ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά ΣΕΒ για περικοπή συντάξεων: Υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2018, 19:11 / Ανανεώθηκε 13 Ιουλίου 2018, 11:18
Τσίπρας κατά ΣΕΒ για περικοπή συντάξεων: Υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ
Facebook Twitter Whatsapp

Ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ομιλία στο συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευτούν με το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, παραδεχόμενος μεν πως η χώρα υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, αλλά έκανε λόγο για πολύ σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και διαθρωτικές παρεμβάσεις.

Βασική προτεραιότητα σήμερα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί στα πόδια της. Αναφερόμενος στο Eurogroup, έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, και μια απόφαση που δεν αφορά μόνο σε αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις που «ο λαός θα αποφασίζει να εκλέγει». «Κλείνει με τον καλύτερο τρόπο το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο 8 ετών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως επεσήμανε τα μέτρα για το χρέος, δημιουργούν «απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης». Τόνισε επίσης πως από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε το 2019, τα 750 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για φοροελαφρύνσεις προς τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε ατζέντα και «να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περεταίρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτού».

Επανέλαβε δε πως μετά τον Αύγουστο η χώρα γυρνάει σελίδα και μπορεί να προχωρήσει με το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο. Αναφερόμενος στην ελληνική βιομηχανία, επεσήμανε πως «στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Παράλληλα υποστήριξε πως εξετάζει την πρόταση του ΣΕΒΕ να δημιουργηθεί διακριτό υπουργείο Βιομηχανίας, «καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για τη συνδρομή προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, με την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τη συνεργασία με διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη μείωση των κόκκινων δανείων κλπ.

Επανέλαβε επίσης πως στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι και «η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Πυρά κατά ΣΕΒ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, αφήνοντας εκ νέου ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μια φορά να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. «Η ηγεσία του ΣΕΒ, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιές ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά. Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες  τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι.  Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων.  Σπεύδοντας αυτή τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του ΣΕΒ, τόνισε πως «πρόκειται για μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επαίνεσε τη στάση του ΣΕΒΕ, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας. Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία  όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση».

Για το Σκοπιανό

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον ΣΕΒΕ για τη στάση που κράτησε υπέρ της συμφωνίας και αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να αποδείξουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίχτης στην περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που σημειώνονται, υποστήριξε πως τις αναγνωρίζει και τις σέβεται, αλλά όπως είπε «δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες,  να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν παρέκκλινε από την εθνική γραμμή, και ανέφερε πως «αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα. Και η ιστορική αυτή ευκαιρία, εδράζεται στο ότι στη γειτονική χώρα, δεν βρίσκονται πια οι εθνικιστές και οι παραχαράκτες της ιστορίας. Αλλά μια έντιμη και ειλικρινής ηγεσία,  που επιδιώκει να συνάψει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τη χώρα μας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα κέρδη που κατά τον ίδιο αποκόμισε η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «πετύχαμε να αποσυρθεί κάθε αναφορά και συσχέτιση της γείτονος χώρας από την αρχαιοελληνική ιστορία της Μακεδονίας μας (…).Πετύχαμε επίσης να αφαιρεθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ,  και καταλήξαμε σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και έναντι όλων».

Και όπως είπε, «η εναλλακτική, αν επιλέγαμε να αφήσουμε να πάει χαμένη η ιστορική ευκαιρία για επίλυση τώρα, ήταν εμείς να συνεχίσουμε να τους αποκαλούμε Πρώην Γιουγκοσλαβική δε, Δημοκρατία της Μακεδονίας όμως μεν κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος να τους αναγνωρίζει ως Μακεδονία σκέτο, χωρίς το πολιτικά ορθό και μακρόσυρτο “πρώην Γιουγκοσλαβική”».

Για τις εμπορικές χρήσεις των σημάτων είπε, πως ήταν από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση. «Διότι μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. (…) Δυστυχώς, αυτός ήταν ο μεγάλος κίνδυνος που απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας».

Για ακόμη μια φορά υποστήριξε ότι δεν αναγνωρίζεται με τη συμφωνία ο όρος «Μακεδονικό έθνος», και ανέφερε ότι κάποιοι «ποντάρουν στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality,  που σημαίνει ιθαγένεια,  και ethnicity, που σημαίνει εθνικότητα».

ΝΔ: Ο Τσίπρας ξέχασε τα μακεδονικά προϊόντα

Αντιδρώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού, η ΝΔ επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ξέχασε» να αναφερθεί στα μακεδονικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδας.

«Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να ισχυριστεί και πάλι ότι τάχα δεν εκχώρησε τη “μακεδονική” εθνότητα και τη “μακεδονική” γλώσσα, όταν κάθε μέρα τον διαψεύδει ακόμη και ο Σκοπιανός ομόλογός του» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

«Παραδόξως ο κ. Τσίπρας ξέχασε να αναφερθεί στα μακεδονικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδας τα οποία η συμφωνία του τα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Δεν μας εκπλήσσει. Αν είχε το θάρρος, άλλωστε, να υποστηρίξει τη συμφωνία του, δεν θα αναγκαζόταν να μιλήσει σε ένα σιδερόφρακτο και προστατευόμενο από ΜΑΤ ξενοδοχείο, δίπλα ακριβώς από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις