ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθήνα σε Μόσχα για απελάσεις: «Νομιμοποιείτε παράνομες ενέργειες»

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 18 Ιουλίου 2018, 20:58 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 15:41
Αθήνα σε Μόσχα για απελάσεις: «Νομιμοποιείτε παράνομες ενέργειες»
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Ρωσία γνωρίζει καλά τι πράττουν οι άνθρωποί της»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε αντίστοιχα οξείς τόνους απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα όσα δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα για τις απελάσεις των διπλωματών την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για μια πολύ σκληρή απάντηση, όπου γίνεται λόγος για «ασέβεια» σε βάρος της Ελλάδας, ενώ το ΥΠΕΞ καταγγέλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς για τα περί πιέσεων τρίτων χωρών [σ.σ. οι ΗΠΑ] για να ληφθεί η απόφαση περί απελάσεων. Επίσης κατηγορεί τη Μόσχα ότι «υιοθετεί» και «νομιμοποιεί παράνομες ενέργειες», αναφερόμενο ουσιαστικά στις πληροφορίες ότι οι εν λόγω διπλωμάτες και τα πρόσωπα στα οποία είχε απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα επιχείρησαν να υποδαυλίσουν τις αντιδράσεις στη χώρα μας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η σημερινή ανταλλαγή σκληρών τοποθετήσεων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας σηματοδοτεί μια νέα επιδείνωση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες χειροτερεύουν διαρκώς από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους.

Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες.  

Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Διαβάστε επίσης:

►Μόσχα για απελάσεις των Ρώσων διπλωματών: «Βρόμικα παιχνίδια, θα υπάρξουν συνέπειες»

►Τι ακριβώς έκαναν οι Ρώσοι «διπλωμάτες»;

►Από την Αγία Πετρούπολη στη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη η ρώσικη δραστηριότητα

►Την Ουάσιγκτον κατηγορεί η Μόσχα για τις απελάσεις από Ελλάδα - Διαψεύδει η Αθήνα

►Ψυχρός «πόλεμος» Αθήνας - Μόσχας: Απελάσεις Ρώσων διπλωματών - Κατηγορίες για χρηματισμό


​Οι δηλώσεις της Ζαχάροβα

Είχε προηγηθεί μια πολύ σκληρή τοποθέτηση της Μόσχας κατά της Αθήνας, με την εκπρόσωπο του Ρωσικού ΥΠΕΞ να τονίζει πως θα υπάρξουν συνέπειες για την απέλαση των διπλωματών από την Ελλάδα και να υποστηρίζει: «Θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα». 

Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε τηλεφωνικώς τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες».  «Είναι ψέμα ότι υπήρξε τηλεφώνημα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο τηλεφώνημα γίνεται λόγος, ακόμη περισσότερο για ποια απειλή. Κανένα στοιχείο δεν δόθηκε στη ρωσική πλευρά. Κανένα τέτοιο θέμα δεν τέθηκε στην επικοινωνία Κοτζιά-Λαβρόφ».

«Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ», ανέφερε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

​Σε αυτό το σημείο της παρέμβασης, προφανώς η κ. Ζαχάροβα υπονόησε την εμπλοκή των ΗΠΑ. Προ ημερών το Ρωσικό ΥΠΕΞ, είχε κατηγορήσει ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρισκόταν πίσω από την απόφαση της Αθήνας: «Είναι προφανές ότι πίσω από την αντιρωσική απόφαση της κυβέρνησης της Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένη στην έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, βρίσκεται η Ουάσιγκτον, η οποία ανοιχτά υποστήριξε τις ενέργειες αυτές με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

Συνολικά ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Ζαχάροβα τόνισε πως δεν βοηθάει στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, καθώς και ότι έχει διχάσει τους λαούς των δύο χωρών.

Το ιστορικό των απελάσεων

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα απελάθηκαν από την Ελλάδα δύο χαμηλόβαθμοι Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα σε ακόμη δύο. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για πρωτοφανή απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διπλωμάτες και τα πρόσωπα στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα μας κατηγορήθηκαν προέβησαν σε παράνομες ενέργειες, ήτοι αλίευση και διακίνηση πληροφοριών καθώς και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι επιχειρήθηκε ο επηρεασμός μητροπολιτών και δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και να ασκηθεί επιρροή στο Άγιος Όρος. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εστιάζουν την προσοχή στη δραστηριότητα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr