current views are: 9

27 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:41

Παρασκευόπουλος για αποφυλάκιση Φλώρου: Ο κιτρινισμός επαναλαμβάνεται

Απάντηση στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Energa Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ομώνυμου νόμου.

Δημοσίευση 12:41’

Απάντηση στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Energa Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ομώνυμου νόμου.

Απάντηση στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Energa Αριστείδης Φλώρος αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας στα όσα του καταλογίζουν για τον επίμαχο νόμο, κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενο κιτρινισμό, καθώς επίσης και για «διαχεόμενη ακροδεξιά αντίληψη, ότι η εκτός κράτους δικαίου καταστολή, η υπέρβαση της λογικής και η κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, εμφανίζονται σαν πανάκεια για τα κοινωνικά προβλήματα».

Η δήλωση – απάντηση του κ. Παρασκευόπουλου:

Όταν τελεστεί ένα έγκλημα που συγκινεί την κοινή γνώμη, ή εκδοθεί μια εντυπωσιακή ποινική απόφαση στο φιλικό προς την αντιπολίτευση Τύπο συχνά εμφανίζεται μια ακολουθία αντιδράσεων:

Α.). Ένα – δύο «πρωτοπόρα» έντυπα ανακαλύπτουν μια σχέση με τον «νόμο Παρασκευόπουλου». Άλλα φιλικά τους σπεύδουν να αναπαραγάγουν την «είδηση» και τους βαρύγδουπους τίτλους.

Β.).Αν η συγκεκριμένη συσχέτιση μοιάζει αδύνατη, αναζητείται μια σύνδεση με άλλον νόμο της ίδιας περιόδου.

Γ.). Ένας δύο αρθρογράφοι, συνήθως οι ίδιοι, θα εξηγήσουν «επιστημονικότατα»ότι το πρόβλημα αποκλείεται να συνδέεται με κάτι άλλο πέρααπό τον αποδιοπομπαίο τράγο. Από τα άρθρα αυτά απουσιάζουν τελείως τα δεδομένα, π.χ. στατιστικά ή και νομολογιακά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δ.).Στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και εξατομικευμένα,  εξαπολύονται στερεότυπα μηνύματα με ύβρεις και απειλές κατά του στιγματιζόμενου.

               Στον ίδιο χρόνο αποσιωπώνται:

•             Κείμενα με αντεπιχειρηματολογία. Όταν αυτά δημοσιεύονται σε «εκτός γραμμής» μέσα δεν αναπαράγονται.

•             Αν ο στιγματιζόμενος δεχθεί πλήγματα («δυναμική επίσκεψη» του Ρουβίκωνα, ρίψεις μολότωφ ή κόκκινης μπογιάς στην πόρτα του γραφείου του), αυτά αμέσως ξεχνιούνται.

•             Αν ο στόχος είχε ζητήσει στο παρελθόν πειθαρχικές διώξεις λειτουργών, που χειρίστηκαν υποθέσεις ιδιοκτητών συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης, αυτό καλώς δεν ενδιαφέρει και δεν αναφέρεται.

Το μυθιστόρημα περί του «νόμου Παρασκευόπουλου» και του αποκλειστικού δήθεν κατασκευαστή του ξεφεύγει από τη σοβαρότητα. Χρειάζεται όμως απάντηση: το θέμα δεν είναι απλώς ότι κάποιες από τις απειλές, αν αφεθούν χωρίς όρια, μπορεί να πραγματοποιηθούν. Περισσότερο απασχολεί η διαχεόμενη ακροδεξιά αντίληψη, ότι η εκτός κράτους δικαίου καταστολή, η υπέρβαση της λογικής και η κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, εμφανίζονται σαν πανάκεια για τα κοινωνικά προβλήματα.


σχετικα αρθρα