ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόφαση εξόδου από το ΚΙΝΑΛ για το Ποτάμι - Συνέδριο τον Οκτώβριο

του Σωτήρη Μπολάκη - Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2018, 14:21 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2018, 13:29
Απόφαση εξόδου από το ΚΙΝΑΛ για το Ποτάμι - Συνέδριο τον Οκτώβριο
Facebook Twitter Whatsapp

Θεοδωράκης: «Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην εισήγησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν σαφής. Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει μόνο του. Η μόνη ενδεδειγμένη λύση σε αυτή τη φάση και με το Κίνημα Αλλαγής όπως είπε να μη διευρύνεται είναι ο χωρισμός, φαίνεται να είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Η εισήγηση του επικεφαλής του Ποταμιού βρήκε την πλειοψηφία του κόμματος να συμφωνεί και μετά από ψηφοφορία στη ΜΕΣΥΑ αποφάσισε την «απεμπλοκή» από το ΚΙΝΑΛ.

Κατά την ψηφοφορία:

  • 97 ψήφισαν απεμπλοκή 
  • 16 παραμονή 
  • 5 λευκό επί των παρόντων μελών της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων που απαριθμεί 250 μέλη.

Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν συνεργάζεται με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απαντώντας σε αναφορές στελεχών για την επόμενη μέρα που τον ενόχλησαν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». 

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης έθεσε και θέμα ηγεσίας στο Συνέδριο που πρότεινε να γίνει τον Οκτώβριο. Στο συνέδριο μάλιστα θα αποφασιστούν όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης όχι μόνο οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν αλλά δίπλα στην κρίση της δικής του ηγεσίας θα τεθεί το διακύβευμα και των ηγεσιών αυτών των συμμαχιών που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν.

Το κείμενο της απόφασης της ΜΕΣΥΑ

«Το Ποτάμι ιδρύθηκε ως ένα πολιτικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Σκοπός του ήταν και παραμένει να αγωνιστεί για μια Ελλάδα παραγωγική και ευημερούσα. Μια Ελλάδα ισότιμη εταίρο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς πελατειακό κράτος, χωρίς μεγάλες ανισότητες, με ισχυρό κράτος δικαίου και εξωστρεφή οικονομία.

Στην 4ετη πολιτική διαδρομή του το Ποτάμι πάνω σε αυτές τις αρχές κινήθηκε. Συγκρούστηκε, ανυποχώρητα, με τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό. Δέχθηκε τόνους λάσπης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και διαρκείς πολύπλευρες επιθέσεις, αλλά άντεξε και έφερε νέες αξίες στην πολιτική ζωή.
Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν διεκδίκησε το μονοπώλιο της αλήθειας. Με λάθη, με αδυναμίες, με προβλήματα, αποχωρήσεις βουλευτών αλλά δίχως ούτε μια στιγμή να παρεκκλίνει από τις αρχές του.

Στην πορεία αυτή έκανε πάντα προσπάθεια συνάντησης με άλλες δυνάμεις. Πίστευε και πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την προώθηση των πραγματικά προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ήττα του λαϊκισμού και του συντηρητισμού.
Το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού έλαβε απόφαση για τη δημιουργία του Κοινοβουλίου του Κέντρου. Συνδημιουργήσαμε το 2016 την Επιτροπή Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» και άλλες δυνάμεις του χώρου.

Πέρυσι το καλοκαίρι η ΜΕΣΥΑ ενέκρινε την απόφαση για τη συνδιαμόρφωση με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ενός νέου προοδευτικού Κινήματος, που θα συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις του χώρου και θα έχει ανοιχτές πόρτες σε εκείνους που δεν συμμετέχουν σε κανένα από τα υφιστάμενα σχήματα αλλά θα ήθελαν να στρατευθούν στην προσπάθεια για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

212.000 πολίτες στήριξαν στις κάλπες το εγχείρημα. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους. Το Κίνημα Αλλαγής, ένα σχήμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των κινήσεων του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου, κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε.

Αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο και όχι μετά από διάλογο στα πολιτικά όργανα.
Λάθη και αστοχίες στη διαμόρφωση της δομής του Κινήματος άφησαν ανοιχτό το πεδίο για λειτουργικές στρεβλώσεις και για πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία και την ενότητα του χώρου και οδηγούσαν με βεβαιότητα στην σημερινή κρίση.

Το Ποτάμι προσπάθησε να προβάλει τις θέσεις του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις αρχές του. Οι διαφορετικές απόψεις όμως αντί να θεωρούνται πλούτος, έφθασαν να θεωρούνται βάρος. H ενότητα όφειλε να έχει ως απαραίτητο και απαράβατο όρο το σεβασμό του πλουραλισμού και των διαχρονικών θέσεων των πολιτικών δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στα μείζονα θέματα της χώρας. Η απαίτηση μονολιθικότητας είναι ασυμβίβαστη με ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κίνημα αξιών και προόδου.

