current views are: 9

5 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση11:18

Ζ. Ζάεφ: Τα επόμενα 24ωρα το τηλεφώνημα στον Τσίπρα

Οι Αλβανοί εταίροι βάζουν στο τραπέζι τρία νέα ονόματα

Δημοσίευση 11:18’

Οι Αλβανοί εταίροι βάζουν στο τραπέζι τρία νέα ονόματα

Tα επόμενα 24ωρα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα κάνει το περίφημο τηλεφώνημα, που αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου για τη σύναψη συμφωνίας για το ονοματολογικό. Αυτό διαμήνυσε ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, σε δημόσια τοποθέτησή του, “είναι θέμα ημερών και ότι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται οι συνθήκες για να συμβεί αυτό” είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα είναι επιτυχημένη!

Υπογράμμισε, πάντως, πως δεν θα πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις, αφού ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις και μόλις υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα γίνει η τηλεφωνική συνομιλία. Μάλιστα τόνισε πως στη συνέχεια θα ενημερώσει και τους πολίτες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. «Αυτές τις μέρες θέλω να είναι ημέρες επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Όταν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες, θα γίνουν άμεσα γνωστές στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι τον τελικό λόγο για το θέμα θα τον έχει ο λαός, μέσω δημοψηφίσματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές  του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στην εκπομπή της ΕΡΤ, ότι στο τραπέζι απομένουν τρία ονόματα – «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία» – ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος βρίσκεται στο τέλος και ότι η κατάληξή της, όπως είπε, θα είναι αίσια και ευτυχής.

Διαβάστε επίσης:
►Τηλεφώνημα από τον Ζάεφ για ένα «ναι» ή ένα «όχι» αναμένει το Μαξίμου

Νέα ονόματα ρίχνουν στο τραπέζι οι Αλβανοί σύμμαχοι του Ζάεφ

Την ίδια ώρα, το αλβανικό κόμμα DUI, κυβερνητικός εταίρος του Ζάεφ, ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρεις νέες ονομασίες, με στόχο να ξεπεραστούν τα εσωτερικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο βουλευτής Αρτάν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του αρχηγού του DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι πέραν των προτάσεων του Μάθιου Νίμιτς, εξετάζονται και τα ονόματα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Κρούσεβο”, “Δημοκρατία της Μοντέρνας Μακεδονίας” και “Δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας”.

Το Κρούσεβο είναι πόλη της ΠΓΔΜ που συνδέεται με την εξέγερση του Ίλιντεν και στη συνέχεια πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς. Ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε να σχολιάσει τα τρία νέα  ονόματα που ανέφερε ο κ. Γκρούμπι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Γκρούμπι σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει σε όλα τα βασικά σημεία και το μοναδικό που χρήζει διευκρίνισης είναι ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας.

Ν. Κοτζιάς: Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες

«Δεν υπάρχει κατάρρευση των συνομιλιών. Είναι θέμα μερικών ημερών να αναστραφεί το κλίμα, αλλά μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, ποτέ μη λες ποτέ. Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν. Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα», ανέφερε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, ενώ διαμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι από αυτά που έχουν συμφωνηθεί. 

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού. Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της πΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την πΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Αναπτύξαμε επιμέρους συνεργασίες με τη γειτονική χώρα, έχουμε μέτρα που δένουν τις δυο πλευρές αρκεί να λύσουμε το ονοματολογικό», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια δεν ήταν τόσο μεγάλο, δεν αφορούσε μόνο την ονομασία αλλά τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης Ζάεφ. 

Το χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι σε περίπτωση που τελικά συνομολογηθεί λύση στο ονοματολογικό, τις επόμενες εβδομάδες αυτή θα πάει στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία. Επίσης υπολόγισε πως το δημοψήφισμα -το οποίο αποκάλεσε σεβαστή πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση Ζάεφ- θα διεξαχθεί περί τον Οκτώβριο.

Κομισιόν: Συμφέρουσα για όλη την περιοχή μια λύση στο Σκοπιανό

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε η εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν κατά της λύσης, η εκπρόσωπος, υπενθύμισε την πάγια θέση της Επιτροπής υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού, σημειώνοντας ότι είναι προς «το συμφέρον όχι μόνο της χώρας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη αλλά και ολόκληρης της περιοχής και πλέον».

«Υποστηρίζουμε τις εν εξελίξει προσπάθειες οι οποίες χρειάζονται χρόνο και χώρο για προχωρήσουν», σημείωσε, κάνοντας αναφορά και στις πρόσφατες συναντήσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.


σχετικα αρθρα