ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την Αγία Πετρούπολη στη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη η ρώσικη δραστηριότητα

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 13 Ιουλίου 2018, 07:50 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2018, 10:41
Από την Αγία Πετρούπολη στη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη η ρώσικη δραστηριότητα
Photo: Από αριστερά: Κ. Γκαμπαερίδης, Αλ. Ποπόφ, Σ. Στεπάσιν, Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, Σ. Παναγιωτίδης
Facebook Twitter Whatsapp

Οι λεπτομέρειες της «παράνομης δράσης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαράντα οκτώ ώρες μετά την αποκάλυψη της Καθημερινής ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων «διπλωματών» και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο, βρισκόμαστε εν αναμονή των αντιποίνων της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες: «προχωρούμε πάντοτε με την αρχή ότι τέτοιου είδους ενέργειες, όπως οι απελάσεις διπλωματών έχουν συμμετρικές συνέπειες. Αυτές οι ενέργειες δεν προσθέτουν τίποτα θετικό στις διμερείς σχέσεις».

Σφήνα μπήκε στην υπόθεση και το State Department: δηλώνοντας ότι: «Είναι απαράδεκτες οι προσπάθειες ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών. Στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της. Έχουμε παρατηρήσει με μεγάλο προβληματισμό πιθανές απόπειρες υπονόμευσης συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων».

Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι γνωστοποίησαν ότι η «παράνομη δράση» των Ρώσων σχετιζόταν με τα συλλαλητήρια για το όνομα της ΠΓΔΜ και είχε χαρακτήρα υπονόμευσης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι Ρώσοι «διπλωμάτες» κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν δημάρχους και μητροπολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για  «παρέμβαση στα εσωτερικά μας» και ζήτησε σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Είναι φανερό ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχον μπει σε φάση ψυχρότητας.

Η Αυτοκρατορική Ένωση

Η παράνομη, κατά τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, ρώσικη δραστηριότητα εκτυλισσόταν γύρω από την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση της οποία το παράρτημα στη χώρα μας ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2016. Η Αυτοκρατορική Ένωση έχει σαν επίσημο στόχο τη διευκόλυνση του προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους  και την εν γένει διατήρηση της Ορθόδοξης παράδοσης.

Πρόεδρος της Ένωσης  είναι ο Σεργκέι Στεπάσιν. Ο κ. Στεπάσιν είναι πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και νυν πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Ο κ, Στεπασιν υπήρξε επίσης επικεφαλής της FSK (Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας). Η FSK είναι η υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB  και υπήρξε ο προκάτοχος της FSB που δραστηριοποιείται σήμερα.


Το ναΐδιο ρωσικής τεχνοτροπίας που χτίστηκε στην Αλεξανδρούπολη (Πηγή: Reportal.gr)

 

Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης είναι ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, διευθυντής του ρωσικού τμήματος του Ομίλου Άκτωρ. Ο κ. Παναγιωτίδης είχε κλείσει το μεγάλο deal του Άκτορα ύψους 500 εκατομμυρίων, για την αποκομιδή κι επεξεργασία των απορριμμάτων στην Αγία Πετρούπολη.

Η πρεμιέρα του ελληνικού παραρτήματος της Αυτοκρατορικής Ένωσης έγινε τον Νοέμβριο του 2016 στην Ιερά Μονή Δοβρά στη Βέροια. Στην τελετή εκτός από τους κκ Στεπάσιν και Παναγιωτίδη, ήταν παρών και ο τότε γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.

Ο κ. Ποπόφ εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης και την εκπροσώπησε επίσημα στις εκδηλώσεις των 14ων Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας στη Λήμνο τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ποπόφ φέρεται να είναι ένας από του τέσσερις Ρώσους που υπέστησαν τις ελληνικές κυρώσεις.

