current views are: 11

4 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση05:05

Η παραίτηση Τόσκα «ξεκλειδώνει» τον ανασχηματισμό

Σβήνει και γράφει ο Τσίπρας

Δημοσίευση 05:05’

Σβήνει και γράφει ο Τσίπρας

«Τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θα τον είχε ετοιμάσει, αν δεν είχαν προκύψει οι πυρκαγιές», τόνιζε υπουργός στο newpost.gr σημειώνοντας πως αναμένει τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει, αν και, όπως συμπλήρωνε, «έχει πάρει πλέον διλημματικό χαρακτήρα».

Η χθεσινή παραίτηση του Αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως έλυσε σε μεγάλο βαθμό τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Τόσκας «διευκόλυνε» τον πρωθυπουργό επιμένοντας στην αποχώρησή του και ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως έκανε πράξη όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο για την απόδοση των πολιτικών ευθυνών. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να αποσυνδέσει την εθνική τραγωδία στο Μάτι από την αναδόμηση του υπουργικού σχήματος, αφού δεν θα συμπέσουν, όπως πολλοί πίστευαν, αν και στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως ό,τι και αν γίνεται το επόμενο διάστημα θα το σκιάζει η 23η Ιουλίου.

Ανασχηματισμός και νέα αρχή

Ο ανασχηματισμός είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει ένα «restart» από τα τραγικά γεγονότα που έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι στο Μάτι, αλλά και να επαναφέρει στο προσκήνιο την οικονομία και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το καλοκαίρι «χάθηκε» για την κυβέρνηση και πέρα από την ΔΕΘ η αναδιάταξη του υπουργικού συμβούλιου θα είναι μια από τις κινήσεις, στις οποίες θα επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρα προκειμένου να αλλάξει το βαρύ κλίμα.
 

 

Στο Μαξίμου έχουν επενδύσει πολλά στην εξέλιξη των ερευνών και στα νέα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Εκτιμήθηκε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, η κυβέρνηση δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις και αρκετοί θεωρούν την αποχώρηση του Νίκου Τόσκα προάγγελο των αλλαγών που θα δρομολογηθούν στην ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Το newpost.gr από την πρώτη στιγμή είχε αναφερθεί στη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την ολιγωρία που επέδειξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με την παραίτηση του Γιάννη Καπάκη να θεωρείται σχεδόν δεδομένη με την αναδιοργάνωση του Θεσμού.

Γιατί προκρίνεται ο ανασχηματισμός

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί θυμίζουν τον τελευταίο ανασχηματισμού του

περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε οι παραιτήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθώς και η κενή θέση του Κώστα Ζουράρι είχαν οδηγήσει τον πρωθυπουργό να μην καθυστερήσει άλλο τις αλλαγές. Αυτή τη φορά αναζητείται ο αντικαταστάτης του Νίκου Τόσκα σε ένα πολύ δύσκολο πόστο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κορυφαία στελέχη εξηγούν πως ο πρωθυπουργός δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει σε αλλαγές στα χαρτοφυλάκια «εν θερμώ», αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έδινε πάτημα στη ΝΔ να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως βρίσκεται σε πανικό και να χρησιμοποιήσει τον ανασχηματισμό ως δικό της «λάφυρο». Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε, προκειμένου να έχει στα χέρια του μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έγινε ακριβώς τη μοιραία Δευτέρα που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους και βούλιαξε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα.
 

​Από το «κάδρο» δεν πρέπει να βγει και το εσωτερικό του κόμματος, το οποίο έπρεπε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις αλλαγές που έρχονται. Είναι ο τελευταίος εκλογικός ανασχηματισμός και είναι φυσικό να υπάρξουν δυσαρέσκειες από καθαιρέσεις ή μετακινήσεις, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον από προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν πως έχουν την τελευταία τους ευκαιρία για να μπουν στην κυβέρνηση.

Πριν από τις φονικές πυρκαγιές κορυφαίοι κυβερνητικοί σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό είχαν την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να πραγματοποιηθεί ένα άνοιγμα στον χώρο της κεντροαριστεράς ή εισόδου εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στη νέα κυβέρνηση. Ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Φώτη Κουβέλη και δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να προετοιμάζει μια έκπληξη στο νέο υπουργικό σχήμα, αφού δεν είναι λίγα τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη, που δίνουν τους τελευταίους μήνες το παρών σε κομματικές συνεστιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας άλλος παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην τελική λίστα, στην οποία θα καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας, είναι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και οι ευρωεκλογές. Όσοι ενδιαφέρονται να «μετακομίσουν» σε άλλες κάλπες έχουν ήδη ενημερώσει το Μαξίμου, προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στα πλάνα και δεν αποκλείεται να προκύψουν εκπλήξεις.

Τα πρόσωπα

Πόσο ευρύς, όμως, μπορεί να είναι ο ανασχηματισμός; Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούσαν στο newpost.gr πως στην προσπάθεια να οικοδομηθεί μια εικόνα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι δύσκολη η μετακίνηση των έξι «μνημονιακών υπουργών» που παρακολουθούν στενά οι Θεσμοί. Οικονομία, ενεργειακά, επενδύσεις – ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακά και δημόσια διοίκηση καθιστούν τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση, Έφη Αχτσιόγλου και Όλγα Γεροβασίλη «δυνατούς κρίκους» αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λόγω εσωτερικών αλλαγών ή προσωπικών επιθυμιών προκύψουν νέα δεδομένα.

«Κλειδωμένος» στην καρέκλα του θεωρείται πως είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη έδειξε ο πρωθυπουργός με την ανάθεση προσωρινά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Για τον Πάνο Καμμένο, η όποια πιθανή μετακόμισή του θα μπορούσε να γίνει μόνο κατόπιν αμοιβαίας συνεννόησης, αφού οι ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο παραμένουν πολύ λεπτές. Το γεγονός πως το χαρτοφυλάκιο της Κατεχάκη είναι πλέον «ορφανό» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνητρο, ωστόσο στην πλειοψηφία θεωρούν πως πολύ δύσκολα ο νυν υπουργός Άμυνας θα άφηνε το Πεντάγωνο ειδικά μετά τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για το ονοματολογικό με τη ΠΓΔΜ.

Άλλες πηγές εκτιμούσαν πως σε αυτό τον ανασχηματισμό ο Γιάννης Δραγασάκης θα επιστρέψει στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης αφήνοντας κενή τη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομίας. Κατά καιρούς υπενθυμίζεται πως είχε ακουστεί έντονα το όνομα του Νίκου Παππά για τη μετακόμισή του σε ένα παραγωγικό υπουργείο, που όμως δεν προχώρησε λόγω των υποχρεώσεών του, αλλά και των ισορροπιών, όπως είχαν διαμορφωθεί στο οικονομικό επιτελείο.


σχετικα αρθρα