ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η έξοδος από τα μνημόνια, το μήνυμα του πρωθυπουργού και η ΔΕΘ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2018, 08:16 / Ανανεώθηκε 20 Αυγούστου 2018, 08:02
Η έξοδος από τα μνημόνια, το μήνυμα του πρωθυπουργού και η ΔΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Αμερικανική απόβαση στη Θεσσαλονίκη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύο ημέρες πριν την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μετά την 23η Ιουλίου, το Μαξίμου προχωρά τους σχεδιασμούς του προκειμένου να ανακάμψει και να καταφέρει να αλλάξει την ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας.

Ακόμα και η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχει δυσκολέψει το "παζλ" για τον Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύοντας πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία σε σχέση με τις διαθέσεις των διεθνών αγορών, προκαλώντας ερωτηματικά για το τι θα συμβεί μετά την καθαρή έξοδο που επιδίωξε η κυβέρνηση.

Η 21η Αυγούστου και το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας για το Μαξίμου είναι μια συμβολική ημέρα, που, όμως δεν θα συνοδευτεί από πανηγυρισμούς. Έτσι και αλλιώς πέρα από την εθνική τραγωδία στο Μάτι οι μεγάλες φιέστες δεν είχαν υιοθετηθεί ποτέ από τον Αλέξη Τσίπρα. Καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν πως με το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός αναμένεται να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη νέα εποχή που έχει ως χαρακτηριστικό τους "βαθμούς ελευθερίας" που αποκτά η Ελλάδα στην άσκηση πολιτικής σε αντίθεση με τη προηγούμενη οχταετία. Δεν πρόκειται να αναλωθεί σε πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες και παροχές αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα ακύρωνε την παρουσία του στη ΔΕΘ λίγες ημέρες μετά. Δεν θα παραλείψει, ωστόσο να υπογραμμίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως έμφαση θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην κατηγορία των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο την περίοδο της κρίσης. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στον μεγάλο και δύσκολο δρόμο που διήνυσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τονίζοντας παράλληλα το σεβασμό που θα συνεχίσει να δείχνει στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Κομβική θα είναι η δέσμευσή του πως οι πρωτοβουλίες που θα πάρει θα συμβαδίζουν με τη συμφωνημένη με τους Θεσμούς "δημοσιονομική αριθμητική" χωρίς καμία απόκλιση από τους στόχους.

Η "αμερικανική" ΔΕΘ σε αριθμούς

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το καθιερωμένο ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη στις 8-9 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι μόνο το "πάγωμα" της μειώσης των συντάξεων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, τις φοροελαφρύνσεις που θα προωθήσει, καθώς και τα εργασιακά που θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ θεωρείται πιο σημαντική από ποτέ με δεδομένη τη μεγάλη "κινητικότητα" της Τουρκίας, το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.  Από την Κίνα το 2017 και την Ρωσία το  2018 η "σκυτάλη" μετά από 18 χρόνια περνά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως οι επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν θα είναι μεγάλες με δεδομένο πως στο αμερικανικό περίπτερο με το νούμερο 13 (συνολική έκταση 6.000 τ.μ) θα συμμετέχουν εταιρίες κολοσσοί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΔΕΘ και την παρουσίαση που έγινε από το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο θα είναι: Microsoft, Google, Cisco, Coca Cola, Lockheed Martin Corporation, Hewlett Packard, Caesars, Facebook, Exxon Mobil. Pfizer κλπ. Το παρών θα δώσουν και όμιλοι από την άλλη πλευρά του ατλαντικού που δεν είχαν έως τώρα δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη και εκεί ίσως να παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες αυξάνοντας των αριθμό των αμερικανικών εταιριών συνολικά στις 52. 

Είναι γεγονός πως ο ξενοδοχειακός και ο ενεργειακός κλάδος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών. Στη συμπρωτεύουσα θα βρεθεί, όπως έχει γίνει γνωστό, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίμπουρ Ρος και διεθύνοντες συμβούλοι πολλών σημαντικών ομίλων των ΗΠΑ.