”», συμπλήρωσε για το νέο εκλογικό σύστημα για το οποίο αντιδρά η αντιπολίτευση.

Το «μπαλάκι» στην Φώφη Γεννηματά  έριξε ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα του της κατάτμησης της β΄ περιφέρειας Αθηνών. Απαντώντας στο ερώτημα αν το Κίνημα Αλλαγής επιχειρήσει να συνδέσει το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών με το μειωμένο μπόνους που προκρίνει απάντησε: «Για σκεφτείτε να το αντιστρέψουμε και να πούμε και εμείς πως θα κάνουμε το σπάσιμο της β΄ Αθηνών αν συμφωνήσετε στην ψήφιση της απλής αναλογικής που δεν είχατε συμφωνήσει την προηγούμενη φορά;»

Μάλιστα εκτίμησε πως ενδεχομένως η στάση που κρατούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι μια υπεκφυγή, καθώς τα δυο κόμματα φοβούνται  μήπως χαθεί το κατεστημένο  των «βαρωνιών» που υπάρχουν. Απέκλεισε, μάλιστα κάθε πιθανότητα η κυβέρνηση να πάει από όσα έχει ψηφίσει τον Ιούλιο του 2016 και να αποδεχτεί μειωμένο μπόνους στις εθνικές εκλογές.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών το θέμα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού τονίζοντας πως είναι «κάτι διαφορετικό, θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά επειδή υπάρχουν μια σειρά από συνταγματικές προβλέψεις και τεχνικά ζητήματα, πολύ ευχαρίστως να το δούμε ξεχωριστά στο ορατό μέλλον».

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στις 3 «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν μπορεί να πάει πίσω το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τον «Κλεισθένη»:

– Η θέσπιση της απλής αναλογικής

– Η νέα κατηγοριοποίηση των δήμων για την οποία τόνισε πως θα γίνεται με βάση τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους (ορεινότητα, νησιωτικότητα) έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί και ένας νέος τρόπος ενίσχυσης τους σε πιο ορθολογική βάση κατανομής των πόρων. «Το τωρινό κριτήριο είναι μόνο το πληθυσμιακό», επεσήμανε. Παράλληλα μίλησε για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων εκατοντάδων χιλιάδων χωριών, που είχαν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον  μέσω των τοπικών συμβουλίων θα αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο.

– Η ενεργοποίηση των  δημοψηφισμάτων στους δήμους  για θέματα αποκλειστικά των τοπικών κοινωνιών.


σχετικα αρθρα