ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην άμεση αποκατάσταση τον πληγέντων στοχεύει το Μαξίμου

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2018, 08:22 / Ανανεώθηκε 26 Ιουλίου 2018, 07:36
Στην άμεση αποκατάσταση τον πληγέντων στοχεύει το Μαξίμου
Facebook Twitter Whatsapp

Το παρασκήνιο της επιστροφής Τσίπρα από το Μόσταρ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απέναντι στα χειρότερα σενάρια έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Το κλίμα στις δυο το μεσημέρι χθες που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν βαρύ με τους υπουργούς να προσπαθούν να οργανώσουν  ένα σχέδιο ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός πρέπει να ξεπεράσει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εξαγγελίες των άμεσων μέτρων φάνηκε και από το μήνυμα του,  που τόνισε πως «τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί», αλλά  και από το γεγονός πως στην Ηρώδου Αττικού βρέθηκε από  νωρίς χθες ο Γιώργος Χουλιαράκης.  Είχε την ευκαιρία ο Αλέξης Τσίπρας  να δει με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας τα περιθώρια που υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών σε δυο στάδια. Αυτό που τόνιζαν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο αποτελούν τα πρώτα μέτρα στήριξης και ότι η βασική δέσμη για αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα ανακοινωθεί μετά την πλήρη καταγραφή των καταστροφών.

Για τον πρωθυπουργό η απόφαση να επιστρέψει από τη Βοσνία εσπευσμένα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δεν αποτέλεσε ποτέ δίλημμα και αυτό δείχνει πως από την πρώτη στιγμή αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης. 5.30  το απόγευμα της Δευτέρας προσγειώθηκε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη η ελληνική αποστολή και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει τέσσερις φορές με τον Νίκο Τόσκα. Όσο οι ώρες περνούσαν και ο άνεμος δυνάμωνε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα είχε πάρει «φωτιά» με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Δήμητρη Τζανακόπουλο να τον ενημερώνουν συνεχώς. Ο τελικός προγραμματισμός προέβλεπε αμέσως μετά τις δηλώσεις  -  που έγιναν στις 7.30 μ.μ. - ο Αλέξης Τσίπρας να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μεταβεί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Εκεί τα μηνύματα που μετέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα ήταν απογοητευτικά σχετικά με τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία για τους νεκρούς και δικαιολογούσε απολύτως την επιλογή της αναβολής του ταξιδιού του.

Μπροστά στην απόλυτη καταστροφή και την οδύνη δεκάδων συγγενών πολλά αναπάντητα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή τα επιτελικά στελέχη  επεσήμαναν τη μανία της φύσης  που οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα. Ισχυροί άνεμοι κοντά στα  9 μποφόρ,  αλλαγές στη φορά των ανέμων, υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ρυμοτομία της περιοχής δεν  βοήθησαν καθόλου  το έργο των πυροσβεστών. Είναι σαφές πως στο Μαξίμου το επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις  ευθύνες που θα του καταλογίσει η αντιπολίτευση. Γνωρίζουν  πως την χαμηλών τόνων ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ακολουθήσει ένα «σφυροκόπημα» της ΝΔ για τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού που δεν λειτούργησε και δεν εκκένωσε εγκαίρως τις πληγείσες περιοχές με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να ξεπεράσει και την τραγωδία των πυρκαγιών της Ηλείας.

Αναμφισβήτητα το καλοκαίρι του Μεγάρου Μαξίμου αλλάζει μετά την προχθεσινή καταστροφική φωτιά.  Ο σεβασμός στα θύματα επιβάλει πιο χαμηλούς τόνους, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το αφήγημα της μεταμνημονιακής εποχής αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να «καεί» και να διαφοροποιηθεί μετά τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική. Ακόμα και αν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών λειτουργήσουν «μέχρι κεραίας» οι μνήμες και τα αποτυπώματα της φωτιάς δύσκολα θα φύγουν προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει να φέρει στο προσκήνιο το πεδίο της οικονομίας που θεωρείται προνομιακό αυτή την περίοδο.

Πολλά στηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο στα μηνύματα στήριξης που έχει λάβει ο πρωθυπουργός από αρχηγούς κρατών και φίλων της Ελλάδας. Το τηλεφώνημα και το τηλεγράφημα του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν ένα πρώτο βήμα για να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την Ρωσία που το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί σε οριακό σημείο.

Η αλλαγή σχεδιασμού είναι συνολική με τον ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει, όπως είναι φυσικό, στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών και να ακυρώνει προγραμματισμένες εκδηλώσεις που στόχευαν σε πεδία της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.