current views are: 11

14 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση16:16

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί

Στιγμές συγκίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

 

Δημοσίευση 16:16’

Στιγμές συγκίνησης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

 

Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωσή τους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, καθώς εγκρίθηκε το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει.

Στην είσοδο του αεροσκάφους τους ανέμενε άγημα της στρατονομίας για να τους αποδώσει τιμές, ενώ με το που άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους, δύο στρατιωτικοί τους παρέδωσαν τις στολές τους.

Οι δύο στρατιωτικοί που κατέβηκαν ένστολοι, χαιρέτησαν το άγημα και παρουσιάστηκαν ενώπιον του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τους γονείς τους οι οποίοι τους υποδέχθηκαν συγκινημένοι και ανακουφισμένοι καθώς έβλεπαν τις περιπέτειες των παιδιών τους να παίρνει τέλος έπειτα από 167 ημέρες εγκλεισμού.

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η πτήση προς την ελευθερία

Οι δύο στρατιωτικοί μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών της απελευθέρωσής τους οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις. Ακολούθως υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τσορλού, όπου περίμενε το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος για να τους φέρει πίσω στην Ελλάδα. 

Στο κυβερνητικό αεροσκάφος επέβαιναν ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.  Το ελληνικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Τσορλού λίγα λεπτά πριν από τις 2.30 τα ξημερώματα.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Έλληνες στρατιωτικούς, λίγο πριν επιβιβαστούν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αδριανούπολη για την πατρίδα.

«Επιτέλους ελεύθεροι, στο δρόμο για την πατρίδα! Μεγάλη χαρά, μεγάλη επιτυχία. Αποτέλεσμα συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας και κινητοποίησης της πολιτείας, των πολιτικών δυνάμεων, με τις ευχές όλων των Ελλήνων. Νέες προοπτικές για ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter κατά τη διάρκεια της πτήσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος συνοδεύει την ανάρτησή του και με μια φωτογραφία με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μέσα στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο μετέβη στην Αδριανούπολη με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Νωρίτερα τα τουρκικά ΜΜΕ, έδειξαν εκτενή πλάνα και φωτογραφίες από τη στιγμή της απελευθέρωσής τους, πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα.

 

Το παρασκήνιο 

Σε μια πρώτη προσπάθεια να ερμηνεύσουν την αιφθνιδιαστική απόφαση της Άγκυρας κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν πως ρόλο στην απελευθέρωσή τους έπαιξε και η πίεση από τον αμερικανικό παράγοντα, καθώς είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ απαιτούν την απελευθέρωση και του πάστορα Μπράνσον, που κρατείται από την Άγκυρα με την κατηγορία της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως παράδειγμα της εν λόγω πίεσης την συνάντηση που είχε χθες, Δευτέρα ο τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση γνώριζε από νωρίς σήμερα τα ευχάριστα νέα για την απελευθέρωση των δύο.  

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η εν λόγω εξέλιξη έχει να κάνει και με τη διεθνή συγκυρία. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πρόκειται για πολιτική απόφαση, στο πλαίσιο της απόπειρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της διπλωματικής σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκ των πραγμάτων, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα σε μια τέτοια συγκυρία.

Το σκεπτικό των Τούρκων δικαστών

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι, αν χρειαστεί να γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, αυτή θα γίνει ερήμην. Παράλληλα, εφόσον επιβληθεί ποινή, δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Είχαν προηγηθεί απανωτά αιτήματα αποφυλάκισης από τους δικηγόρους των δύο στρατιωτικών τα οποία και η Τουρκική Δικαιοσύνη απέρριπτε συνεχώς.

Την απόφαση έλαβε δικαστήριο της Αδριανούπολης στην Τουρκία όπου οι δύο στρατιωτικοί βρισκόταν κρατούμενοι σε φυλακή της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο είχαν συλληφθεί από τούρκους στρατιώτες την 1η Μαρτίου στις Καστανιές Έβρου.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Άγγελε και Δημήτρη, καλή λευτεριά

​Είχαν προηγηθεί απανωτά αιτήματα αποφυλάκισης από τους δικηγόρους των δύο στρατιωτικών τα οποία και η Τουρκική Δικαιοσύνη απέρριπτε συνεχώς. 

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων έρχεται υπό τη σκιά των εντονότατων πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών για απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατείται από τις τουρκικές Αρχές επί 22 μήνες με την κατηγορία ότι στήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και ότι δρα ως κατάσκοπος.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει σοβαρές τριβές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για αρκετούς μήνες καθώς επίσης και τη σύσσωμη καταδίκη των πρακτικών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα κατά το παρελθόν, ο τούρκος πρόεδρος είχε υπαινιχθεί πως επιθυμεί ανταλλαγή των δύο με τους οκτώ αξιωματικούς που βρέθηκαν στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο.


σχετικα αρθρα