current views are: 8

20 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση04:11

Τα τρία βήματα του Μαξίμου και οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανασύνταξη δυνάμεων με οδηγό τη ΔΕΘ

Δημοσίευση 04:11’

Ανασύνταξη δυνάμεων με οδηγό τη ΔΕΘ

Η αυριανή ολοκλήρωση των μνημονίων, ο ανασχηματισμός και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Παράλληλα θα τρέχουν με αμείωτους ρυθμούς και με την επίβλεψη του πρωθυπουργού η αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι και οι κατεδαφίσεις, αφού το φετινό φθινόπωρο θα περάσει στη σκιά των φονικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας αλλιώς το είχαν σχεδιάσει στην Ηρώδου Αττικού. Η εθνική τραγωδία με τους νεκρούς στο Μάτι, η διεθνής χρηματοικονομική ανστάστωση που υπάρχει, η αβεβαιότητα στην Τουρκία, οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η συμφωνία των Πρεσπών έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. 

Είναι σαφές από την κινητικότητα που καταγράφεται, πως στο Μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν ένα καλό “restart”,  προκειμένου η κυβέρνηση να αποκτήσει μια νέα δυναμική και να φανεί ισάξιος αντίπαλος της ΝΔ. Ο δρόμος είναι μακρύς και η δημοσκοπική ανάκαμψη δύσκολη, ωστόσο στην Ηρώδου Αττικού οι διεργασίες είναι πυρετώδεις.

Το αυριανό μήνυμα του πρωθυπουργού αποτελεί το πρώτο βήμα που θα σηματοδοτήσει το τέλος των μνημονίων με την έξοδο στις αγορές, ενώ ο ανασχηματισμός που πιθανότατα θα γίνει προς τέλη της εβδομάδας, είναι το δεύτερο σκαλοπάτι. Ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο “πακέτο” που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι εξαγγελίες και οι παροχές, που θα ακουστούν από τη Θεσσαλονίκη σε 20 ημέρες από σήμερα, να προκαλέσουν καχυποψία τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στους Θεσμούς.

Ο ανασχηματισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα επόμενα βήματα εξετάζονται με πολύ μεγάλη προσοχή στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζοντας πως τα “χτυπήματα” που θα δεχθούν από την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ισχυρά. Θα έχει προηγηθεί στα τέλη του μήνα μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι πληροφορίες που έρχονται δεν αποκλείουν να πραγματοποιηθούν και αλλαγές μέσα στο κόμμα παράλληλα με το κυβερνητικό “λίφτινγκ”. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ο κομματικός μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση για το εκλογικό 2019. Ουσιαστικά μαζί με τον τελευταίο ανασχηματισμό θα ανακοινωθεί και η “ομάδα κρούσης”, που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για τις κάλπες.

Το newpost.gr επικοινώνησε με ανώτατες πηγές της Κουμουνδούρου που δεν επιβεβαίωσαν πως έχουν δεχθεί κάποιο σήμα από το Μαξίμου για ανακατάξεις προσώπων στον μηχανισμό. Διευκρίνίζεται, ωστόσο πως η αλλαγή του Γραμματέα του κόμματος προϋποθέτει μόνο την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία, όπως είναι γνωστό, θα συνέλθει στα τέλη του μήνα.

Η ομιλία στο Βελλίδειο

Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίγμα του Μαξίμου θα αποτυπωθεί σε δύο εμφανίσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Το Σάββατο το βράδυ στις 8 Σεπτεμβρίου με την ομιλία του στο Βελλίδειο Ίδρυμα και την επόμενη ημέρα με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, από την οποία βγαίνουν συνήθως πολλές ειδήσεις.

Τόσο οι πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ δυο φορές το 2015 όσο και στο στρατόπεδο της ΝΔ θα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις παρεμβάσεις του για τη χρονιά που έρχεται.

Το βλέμμα θα είναι στραμμένο στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους και τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα δεσμευτεί για τη μη μείωση τους. Για πολλούς στην πλειοψηφία αυτή η εξαγγελία αποτελεί προαπαιτούμενο, προκειμένου το κόμμα να μπορέσει με μια ανανεωμένη δυναμική να κοντραριστεί με την ΝΔ στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Το αντάλλαγμα της κατάργησης των θετικών ισοδυνάμων, ώστε να μην κινδυνέψει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θεωρείται μικρό σε σχέση με το πολιτικό κέρδος, που θα έχει η κυβέρνηση από την αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Στο “καλάθι” του πρωθυπουργού αναμένεται να περιέχονται οι φοροελαφρύνσεις αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ με ειδικές ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους – χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διανομή το κοινωνικού μερίσματος για το 2018 και η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Εκτενής θα είναι η αναφορά του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας την τριετία που πέρασε, με συγκεκριμένα νούμερα, όπως για παράδειγμα για την ανεργία και την πτώση της κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Επιχειρώντας να δώσει μια προοπτική στον σχεδιασμό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναφερθεί και στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί η πολιτική του κόμματος για την επόμενη τετραετία.

Έξω από το “κάδρο” δεν θα μείνουν οι θεσμικές αλλαγές με κορωνίδα όλων τη Συνταγματική αναθεώρηση και τη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μέσα στο φθινόπωρο.


σχετικα αρθρα