current views are: 13

3 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση18:06

Οι επόμενες ώρες για το Μαξίμου μετά την παραίτηση Τόσκα

Το παρασκήνιο της απόφασης

Δημοσίευση 18:06’

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η κατά πολλούς προδιαγεγραμμένη παραίτηση του Νίκου Τόσκα, 11 ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι,  ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, ο οποίος αναφέρθηκε στη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών όπου υπάρχουν.

Το newpost.gr από τις 27 Ιουλίου ανέφερε σε ρεπορτάζ του για το «ανοιχτό παράθυρο» αποχώρησης του Νίκου Τόσκα  από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όλες οι πληροφορίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η πρώτη παραίτηση θα φέρει και τη δεύτερη, αφού για λόγους ευθιξίας και μόνο ο κ.Τόσκας δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του, όπως και ο ίδιος διέρρεε στο περιβάλλον του.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν στο newpost.gr,  τόνιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να συνδυάσει την παραίτηση του Νίκου Τόσκα, που έχει να κάνει με την απόδοση των πολιτικών ευθυνών για τις οποίες ο ίδιος είχε δεσμευθεί, με τον ανασχηματισμό που θα σηματοδοτήσει ένα συνολικό  «restart» για την κυβέρνηση τόσο από την εθνική τραγωδία όσο και από την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτός είναι ο λόγος που η αποχώρηση του υπουργού από την Κατεχάκη έγινε σήμερα και φέρεται πως σε έναν κλειστό κύκλο ανθρώπων του Μαξίμου και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αυτή η απόφαση να ήταν γνωστή τις τελευταίες δυο ημέρες.  

Διαβάστε επίσης: 

ΝΔ για παραίτηση Τόσκα: Είναι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά 

Ανεπαρκής η παραίτηση Τόσκα για ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός παράλληλα με τις ενέργειες που λαμβάνουν χώρα για την αποκατάσταση των πληγέντων και τις πολεοδομικές παραβάσεις προσπαθεί να κλείσει, όσο είναι δυνατόν πιο ανώδυνα αυτό το δυσάρεστο κεφάλαιο και να προχωρήσει, πλέον μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και βαρύ περιβάλλον το κυβερνητικό έργο.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν στο Νewpost.gr πως ο Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Νίκου Τόσκα μέχρι τον ανασχηματισμό και θεωρείται πολύ πιθανό με την τοποθέτηση του νέου υπουργού να ζητηθούν και οι παραιτήσεις του αρχηγού της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Ο κύκλος σύμφωνα με πληροφορίες θα κλείσει και με την απομάκρυνση του Γιάννη Καπάκη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την ανασύσταση του Θεσμού και τις ανακοινώσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η σημερινή απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Τόσκας με τον Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει αμέσως μετά:«Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μου ανέθεσε κυβερνητικά καθήκοντα. Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάει τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή. Προσπάθησα σε όλη μου τη ζωή να προσφέρω στην υπεράσπιση και στην προστασία αυτού του τόπου και των πολιτών. Ευχαριστώ όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και τους εθελοντές οι οποίοι πάσχισαν με όλες τις δυνάμεις τους να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα και βοήθησαν ανθρώπους να σωθούν. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ιδιαίτερα εκείνους που παρέμειναν δίπλα μου στα δύσκολα».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε μέσω Twitter τον κ. Τόσκα για τη «γενναιότητα» και την «αφοσίωσή» του.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Ο κος Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κου Τόσκα και τον ευχαρίστησε για την συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων. Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη» κατέληγε η ανακοίνωση.

Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση αφορά τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο που θα προχωρήσει στις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, που θα είναι και οι τελευταίες πριν από τις εκλογές.


σχετικα αρθρα