current views are: 9

26 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση19:29

Σύγκρουση για την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη και το «σχέδιο αποστασίας»

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Δημοσίευση 19:29’

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη νέα ανεξαρτητοποίηση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτή τη φορά του Γιώργου Λαζαρίδη, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι 152 βουλευτές προκαλούν προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καταγγέλλει, «σχέδιο αποστασίας», με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιμένει σε κάθε τόνο πως η κυβέρνηση «είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει».

Κεραυνός εν αιθρία

Τόσο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση του κ. Λαζαρίδη προκάλεσε έκπληξη και έντονη δυσφορία. Και αυτό γιατί, προ ημερών ο βουλευτής είχε καταψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ για το Σκοπιανό, ενώ όπως αποκάλυψε ο Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη, είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όταν η συμφωνία έρθει στη βουλή, αυτή θα υπερψηφιστεί με 180 βουλευτές.

Το παρασκήνιο πίσω της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη είναι πλούσιο: Αργά χθες το βράδυ, όπως αποκάλυψε το Τάκης Χατζής, ο βουλευτής βρέθηκε στο σπίτι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και αφού προ ημερών είχε ετοιμάζει δήλωση ανεξαρτητοποίησης, την οποία και δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα. Ο βουλευτής ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πως η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από 180 βουλευτές, τις οποίες και ο κ. Καμμένος πράγματι έδωσε. Μάλιστα, όταν ο βουλευτής εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του, ο κ. Καμμένος φέρεται να τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνομίλησε με τον κ. Λαζαρίδη και εγγυήθηκε και ο ίδιος ότι θα φέρει τη συμφωνία προς υπερψήφιση από 180 βουλευτές.

Καταγγέλλουν σχέδια αποστασίας

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του αντέδρασε με μια πολύ σκληρή διαρροή, καταγγέλλοντας σχέδιο αποστασίας από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

►Κυβέρνηση: Επιχειρηματικά συμφέροντα και σχέδιο αποστασίας πίσω από την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη

►Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ

►ΑΝΕΛ: Να παραδώσει την έδρα ο Γ. Λαζαρίδης

►Κοτζιάς για Λαζαρίδη: Σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας

►Καμμένος σε βουλευτές: Σε συνεννόηση με Τσίπρα η πρόταση για 180 

►Το παρασκήνιο της ανεξαρτητοποίησης του Γ. Λαζαρίδη​

Ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε πως «αυτή η κυβέρνηση, παρά τους σχεδιασμούς και τα ανόητα σχέδια που κάποιοι επιχειρούν, θα έχει συνέχεια. Και μια και βρισκόμαστε στη Βρετανία μια εξαιρετική ταινία ήταν το “Τοο hard to die”… Είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

Νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, με τον Νίκο Κοτζιά να κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας», το οποίο κατά τον ΥΠΕΞ βρίσκεται «σε εξέλιξη με τα λεφτά ολιγαρχών και τρίτων παραγόντων. Κάποιοι έχουν σε τέτοια σχέδια μεγάλη παράδοση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από πλευράς του είχε αναφερθεί και αυτός σε «οργανωμένο σχέδιο», λέγοντας πως «ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν εκπονήσει σχέδιο με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση πριν την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια την 21η Αυγούστου 2018».

Την αποχώρηση Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ σχολίασε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, μέσω twitter. Μάλιστα, δεν έκανε κάποιο σχόλιο αλλά ανήρτησε το βίντεο από την περίφημη αναφορά του κ. Ευ. Μαρινάκη ότι «η Χούντα πέφτει», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να «δείξει» ότι θεωρεί τον επιχειρηματία ως ένα εξ όσων επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα μια διαρροή σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από το Μέγαρο Μαξίμου, που καλούσε τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα, «διαφορετικά θα είναι αποστάτης». Οι ίδιες πηγές, έκαναν λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, με τη στήριξη επιχειρηματιών που έχουν ως έδρα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, και προς όφελος του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν, δε, τη βεβαιότητά τους ότι η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δεν θα πετύχει καθώς «ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες». Κατέληγαν, δε, καλώντας τον κ. Λαζαρίδη να «αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού». 

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τόνισε: «Οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»


σχετικα αρθρα