current views are: 13

11 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση12:45

Σαρακιώτης: «Κόντρα στο «αυστριακό μοντέλο» της Νέας Δημοκρατίας»

«Συνιστά «σταθμό» καθώς κηρύττει την έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής και δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε μετά την 21η Αυγούστου. Όχι στο δρόμο του 12ώρου, τον οποίο έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης και οι επαγγελματίες πολιτικοί και συνοδοιπόροι του».

Δημοσίευση 12:45’

«Συνιστά «σταθμό» καθώς κηρύττει την έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής και δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε μετά την 21η Αυγούστου. Όχι στο δρόμο του 12ώρου, τον οποίο έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης και οι επαγγελματίες πολιτικοί και συνοδοιπόροι του».

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία και στην αντίστοιχη κριτική της αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής  του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε «σταθμό» το εν λόγω νομοσχέδιο αναφέροντας χαρακτηριστικά:«Συνιστά «σταθμό» καθώς κηρύττει την έναρξη της μεταμνημονιακής εποχής και δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε μετά την 21η Αυγούστου. Όχι στο δρόμο του 12ώρου, τον οποίο έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης και οι επαγγελματίες πολιτικοί και συνοδοιπόροι του».

Ακολούθως, αναφερόμενος στη δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου προς τον εργοδότη σε περίπτωση, που προσλάβει τον εργαζόμενο, σημείωσε:

«Πλέον εισάγεται μία νέα φιλοσοφία, με τα πρόστιμα να είναι ορθολογικά και να αποδίδουν δικαιοσύνη στον εργαζόμενο, πέραν της απλής και αναποτελεσματικής τιμωρίας του εργοδότη. Ο εργαζόμενος βρισκόταν συχνά ενώπιον ασφυκτικών πιέσεων λόγω των εξοντωτικών ποινών εις βάρος του εργοδότη και κυρίως της μη παροχής δυνατότητας επανόρθωσης. Πολλές επιχειρήσεις, άλλωστε, έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα πρόστιμα αυτά, αφού δεν τους δόθηκε ποτέ μία εναλλακτική».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρακιώτης θύμισε τα επίσημα στοιχεία του Σ.Ε.Π.Ε., σύμφωνα με τα οποία:«Το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλού ρίσκου παρουσιάζει σταθερή πτώση από το 19% το 2014 στο 12% το πρώτο τρίμηνο του 2018».

Παράλληλα, ο βουλευτής  αναγνώρισε ότι δεν είναι ώρα για «διθυραμβικές δηλώσεις» και προφανώς κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως ικανοποιημένος. Ωστόσο, οφείλεται να υπογραμμισθεί ότι η κατάσταση, η οποία κληροδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν απελπιστική:

«Μπορούμε να ξεχάσουμε, την εργασιακή ζούγκλα της περιόδου 2010-2014; Να λησμονήσουμε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κατέστη ουσιαστικά ανενεργό με την κατάργηση 200 οργανικών θέσεων; Η απαξίωση του Σ.Ε.Π.Ε. σε ποιους έκλεινε το μάτι; Δεν ήταν μήπως συνειδητή πολιτική επιλογή; Να μην αναφερόμαστε στις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του κυρίου Σαμαρά ακόμη και ενάντια στους ανέργους, οι οποίοι είδαν την αποζημίωση του ταμείου ανεργίας να μειώνεται κατά 50%; Να μη μιλάμε για την αλήστου μνήμης νομοθέτηση κατώτατου και «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους; Αυτοί, που νομοθέτησαν όλα τα παραπάνω, έρχονται τώρα και κόπτονται για τα εργασιακά δικαιώματα των νέων».

Τέλος, ο κ. Σαρακιώτης ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας σε σκωπτικό ύφος:«Καμία έκπληξη δε μας προκαλεί η συμπόρευση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με τις πλέον αντιδραστικές πολιτικές μιας υπό δημιουργία νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Εξάλλου, τα έργα, οι ημέρες και οι καταδίκες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».


σχετικα αρθρα