current views are: 9

10 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση07:42

Ζαχαριάδης: Δεν υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια – Κεφαλογιάννη: Βρισκόμαστε στο σκοτάδι

Λοβέρδος: Ο τεμαχισμός της λύσης μας βρίσκεται αντίθετους 

Δημοσίευση 07:42’

Λοβέρδος: Ο τεμαχισμός της λύσης μας βρίσκεται αντίθετους 

«Δεν υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον Τάκη Χατζή και το «Ακραίως» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δεν έχω διαβάσει τη συμφωνία. Υπερασπιζόμαστε ένα πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων πάνω στο οποίο χαράσσεται η συμφωνία. Πριν έχουμε απορριπτική ή θετική διάθεση να δούμε την τελική λύση. Υπάρχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση, δεν έχει τελειώσει» εξήγησε ο διευθυντής του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Είπαμε εξ αρχής ότι δεν υπάρχει συμφωνία διά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Και μισό ζήτημα να μείνει μπορεί να υπάρξει αδιέξοδο. Αν δεν κλείσουν όλα τα ζητήματα, δεν υπάρχει συμφωνία στο Σκοπιανό».

Ο κ. Ζαχαριάδης διευκρίνισε πως όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

«Δεν διαπραγματεύονται οι 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή ο διευθυντής της ΚΟ που έχει μια φαεινή ιδέα. Στα κρίσιμα ζητήματα χρειάζεται απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς που τα χειρίζονται», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης. 
Απαντώντας σε ερώτημα αν πρέπει να τοποθετηθεί ο λαός για το θέμα των Σκοπίων ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Το συγκεκριμένο ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα «ναι» ή «όχι». Η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο». 
Παράλληλα, υποστήριξε πως «Η θέση μας είναι ίδια με αυτή που είχε τότε ο κ. Καραμανλής. Άλλοι άλλαξαν θέση από αυτή του 2008 και πήγαν στη θέση του Καρατζαφέρη. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε θέση».

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε «Τρελό και παλαβό» ότι «ότι ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς κάθονται και καταστρώνουν σχέδιο για να διασπάσουν τη ΝΔ» και τόνισε πως «Το εθνικό συμφέρον μας είναι τα δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη».

Κεφαλογιάννη: Είμαστε στο σκοτάδι για τις διαπραγματεύσεις

«Πρωτοφανές» χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θεσμική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση. Η αντιπολίτευση είναι στο σκοτάδι. Το 2008 η κα Μπακογιάννη ενημέρωνε τα κόμματα και τους αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις». 

Τόνισε επίσης πως το 2008 η κυβέρνηση «είχε ξεκάθαρη εθνική θέση και η αντιπολίτευση ήταν ενήμερη». 

«Το κεκτημένο του Βουκουρεστίου έλεγε «Πρώτα λύση και μετά ένταξη». Το να στεκόμαστε στο όνομα είναι σα να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Δεν είναι μόνο το ονοματολογικό» πρόσθεσε η πρώην υπουργός δήλωσε πως «Η κυβέρνηση είναι πολύ ενδοτική στο Σκοπιανό, αισθάνεται ότι έχει απέναντι της την αντιπολίτευση της Ελλάδας». 

Επιπλέον, είπε πως «επισπεύδουσα πλευρά είναι η Σκοπιανή. Γιατί περιμένουμε το τηλεφώνημα του Ζάεφ;».

«Ο κ. Κοτζιάς έρχεται με προπαγάνδα να καλύψει τις ευθύνες του», ισχυρίστηκε η κ. Κεφαλογιάννη για να προσθέσει: «Η συμφωνία πρέπει να είναι ενιαία και συνολική. Δεν θα δεχθούμε κατάτμηση. Λέμε ότι δεν είναι μόνο το όνομα, μεγάλο ζήτημα είναι η γλώσσα και η εθνότητα». 

Λοβέρδος: Κατάπτυστο το δημοσίευμα της ‘Αυγής’

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αυγής για το Σκοπιανό.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση πως «αντί να επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα εθνικό μέτωπο επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην αντιπολίτευση».

«Όταν κανένας μας δεν ξέρει τη συμφωνία δεν μπορείς να λες ποιοι ψηφίζουν και ποιοι όχι. Τότε γίνεται η διαπραγμάτευση με σκοπό να δημιουργήσεις προβλήματα στην αντιπολίτευση», εξήγησε.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε λύση με «γεωγραφικό προσδιορισμό, σύνθετη ονομασία με χρονοδιάγραμμα αλλά όχι με σαλαμοποίηση. Άλλο οδικός χάρτης και άλλο τεμαχισμός της λύσης».

«Ο τεμαχισμός μας βρίσκεται αντίθετους. Κυκλοφορεί ότι θα υπάρχει διετής οδικός χάρτης, εμείς θα πούμε όχι σε αυτό», πρόσθεσε.

«Μάχη» για την οικονομία

«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μετά τον Αύγουστο» τόνισε για τα θέματα της οικονομίας ο Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας πως «το λένε για να κερδίσουν λίγο χρόνο». 

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο και την ενεχυρίαση της δημόσιας περιουσίας τόνισε: «Ούτως ή άλλως η περιουσία του δημοσίου είναι για εκατό χρόνια στα χέρια ξένης διοίκησης».

Η κυρία Κεφαλογιάννη, κατηγόρισε την κυβέρνηση πως «Καταδικάζει τη χώρα σε ένα αέναο μνημόνιο, ένα μνημόνιο χωρίς ημερομηνία λήξης».

«Το υπερταμείο είναι μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης, δεν το είχε δεχθεί καμία κυβέρνηση στο παρελθόν. Εκχώρησαν για ένα αιώνα τη δημόσια περιουσία», συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Με αυτή την κυβέρνηση η χώρα δεν έχει καμία προοπτική. Η κυβέρνηση κατάφερε να έχει Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση».

Εξέφρασε επίσης την επιφύλαξη της κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές τον Αύγουστο. 

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σημείωσε πως «H χώρα βγαίνει από τα μνημόνια» και πρόσθεσε: «Τα επόμενα χρόνια θα έχουν δυσκολίες αλλά κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε καλύτερα. Κανένας δεν μιλάει για success story μπαίνουμε όμως σε άλλη ρότα».

Ξεκαθάρισε, τέλος, πως θα υπάρχει διαρκής διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για τους στόχους.  

 


σχετικα αρθρα