Τον Οκτώβριο του 2017 ο κ. Στεπάσιν επισκέφτηκε ξανά τη Βέροια. Κατέλυσε στην Ιερά Μονή Δορβά και παρευρέθηκε σε Θεία Λειτουργία για τον Μακεδονικό Αγώνα. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Άγιο Όρος. Στο ταξίδι του συνοδεύτηκε από τους κκ. Παναγιωτίδη και Ποπόφ.

Να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη Βέροιας (όπως και αυτή της Αλεξανδρούπολης, της Δράμας, των Γρεβενών κ.ά..) ανήκουν στις «Μητροπόλεις των Νέων Χωρών» που υπάγονται στο Πατριαρχείο. Ελληνικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει τη  ρωσική πλευρά ότι επιχειρεί να αποξενώσει αυτές τις μητροπόλεις από την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, δεν ασπάζονται αυτήν την άποψη όλοι στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Στην Αλεξανδρούπολη

Στις εκδηλώσεις της Βέροιας και της Λήμνου ήταν παρών και ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης. Ο κ. Γκαμπαερίδης ο οποίος έχει και ρώσικο διαβατήριο, είναι σύμβουλος του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτβατσένκο καθώς και σύμβουλος για θέματα τουρισμού του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη. Ο κ Γκαμπαερίδης υπήρξε επίσης επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη. Η σύζυγος του κ. Γκαμπαερίδη Ιουλία Γκαβρίλοβα είναι επικεφαλής του συλλόγου Ρώσικο Σπίτι στην Αλεξανδρούπολη.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο κ. Λαμπάκης συνοδευόμενος από τον κ. Γκαμπαερίδη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, είχε κάνει ένα ταξίδι στη Ρωσία το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει την μήνη του Νίκο Κοτζιά. Η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης είχε επισκεφτεί  την Συμφερούπολη στην Κριμαία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί,  το Επιμελητήριο Έβρου αδελφοποιήθηκε με το Επιμελητήριο Συμφερούπολης.

Το ζήτημα όμως είναι ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, θεωρώντας ότι αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η επίσημη παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων θα  μπορούσε να θεωρηθεί βήμα προς την  de facto αναγνώριση της προσάρτησης, κόντρα στην επίσημη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι, στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών ανακάλεσε την απόφαση που όριζε τον κ. Γκαμπαερίδη ως επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας.

 

Σε εκείνο το ταξίδι έγιναν επίσης διαπραγματεύσεις για την αεροπορική σύνδεση Αγίας Πετρούπολης και Αλεξανδρούπολης, καθώς και για ένα τουριστικό πρότζεκτ παραθερισμού στα Ιαματικά Λουτρά της Αλεξανδρούπολης των εργαζόμενων στο πυρηνικό εργοστάσιο της της Αγίας Πετρούπολης. Τα δύο πρότζεκτ δεν ευοδώθηκαν.

Το πρότζεκτ που ευοδώθηκε, ήταν η ανέγερση ενός ναΐδίου ρώσικης τεχνοτροπίας στην Αλεξανδρούπολη. Το ναΐδιο χτίστηκε με έξοδα του πυρηνικού εργοστασίου της Αγίας Πετρούπολης και με την ευθύνη του συλλόγου Ρώσικο Σπίτι. Εγκαινιάστηκε στις 6 Μαΐου, παρουσία επίσημης αντιπροσωπείας από την Αγία Πετρούπολη. Μετά τα θυρανοίξια, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την εθνική επέτειο της Ρωσίας, παρέλαση του «αθάνατου τάγματος» στην Λεωφόρο Δημοκρατίας της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα μεγάφωνα έπαιζαν ρώσικα πατριωτικά τραγούδια.

 

Να σημειωθεί ότι για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τόσο από αμερικάνικες όσο και από ρώσικες εταιρίες, με τους Αμερικανούς να έχουν πάρει το προβάδισμα. Επίσης, στην  Αλεξανδρούπολη θα εγκατασταθεί αμερικανική βάση στάθμευσης κι επισκευής στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr