current views are: 9

23 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση14:03

Ρήγας: Οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για τις δηλώσεις Βορίδη και Γεωργιάδη

«Δεν τιμούν τη Δημοκρατία ο τρόπος με τον οποίο τα είπαν και δείχνουν το πολιτικό ποιόν σκέψης μιας μεγάλης μερίδας της ΝΔ», σημείωσε.

Δημοσίευση 14:03’

«Δεν τιμούν τη Δημοκρατία ο τρόπος με τον οποίο τα είπαν και δείχνουν το πολιτικό ποιόν σκέψης μιας μεγάλης μερίδας της ΝΔ», σημείωσε.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις να πάρουν θέση για τις δηλώσεις Βορίδη και Γεωργιάδη», ζήτησε ο Πάνος Ρήγας, χαρακτηρίζοντας αυτά που είπαν «ακραία» και τονίζοντας ότι «δεν τιμούν τη Δημοκρατία ο τρόπος με τον οποίο τα είπαν και δείχνουν το πολιτικό ποιόν σκέψης μιας μεγάλης μερίδας της ΝΔ».

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “24/7” ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «καμία ιδέα δεν απαξιώνεται. Κάθε ιδέα έχει την αυταξία της». Προσέθεσε πως «το θέμα είναι αν αυτές έχουν ηγεμονικό ρόλο, συγκεκριμένη στρατηγική και τακτική και αν είναι αποτελεσματικές απέναντι στην κοινωνία. Εκεί θα μετρηθούμε».

Αναφορικά με τις πυρκαγιές στο Μάτι, τη διαχείριση και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ανέφερε ότι «όποιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού υπήρχαν η Δικαιοσύνη θα τις αποδώσει» και πως όμως έχει μεγάλη σημασία να γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε όλο το πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν τέτοια φαινόμενα. Σημείωσε ότι «αυτό που θα μετρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι η προσπάθεια που γίνεται να ανασυνταχτεί η χώρα την επόμενη μέρα, και μέσα σ΄ αυτό είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν θεσμικά και σ΄ αυτό το πεδίο».

Ο κ. Ρήγας υποστήριξε ότι «έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις» και πως «πάμε για την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης σε ένα χρόνο με διαφορετικό όμως τοπίο, δηλαδή έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και ταυτόχρονα με πολλές δυνατότητες να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές οι οποίες ήταν περιορισμένες λόγω της επιτροπείας». Τόνισε αναφορικά με το θέμα των περικοπών των συντάξεων ότι δεν υπάρχει λόγος να ισχύσει, καθώς «οι στόχοι που υπάρχουν μπορούν να επιτευχθούν με άλλους τρόπους. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχουμε εμείς τα μέσα και να επιλέγουμε τον τρόπο επίτευξης των στόχων».

Ως προς το ζήτημα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, ο γραμματέας της ΚΕ είπε πως «στη νέα φάση που βρισκόμαστε, μετά την κατάσταση των μνημονίων και της κρίσης που βρεθήκαμε, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μιλάμε με την ίδια την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς και εκεί θα διαμορφώνεται το μέτωπο». Ως προς τη στάση των πολιτικών κομμάτων σχολίασε μεταξύ άλλων ότι «το ΚΙΝΑΛ και η ευρύτερη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να μιλάνε για κοινωνικό κράτος ή για κοινωνική προστασία και από την άλλη μεριά να είναι με το ένα πόδι σε μια λογική των πολιτικών της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού».

Αναφορικά με τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κ. Ρήγας είπε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει και που φάνηκε και από τα Αναπτυξιακά Συνέδρια είναι ότι στην επόμενη μέρα που θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε και σε επίπεδο δήμων και περιφερειών μία άλλη αντίληψη για την ανάπτυξη». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μια μεγάλη μερίδα προοδευτικών πολιτών, δημάρχων και περιφερειαρχών έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια λογική των προηγούμενων χρόνων. Άρα είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, των ίδιων των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες να είναι σ΄ αυτή τη λογική». Επισήμανε ότι «μ΄ αυτή τη λογική θα στηρίξουμε και θα έχουμε συμμετοχή σε περιφερειακά και δημοτικά σχήματα» και πως επίσης χρειάζεται η συλλογική επαφή με τους ανθρώπους της κοινωνίας που υπέφεραν τα προηγούμενα χρόνια.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ανασχηματισμό και τις πληροφορίες για μετακίνησή του στην κυβέρνηση, είπε πως «ό,τι είναι να συζητηθεί, θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος, ο δε ανασχηματισμός είναι θέμα του ‘ρωθυπουργού της χώρας». «Όσα χρόνια είμαι στην Αριστερά υπηρετώ το συλλογικό υποκείμενο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις και κυρίως με τη δυνατότητα που έχουμε να κατανέμουμε τις δυνάμεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Ποτέ στο χώρο που βρίσκομαι δεν ήταν το δικό μου θέλω μπροστά, αλλά το συλλογικό», είπε.


σχετικα αρθρα