current views are: 7

19 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση11:40

Ένταση και αψιμαχίες στη Βουλή για την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

Η καταγγελία για εκβιασμό, η Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Δημοσίευση 11:40’

Η καταγγελία για εκβιασμό, η Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Στο «κόκκινο» ανέβηκε για ακόμα μια φορά το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που μέρα με τη μέρα εξελίσσεται σε ένα πεδίο κοκορομαχίες με έπαθλο τις εντυπώσεις.

Αυτή τη φορά το «μενού» είχε την γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της σε υποθέσεις όπως αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Novartis.

Τα ντεσιμπέλ στην αίθουσα άρχισαν να ανεβαίνουν αμέσως μετά την καταγγελία της κ. Παπασπύρου πως δέχεται προσωπικές επιθέσεις που φτάνουν στο σημείο του εκβιασμού με στόχο την παρεμπόδιση του έργου της. Μάλιστα κατήγγειλε πως δέχεται πιέσεις από Μέσα και αποκάλυψε πως δημοσιογράφος έφτασε στο σημείο να της αποστείλει email, με το οποίο την προειδοποιούσε πως έχει στα χέρια του στοιχεία για πολεοδομικές παραβάσεις στην οικία της. Ωστόσο η γενική επιθεωρήτρια δεν θέλησε να αποκαλύψει περεταίρω στοιχεία ούτε να μιλήσει για το αντικείμενο του εκβιασμού.

Η ένταση

Ωστόσο μετά τις καταγγελίες ήρθε και η σειρά της αντιπολίτευσης να περάσει στην αντεπίθεση και δια του Ευάγγελου Βενιζέλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αποδώσει ευθύνες στην κ. Παπασπύρου για την υπόθεση Novartis. Όπως είπε, η γενική επιθεωρήτρια δεν σέβεται την μυστικότητα της διαδικασίας αλλά δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ δημιουργώντας κλίμα που «εναρμονιζόταν» με τις στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Απαντώντας η κ. Παπασπύρου δήλωσε πως ο ρόλος της δεν σχετίζεται με αυτόν του ανακριτικού υπαλλήλου αλλά και ότι οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για τις εξελίξεις.

«Δεν προανήγγειλα διώξεις. Είπα μόνο πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα», είπε σε μια δήλωση που εξελίχθηκε κάτι σαν βόμβα στα θεμέλια της συνεδρίασης, καθώς ακολούθησαν αλλεπάλληλες αντεγκλήσεις που με την σειρά τους υποχρέωσαν την πρόεδρο, Τασία Χριστοδουλοπούλου να διακόψει για λίγη ώρα τη συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Ήμουν αυτήκοος μάρτυρας όταν προαναγγείλατε διώξεις. Αυτό ήταν το ολίσθημα», είπε ο Γ. Γεωργαντάς της ΝΔ (αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχαν κάνει στο γραφείο της τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή), με την γενική επιθεωρήτρια να απαντά: « Δεν έχω καμία συμμετοχή στο ΚΕΕΛΠΝΟ, είπα μόνο αν θα ασκηθούν διώξεις».

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι το τέλος της διαδικασίας εμφανίστηκε άλλη μια πηγή έντασης όταν ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από την επιθεωρήτρια να του εξηγήσει τους λόγους που διαβίβασε αναφορά στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου που είχε ως αποτέλεσμα να εκκινήσουν ποινικές διαδικασίες κατά δικαστή για υπόθεση φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ.


σχετικα αρθρα