current views are: 9

11 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:00

Ψυχρός πόλεμος Αθήνας – Μόσχας με επίκεντρο την Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης

Ρώσος ΥΠΕΞ: Θετικό η Ελλάδα να θυμάται το ρόλο της Ρωσίας

Δημοσίευση 12:00’

Ρώσος ΥΠΕΞ: Θετικό η Ελλάδα να θυμάται το ρόλο της Ρωσίας

Μόλις χθες, στην ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωσή του κατά της Μόσχας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επί της ουσίας ο κ. Νίκος Κοτζιάς, κατήγγειλε την Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης, το ρωσικής έμπνευσης μηχανισμό θρησκευτικής διπλωματίας, ως εργαλείο υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων.

Ένα 24ώρο μετά, ο ομόλογος Κοτζιά, Σεργκέι Λαβρόφ, δημοσιοποιούσε, μέσω του κρατικού Sputniknews, το χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ Ελλάδας – Ρωσίας «Μαζί δια μέσου των αιώνων» που διεξάγεται από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου στην Κέρκυρα, πλέκοντας το εγκώμιο της ίδιας οργάνωσης. Μάλιστα, καθώς το φεστιβάλ που έχει εμφανώς οργανωθεί από τη ρωσική πλευρά τιμά τον Ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ, «επιφανή Ρώσο αξιωματούχο του ναυτικού και ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων», ο Σεργκέι Λαβρόφ σημειώνει, υπαινικτικά ως θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα «θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης».

Στην ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, που φέρει την σφραγίδα Κοτζιά όπως άλλωστε και η απόφαση για άμεση μετάθεση στην Αθήνα του πρεσβευτή Ανδ. Φρυγανά, σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, πως «είναι φανερό ότι υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές. Η ελληνορωσική φιλία επιτάσσει την εγκατάλειψη τέτοιων αντιλήψεων και όχι το αντίστροφο. Τέτοια περίπτωση είναι και η προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα η παρουσία της “Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας”, οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των Τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής».

Σαφέστατα, λοιπόν, η «Παλαιστινιακή Εταιρεία» καταγγέλλεται ως βραχίονας της Μόσχας, όχι μόνον τώρα αλλά και από το παρελθόν με στόχο τα ελληνικά συμφέροντα, στα οποία το ΥΠΕΞ περιλαμβάνει προφανώς και τα ελληνορθόδοξα δικαιώματα στα Πατριαρχεία.

Από το χαιρετισμό Λαβρόφ, προκύπτει ότι τα «πλοκάμια» της εν λόγω οργάνωσης δεν περιορίζονταν στη Βόρεια Ελλάδα (διαβάστε το σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newpost) αλλά εκτείνονται και στην υπόλοιπη χώρα, αυτές δε τις ημέρες στην Κέρκυρα.

Όπως σημειώνεται στο χαιρετισμό Λαβρόφ, «η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη για πολύ καιρό. Οι δύο χώρες μοιράζονται για αιώνες δεσμούς φιλίας και κοινής σχέσης, και την αίσθηση του πολιτισμού και της πνευματικής ενότητας…». Ως προς το βεστιβάλ, σημειώνει ότι «υπό την αιγίδα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Εταιρείας Παλαιστίνης, συμβάλει στην ενδυνάμωση των ποικίλων δεσμών που συνδέουν την Ρωσία και την Ελλάδα. «Μία καθαρή απόδειξη αυτής της συνεισφοράς είναι η επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης που αποτέλεσε σημαντικό μέρος του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία», αναφέρει. Συνεχίζοντας σημειώνει ότι είναι βαθιά συμβολικό ότι το φόρουμ τιμά τον Ναύαρχο Φίοντορ Ουσακόφ, επιφανούς Ρώσου αξιωματούχου του ναυτικού και ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων. «Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα εορτάζει τους επιφανείς συμπατριώτες μας, θυμάται τον ρόλο της Ρωσίας στην εγκαθίδρυση και ανάπτυξη της νέας ελληνικής πολιτειακής κατάστασης. Εορτάζοντας τα λαμπρά γεγονότα του κοινού μας παρελθόντος μας βοηθά να διατηρούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθούμε την εποικοδομητική διμερή ατζέντα προς όφελος των λαών μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο Λαβρόφ.


σχετικα αρθρα