current views are: 11

11 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση04:10

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 04:10’

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Σε βαρύ κλίμα θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 3.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Θα είναι το πρώτο ραντεβού  των δύο ηγετών μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και η πρώτη συνάντηση μετά τις πολλαπλές προκλήσεις στο Αιγαίο και τη σύλληψη του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στον Έβρο. Η λήξη της προεκλογικής περιόδου και η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών κορυφώθηκαν χθες ειδικά μετά τη φημολογία από την τουρκική πλευρά ότι το τετ α τετ βρίσκεται στον «αέρα». Παρά το κλίμα που είχε προκληθεί και από την «ευγενική» άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας στην Άγκυρα, καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως «το ραντεβού δεν κινδύνευσε να μη γίνει».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί  χωρίς την παρουσία υπουργών, ενώ δεν έχει υπάρξει χρονικός προσδιορισμός λήξης των συνομιλιών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει όλη την ατζέντα των καυτών θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

Στην κορυφή είναι σίγουρο πως θα βρεθεί το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη μετά από 130 μέρες χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες. Δεν είναι τυχαίο πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες πως «ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τονίσει πως πρόκειται για δύο Νατοϊκούς στρατιωτικούς που κρατούνται παράνομα από μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα ως «πολιτικό εργαλείο» και μέσο πίεσης. 

Διαβάστε ακόμη: Τζανακόπουλος: Επιζήμια η παρουσία της Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν

Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολες μετά την είδηση της επίσημης επιστολής της Άγκυρας προς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στην οποία ζητεί από την Ελλάδα πρώτα να εκδώσει τους Τούρκους  αξιωματικούς και τότε να προχωρήσει αυτή σε μια «δίκαιη δίκη» των Ελλήνων στρατιωτικών.

Η τουρκική προκλητικότητα, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η ΑΟΖ, αλλά και το μεταναστευτικό αναμένεται να είναι τα άλλα ζητήματα που θα μπουν στο τραπέζι από τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ

Μετά τη Βαρσοβία το 2016 και τις Βρυξέλλες πέρυσι, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί σήμερα και αύριο και πάλι στη Βελγική πρωτεύουσα στην πιο σημαντική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η σύνοδος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας καλύπτει όλο το εύρος των θεμάτων (αποτροπή, ασφάλεια, πυρηνικά, Αφγανιστάν, Ουκρανία, αντιμετώπιση τρομοκρατίας) με το βλέμμα της Ελλάδας να είναι στραμμένο στη συμφωνία των Πρεσπών και στα ελληνοτουρκικά.

Διαβάστε ακόμη: Ζάεφ: Στις αρχές του 2019 η επικύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα

Την Πέμπτη από το ΝΑΤΟ θα εκδοθούν δύο κείμενα:

-Μια κοινή διακήρυξη με λεπτομερείς αναφορές σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν το διήμερο.

-Ένα κοινό ανακοινωθέν περίπου τριών σελίδων.

Μπορεί η πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να μην συζητηθεί μέσα στο ΝΑΤΟ, ωστόσο και στα δύο κείμενα θα υπάρχει ειδική αναφορά για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην συμμαχία, πάντα με την προϋπόθεση να πραγματοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που της έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνεται λόγος για «προσωρινή στήριξη της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ υπό την αίρεση πως θα ολοκληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της».

Ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη θα έχει την ευκαιρία για δεύτερη μέρα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζόραν Ζάεφ, σε Σύνοδο μαζί με άλλους 30 αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν με δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν στο newpost.gr πως στις Βρυξέλλες δεν έχει κλείσει κάποιο τετ α τετ των δυο πρωθυπουργών. «Δεν υπάρχει κάτι που εκκρεμεί να συζητήσουν», έλεγαν οι ίδιες πηγές και είναι φανερό πως η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση δεν θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα με τον Πάνο Καμμένο που θα βρίσκεται επίσης στις Βρυξέλλες. 

Παρά τις όποιες κοινές φωτογραφίες, που θα συζητηθούν, αυτό που διευκρινίζουν είναι ο ξεχωριστός ρόλος που θα έχει ο Πάνος Καμμένος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αμιγώς για θέματα του χαρτοφυλακίου του, καθώς το κοινό ανακοινωθέν το υπογράφουν μόνο οι πρωθυπουργοί.

Με την πρόσκληση από την Βορειοατλαντική Συμμαχία  στα χέρια, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως ο Ζόραν Ζάεφ θα πάρει την απαραίτητη «ώθηση» που θέλει για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το δημοψήφισμα στη χώρα του. Στις Βρυξέλλες αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα του παραδώσει την πρόσκληση για την έναρξη των διαβουλεύσεων προσχώρησης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Η παρουσία του Αμερικανού προέδρου στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη για άλλη μια φορά. Πέρυσι ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντήσει για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Τραμπ στη βελγική πρωτεύουσα. Δεν αποκλείεται να έχουν και φέτος κάποιο τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου.

Θεωρείται βέβαιο πως ο «πλανητάρχης» θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν σημαντικά  τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ ανταποκρινόμενες στα όσα ορίζει η Συμμαχία.

 


σχετικα αρθρα