ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δυο γραμμές μέσα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της εθνικής τραγωδίας

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2018, 17:35 / Ανανεώθηκε 2 Αυγούστου 2018, 21:33
Οι δυο γραμμές μέσα στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της εθνικής τραγωδίας
Facebook Twitter Whatsapp

 Το υπόγειο blame game

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μετά τις πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα ως προς την πολιτική διαχείριση της εθνικής τραγωδίας. Από το «δεν έγιναν λάθη» περάσαμε στο «είναι προκλητικό να λέμε ότι έγιναν όλα σωστά, με τόσους νεκρούς» Φαίνεται ότι η αλλαγή προσέγγισης θα εκφραστεί και στον επικείμενο ανασχηματισμό.

Οι δύο γραμμές

Από την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς εκφράστηκαν δύο πολιτικές γραμμές στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την πρώτη, δεν έγιναν σοβαρά λάθη στην αντιμετώπιση της φωτιά. Ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο τόσο ακραίο που ξεπερνούσε τις ανθρώπινες δυνάμεις. Η γραμμή αυτή εκφράστηκε με ενάργεια στη συνέντευξη Τύπου Τζανακόπουλου-Τόσκα. Η δεύτερη γραμμή που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, είχε σαν αφετηρία την εκτίμηση ότι μετά από μια τραγωδία τέτοιας έκτασης, πρέπει να γίνουν κινήσεις και σε πρακτικό επίπεδο. Δηλαδή να αποτυπωθεί η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος και του κρατικού μηχανισμού.

Ο ανασχηματισμός

Η αρχική απόφαση του πρωθυπουργού να μην υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα ενώ τα γεγονότα εκτυλίσσονται. Ο κ. Τσίπρας είχε πει χαρακτηριστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο: «Οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας.»

Ωστόσο, όσο περνάνε οι μέρες και το πολιτικό κλίμα παραμένει πιο βαρύ από ποτέ για την κυβέρνηση, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται ηγεμονική η άποψη ότι χρειάζονται «τομές» που να στείλουν σαφή μηνύματα στην οργισμένη κοινή γνώμη. Οι «τομές» αυτές εκφράζονται σε θεσμικό επίπεδο με την επιτάχυνση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων –που μένει να δούμε τι έκταση θα πάρει. Όμως φαίνεται ότι θα εκφραστούν και στον επικείμενο ανασχηματισμό. Είναι ενδεικτική άλλωστε η σημερινή ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης «Πράττω» στην οποία ανήκουν ο Νίκος Τόσκας και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης: «Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει.»

Το πιο πιθανό είναι ο ανασχηματισμός να γίνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο ώστε να σηματοδοτήσει μαζί με το τέλος του μνημονιακού προγράμματος και την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, τη νέα αρχή της κυβέρνησης.

Το υπόγειο blame game

Παράλληλα με όσα γίνονται στο προσκήνιο, βρίσκεται εν εξελίξει κι ένα υπόγειο blame game στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στο κυβερνητικό μπλοκ, ανταλλάσουν «τροχιοδεικτικές βολές» αναφορικά με τις ευθύνες και τη διαχείριση της τραγωδίας. Εντούτοις, επισήμως κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν υιοθετεί τέτοιου είδους στάσεις.

 

Διαβάστε ακόμη:

► Η πολιτική κίνηση Κοτζιά - Τόσκα ζητά συγγνώμη για τις φωτιές

► Ντοκουμέντο: Στις 23:03 της Δευτέρας η πρώτη σορός στο Σισμανόγλειο

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr