current views are: 8

6 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:28

Θεοχαρόπουλος: Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση

«Ρίχνει νερό στο μύλο εθνικολαϊκιστών και ακροδεξιών δυνάμεων»

Δημοσίευση 10:28’

«Ρίχνει νερό στο μύλο εθνικολαϊκιστών και ακροδεξιών δυνάμεων»

Την απογοήτευσή του από τη “διχαστική” συζήτηση στη Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ τόνισε: “Η συζήτηση χθες στη Βουλή ήταν απογοητευτική. Δυστυχώς με αυτόν το διχαστικό λόγο και αυτού του είδους την αντιπαράθεση δεν θα βγούμε από την κρίση ούτε τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι θεμιτό να γίνεται σκληρή αντιπαράθεση με πολιτικά επιχειρήματα για την οικονομία και το Eurogroup, αλλά όχι η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα οικογενειακά τους. Ο ένας κατηγορούσε τον άλλο για τα δάνεια της οικογένειάς του! Αυτό το είδος της αντιπαράθεσης αντί να κάνει σοφότερο τον ελληνικό λαό σε ένα θέμα τόσο σοβαρό της οικονομίας, για την κρίση, τα μνημόνια και το τι κάνουμε από εδώ και στο εξής, είναι ένας τρόπος που μας οδηγεί πιο βαθιά στην κρίση.

Οι αιτίες που μας έφεραν στην κρίση είναι ακριβώς αυτή η αντιπαράθεση, που σήμερα έχει πάρει την χειρότερη μορφή της.

Ακόμα και σε πιο δύσκολες περιόδους δεν είχαμε τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης. Είναι πρωτοφανή πράγματα, έχει ξεφύγει η δημόσια αντιπαράθεση και αν δεν επανέλθει γρήγορα θα συνεχίσει να πέφτει νερό στο μύλο των αντισυστημικών, εθνικολαϊκιστικών και των ακροδεξιών δυνάμεων. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε, γι’ αυτό λέω να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η απαράδεκτη, διχαστική, μικροπολιτική αντιπαράθεση”.

Για το Κίνημα Αλλαγής

“Όταν εκλέχθηκα το 2015 στην προεδρία της ΔΗΜΑΡ πήραμε την πρωτοβουλία και συγκροτήσαμε με την κ. Γεννηματά την Δημοκρατική Συμπαράταξη, με στόχο την συσπείρωση, την ενότητα, στη βάση αναγκαίων πολιτικών συνθέσεων και μιας αντίληψης πλουραλισμού, για να έχει η χώρα έναν ισχυρό αυτόνομο φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα μπορέσει με προοδευτικές θέσεις να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα στη χώρα.
Με βάση τα παραπάνω, όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες δεν είναι ευχάριστα. Πρέπει να μην απογοητεύσουμε τους 212.00 πολίτες που συμμετείχαν στο εγχείρημα.

Από εδώ και στο εξής οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Υπήρχαν προβλήματα, έχουν γίνει λάθη και δεν είναι θετική εξέλιξη η αποχώρηση του Ποταμιού από τον ευρύτερο φορέα που συγκροτούμε.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά στον κόσμο, ο οποίος περιμένει να δώσουμε λύση στα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, την οικονομική πολιτική, την υγεία, την παιδεία, την αγροτική πολιτική, ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Σε αυτό το πλαίσιο η κεντροαριστερά έχει μεγάλη ευθύνη προς τον ελληνικό λαό.

Έχω παλέψει για την ενότητα, έχω παλέψει και διεκδικώ τον πλουραλισμό, για να υπηρετεί την ενότητα και όχι τον κατακερματισμό.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής είναι να προχωρήσουμε πιο γρήγορα για έναν ευρύτερο νέο πολιτικό φορέα, που θα υπερβαίνει την ιστορική διαδρομή των κομμάτων που τον συγκροτούν, για να αποκτήσουμε νέα ακροατήρια.

Οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις μπορούν να συνυπάρχουν όταν υπηρετούν την ενότητα και τον πλουραλισμό”.

Για το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση και την κατάτμηση μεγάλων περιφερειών

“Το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί καμία τομή, καμία μεταρρύθμιση, είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν σύσσωμος ο αυτοδιοικητικός κόσμος, και ο προοδευτικός μάλιστα, είναι αντίθετος γιατί ούτε διαβούλευση σωστή έγινε, αλλά και γιατί το σύστημα που προτείνεται είναι αδιέξοδο. Έχει αποδειχθεί από όλους τους φορείς στον δημόσιο διάλογο ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν δίνει λύση στα προβλήματα της αποκέντρωσης και να χειραφετηθεί από τα κόμματα η αυτοδιοίκηση.

Σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι σταθερή θέση όλης της προοδευτικής παράταξης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θέση αρχής και συνεδριακή, την οποία την έχουμε εκφράσει σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να σπάσουν τα συστήματα διαπλοκής. Αυτή τη θέση μας την υποστηρίζουμε σταθερά. Αναμένουμε την τροπολογία για να δούμε πως εξειδικεύεται η κατάτμηση, για να τοποθετηθούμε και επί της συγκεκριμένης πρότασης”.


σχετικα αρθρα