current views are: 10

30 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση10:48

Το Ποτάμι δε γυρίζει πίσω… στο ΚΙΝΑΛ

Με εκλογή νέου ΠΣ επικυρώνεται η εισήγηση του Θεοδωράκη για αποχώρηση

Δημοσίευση 10:48’

Με εκλογή νέου ΠΣ επικυρώνεται η εισήγηση του Θεοδωράκη για αποχώρηση

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αποφασισμένος μετά τις καταιγίδες που προκλήθηκαν στο χώρο της κεντροαριστεράς με θρυαλλίδα εξελίξεων το ονοματολογικό να εισηγηθεί στη Μεγάλη Συγκέντρωση των Αντιπροσώπων την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είδε το πλαίσιο των θέσεων του κόμματός του και των δικών του αντιλήψεων να περιθωριοποιείται με τη συνεργασία της κοινοβουλευτικής του ομάδας και αυτής της ΔΗΣΥ να αποδεικνύεται αδύνατη. Και αυτό δεν το έκρυψε, αλλά τώρα πια θέλει να το αναστρέψει. Όπως και να έχει είναι αρχηγός κόμματος και αυτό δεν μπορεί να το απεμπολήσει.   

Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επαναπροσέγγιση με τους συντρόφους του Κινήματος Αλλαγής και για την ακρίβεια με το ΠΑΣΟΚ. Η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν δημοσίως κάποιοι Βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη και ακόμη περισσότεροι στο παρασκήνιο όχι απλά είχε ψυχράνει το κλίμα, αλλά είχε φέρει τις σχέσεις των δυο ΚΟ σε οριακά σημεία.

Στη βάση πάντως, μεταξύ μεσαίων και απλών στελεχών δηλαδή, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν υπάρχει εχθρότητα και δεν είναι λίγοι τηρουμένων των αναλογιών όσοι σκέφτονται την παραμονή τους στο ΚΙΝΑΛ και την αποχώρηση από το Ποτάμι έχοντας ήδη πάρει ενεργά μέρος και έχουν στελεχώσει οργανώσεις και επιτροπές του φορέα έχοντας ως βασική παραδοχή τους οτι το Ποτάμι μόνο του δεν μπορεί, ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ όπως λένε παρά το οτι ηγεμονεύει στην παράταξη. 

Να μη γίνει ξεκατίνιασμα

Κορυφαίο στέλεχος του Ποταμιού αν και βλέπει ακόμη περιθώρια συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, ταυτόχρονα όμως πατώντας στη γη βλέπει το διαζύγιο αναπόφευκτο, αλλά επιμένει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα και κινήσεις που απαρτίζουν τον ενιαίο φορέα.

 

 

«Ίσως με μια εκλογική συνεργασία» είναι μια άποψη που μπορεί να ξαναπέσει στο τραπέζι, αλλά σε κάθε περίπτωση η ευχή είναι από τώρα και έπειτα να μην σημειωθούν φαινόμενα λεκτικής στρεψοδικίας για το ποιος έχει την ευθύνη της διάλυσης και κυρίως της καθήλωσης του χώρου σε χαμηλά επίπεδα.

Πάντως ακόμα και οι «ενωτικοί» δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ποτάμι. Για τους περισσότερους από αυτούς το ζήτημα είναι και ηθικό μια και δεν μπορούν να παρατήσουν το κόμμα τους ακόμη κι αν διαφωνούν με το διαζύγιο.

Ένας αριθμός όμως στελεχών μεσαίων και κάτω στην περίπτωση του διαζυγίου θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί ή θα παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ συντασσόμενοι με την άποψη κορυφαίων στελεχών που δηλώνουν ήδη ΚΙΝΑΛ αν το Ποτάμι φύγει.

Με τους 180 στην επόμενη Βουλή

Μάλιστα για να ενισχύσουν το επιχείρημά τους όσοι μιλούν για βιωσιμότητα των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος την επομένη των εκλογών εκτιμούν οτι η επόμενη Βουλή πρέπει να  μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να οδηγηθεί το 2020 σε νέα εκλογική περιπέτεια. Δηλαδή μια κυβερνητική συμμαχία που θα συγκεντρώνει από μόνη της μια πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και το ζήτημα αυτό είναι ίσως και το πιο καθοριστικό μια και πάνω σε αυτό ήδη από τα συνέδρια της ΔΗΣΥ και στη συνέχεια στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτικο-ιδεολογική ζύμωση. Και κάθε φορά βέβαια που η συζήτηση φτάνει στο θέμα της εκλογής ΠτΔ έρχεται στ’ αυτιά όλων ως ηχώ η γραμμή Βενιζέλου για τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». 

Νέο Πολιτικό Συμβούλιο

Από το πρωί της Κυριακής οι αντιπρόσωποι λοιπόν θα βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής για να χαράξουν τη νέα πορεία του κόμματος το οποίο από αυτή τη διαδικασία βγαίνει αφυδατωμένο και δημοσκοπικά σχεδόν εξαφανισμένο.

Ο κ. Θεοδωράκης και αρκετά στελέχη πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση και το Ποτάμι να ανακτήσει πολλές από τις δυνάμεις του στην κοινωνία. Βγαίνοντας από τη σκιά του Κινήματος Αλλαγής και εκφέροντας με μεγαλύτερη ευχέρεια την άποψή του και τις θέσεις του. 

Πεδίο δόξης λαμπρό το κοινοβουλευτικό έργο, που και πλούσιο αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ποιοτικά τα νομοθετήματα στα οποία θα κληθούν τα κόμματα να τοποθετηθούν θα δώσουν το πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο με το οποίο θα φτάσουν στην κάλπη.

Ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να μιλήσει το απόγευμα της Κυριακής, θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις των Βουλευτών και των αντιπροσώπων.

Το πλαίσιο που θα βάλει ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν αποκλείεται να τεθεί σε ψηφοφορία, αλλά ούτως ή άλλως η εκλογή και οι υποψηφιότητες για το Πολιτικό Συμβούλιο ουσιαστικά θα είναι και η επικύρωση της απόφασης.

Το στοίχημα όμως όπως ορίστηκε και στην πρόσφατη κλειστή ΚΟ αλλά και στο ΠΣ είναι στο εξής το ποτάμι να μην θολώνει από τις ασάφειες των τοποθετήσεων και όλοι να εκπέμπουν ξεκάθαρα το μήνυμα του Ποταμιού προς τον κόσμο του.


σχετικα αρθρα