Η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γινόταν σαφές, διαρκώς και με όλους τους τρόπους ότι αποτελούσε πρόβλημα και για την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που ήθελε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή ως η μεγαλύτερη δύναμη του χώρου.
Τα στελέχη του Ποταμιού διαθέτουν ενωτικό πνεύμα, δεν είναι διατεθειμένα όμως να θυσιάσουν τις απόψεις τους στο βωμό εσωκομματικών ισορροπιών, ούτε να σωπάσουν. Θα συνεχίσουν να τις υπερασπίζουν ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν από την ίδρυση του Ποταμιού.

Αποφασίζουμε λοιπόν σήμερα την αποσύνδεση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής
Η αποσύνδεση μας αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για το Ποτάμι. Υπήρξαμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε υπάρξει χωρίς την συμμετοχή του Ποταμιού όπως βέβαια και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, της ΔΗΜΑΡ, των Μεταρρυθμιστών, των Κινήσεων Πολιτών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων.

Επίσης οι πάντες γνωρίζουν ότι τα μέλη και στελέχη του Ποταμιού προσέτρεξαν στην συνάντηση αυτή με ειλικρινή διάθεση υπέρβασης όσων επιφυλάξεων ενδεχομένως υπήρχαν από κάθε πλευρά.

Η στοιχειώδης υπεράσπιση καλών συναγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δυνάμεων του Κινήματος Αλλαγής, με κάποιες από τις οποίες έχουμε συναντίληψη σε πολλά ζητήματα και η αποφυγή περαιτέρω διεύρυνσης της απόστασης μεταξύ μας, επιβάλλει σήμερα στο Ποτάμι να λάβει αυτή τη απόφαση.
Οι πολιτικοί χώροι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, παραμένουν πάντα συγγενικοί και η κοινή δράση του Ποταμιού με αυτές τις δυνάμεις για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί εκεί που οι απόψεις μας συμπίπτουν.

Η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού λαμβάνει τη σημερινή απόφαση με σεβασμό στον κόσμο που πίστεψε στην ανάγκη ενός πραγματικά νέου Κινήματος και είδε τις ελπίδες του να διαφεύδονται.
Στη βάση αυτή ανακοινώνει συνέδριο το φθινόπωρο.
Επίσης, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ιδρυτικές του αξίες και σε αυτό το δρόμο θα συναντηθεί με όλους εκείνους που πιστεύουν ότι «πρέπει να τα αλλάξουμε όλα δίχως να γκρεμίσουμε τη χώρα
».

Και οι πέντε με την ολική επαναφορά

Όλοι πάντως οι βουλευτές τάχθηκαν υπερ της αυτόνομης πορείας με τον Γιώργο Μαυρωτά μάλιστα να ζητά ως εφικτή την ολική επιστροφή του Ποταμιού. Σε αυτή τη δήλωσε ήρθε να προστεθεί αυτή του Σπύρου Λυκούδη που άσκησε οξύτατη επίθεση στο ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι δεν μένει σε ένα κόμμα όπου τα πάντα αποφασίζει ο  Αρχηγός.

Ιδεολογική απόκλιση

Ενισχύοντας τα επιχειρήματά τους σε σχέση με την ανάγκη αποχωρισμού από το Κίνημα Αλλαγής οι βουλευτές επικαλέστηκαν και πολιτικές διαφορές με τον Γιώργο Αμυρά που έχει ταχθεί ευθέως με τη λογική της συνεργασίας με τη ΝΔ πρότεινε μάλιστα το Ποτάμι στις επερχόμενες ευρωεκλογές να συνταχθεί με τους Φιλελεύθερους μια και δεν θέλει να έχει σχέση με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Σε κάθε περίπτωση και με τις διαμορφωμένες τάσεις μέσα στο κόμμα η σύμπραξη με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια υπόθεση τελειωμένη και προς τις δυο κατευθύνσεις μια και οι Βουλευτές που θα πάρουν το λόγο έχουν προειδοποιήσει αλλήλους και αναμένεται να το επαναλάβουν και σήμερα στις τοποθετήσεις τους ότι δεν θα μείνουν στο κόμμα αν συμβεί είτε η μία είτε άλλη εξέλιξη. 

Μάλιστα ο Σπύρος Δανέλλης έκανε και εκείνος τη δική αυτοκριτική και παραδέχτηκε ότι υπερέβαλε το τελευταίο διάστημα στις τοποθετήσεις του και η θέση του παραμένει σταθερή για ένα ενωμένο δυνατό Ποτάμι.

Τη λογική της αυτονόμησης την είχε προδιαγράψει με ενάργεια ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού  Μίλτος Κύρκος εκφράζοντας σύμφωνα με πληροφορίες και τις βασικέ απόψεις του κ. Θεοδωράκη επιλέγοντας μια πορεία προς τις εκλογές που το Ποτάμι δεν χανόταν κάτω από τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα το δύσκολο δρόμο της μάχης για την προβολή των προτάσεών του για τις λύσεις που θέλει να δώσει στη χώρα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr