ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς επηρεάζει το ΚΙΝΑΛ το «όχι» της ΔΗΣΥ στο σπάσιμο της Β΄ Αθήνας

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 7 Ιουνίου 2018, 07:03 / Ανανεώθηκε 7 Ιουνίου 2018, 14:54
Πώς επηρεάζει το ΚΙΝΑΛ το «όχι» της ΔΗΣΥ στο σπάσιμο της Β΄ Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Στη Βουλή πλέον η μάχη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι διαδικασίες fast truck με τις οποίες θα εισαχθούν τα κρίσιμα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση είναι από μόνες τους προωθητικές της συγκρουσιακής διάθεσης που επιδεικνύουν τα στελέχη της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως έδειξε και η αντίδρασή της στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που πέρασε σαν «αστραπή» από τις αρμόδιες επιτροπές, είναι αποφασισμένη να κρατήσει πολύ ψηλά τους τόνους. «Κατήφορος, ρεβανσισμός, προχειρότητα,  πελατειακές  σχέσεις, παλινδρομήσεις, ρουσφέτια, απαξίωση» ήταν οι λέξεις που περιέχονταν μόνο σε μια πρόταση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη δήλωση που έκανε με αφορμή την κατάργηση των σχολικών συμβούλων.

Το νέο «όχι» που θα δοκιμάσει τις αντοχές όλων

Στη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι προετοιμάζονται για μια ολική σύγκρουση με την κυβέρνηση εν όψει κατάθεσης σημαντικών νομοσχεδίων. Τον Κλεισθένη και την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών.

Το πρώτο απορρίπτεται ως αντι-μεταρρύθμιση. Το δεύτερο όμως αποτελεί πάγια θέση και το δυο κομμάτων.

Πληροφορίες θέλουν τη ΔΗΣΥ να λέει ένα ηχηρό «όχι» και όπως εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της ΚΟ πρόκειται για αποσπασματική αντιμετώπιση του εκλογικού συστήματος. Εξάλλου θυμίζει ότι η ΔΗΣΥ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου από το 2016 και μόνο ως τέτοια, συνολικά δηλαδή θα δεχτεί να συζητήσει.

Ένα ερώτημα είναι τι θα πράξει το Ποτάμι. Από το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους μήπως και πάλι εμφανιστούν διαφοροποιήσεις και την εικόνα ομοφωνίας, που επιχείρησαν να μεταδώσουν προς τα έξω στη πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ, έρθει να χαλάσει και πάλι η λογική «ας κάνουμε τώρα το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας και βλέπουμε», την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει να ακούν από συναδέλφους τους.

Ήταν πριν σχεδόν δυο χρόνια, Ιούλιος του ΄16, όταν ψηφιζόταν στη Βουλή η απλή αναλογική με το Θανάση Θεοχαρόπουλο τότε να υπερψηφίζει το άρθρο για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών κόντρα στη γραμμή της ΔΗΣΥ, που καταψήφισε όλα τα άρθρα, ενώ την ίδια στιγμή και ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέγραφε στην κοινοβουλευτική του ομάδα πολλές διαφοροποιήσεις.

Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά και σε επίπεδο στρατηγικής και σε επίπεδο σύνθεσης της ΚΟ του Ποταμιού. Μένει να φανεί αν θα εκδηλωθούν νέες διαφοροποιήσεις και κατά πόσο θα επηρεάσουν την εικόνα του νέου φορέα.

Δεδομένο είναι ότι και για τη ΔΗΜΑΡ και για το Ποτάμι το θέμα αποτελεί θέση αρχής. Στην παρούσα φάση όμως αναγνωρίζεται και από τα δυο κόμματα ότι όλα κινούνται στο πλαίσιο του μεγάλου σχηματισμού και γι’ αυτό θα θέσουν το θέμα στα όργανα.  

Μεσοπρόθεσμο: Η αποκάλυψη της «καθαρής εξόδου»

Το μείζον ωστόσο είναι το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στη ΔΗΣΥ ανυπομονούν και για το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος το χαρακτήριζε την «αποκάλυψη της καθαρής εξόδου». Εκεί θα αποτυπωθεί με ενάργεια το δεσμευτικό πλαίσιο και τα προνομοθετημένα μέτρα με τα οποία δένει η κυβέρνηση την οικονομία και τη χώρα από το '19 και έπειτα.

Γίνεται αντιληπτό ότι η εικόνα που θα δώσουν ΔΗΣΥ και Ποτάμι στη συζήτηση των νομοσχεδίων, που έρχονται τις επόμενες ημέρες σαν καλοκαιρινά μπουρίνια, θα είναι ουσιαστικά και η τελευταία εντύπωση που θα αφήσουν στο εκλογικό σώμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Μια καλή εμφάνιση στη Βουλή είναι το στοίχημα για μια επιτυχημένη εξόρμηση στην περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμη: 
►Ρελάνς Γεννηματά με 10 + 1 προτάσεις για μισθούς, συντάξεις και Α΄ κατοικία
►Μισό βήμα πίσω από Σκουρλέτη, αλλά επιμένει στην απλή αναλογική

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr