current views are: 7

31 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση07:00

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών

Σε απόγνωση οι γονείς

Δημοσίευση 07:00’

Σε απόγνωση οι γονείς

Τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η παραδοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλα ότι περίπου 35.000 παιδιά μένουν και φέτος εκτός προγράμματος παιδικών σταθμών, λόγω έλλειψης υποδομών. Την ίδια ώρα, οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση.

Την Πέμπτη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας, αρχικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών, ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι περίπου 35.000 παιδιά την φετινή χρονιά δεν θα έχουν θέση σε παιδικούς σταθμούς.

«Έχουν μείνει 30.000 με 35.000 παιδιά εκτός παιδικών. Δεν θα μπουν όλα τα παιδιά, διότι δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ακόμα την υποδομή. Πρέπει να φτιάξουμε σταθμούς, πέρσι έμειναν 10.000 με 15.000 παιδιά εκτός», είπε και πρόσθεσε ότι «η δικιά μας βούληση είναι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να φτάσουμε τους 5.000 σταθμούς από τους 3.000 που έχουμε σήμερα». 

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου παραδέχθηκε επίσης ότι τα παιδιά θα μείνουν εκτός δομών γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί σε ορισμένες περιοχές.  

Εξήγησε ότι η διαδικασία αποτελείται από δύο φάσεις (Ιούλιο και Σεπτέμβριο). Όπως είπε, τον Σεπτέμβριο, οι γονείς που δεν θα βρουν βρεφονηπιακό σταθμό, θα πάρουν voucher (κουπόνι). 

Επίσης ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν πόροι ύψους 15 εκατ. ευρώ από εξοικονόμηση δαπανών και οι δήμοι μπορούν να λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών. «Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι», σημείωσε. 

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

Έντονη ήταν η αντίδραση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατέθεσαν και ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το θέμα.

«Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες συλλήβδην της κυβέρνησης ότι κανένα παιδί δε θα μείνει χωρίς θέση σε παιδικό σταθμό, όχι μόνο παραμένουν παιδιά εκτός σταθμών, αλλά ο αριθμός τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με πέρυσι, αναφέρει η Τομεάρχης Παιδείας  της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, σε ερώτηση της προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα δίνει  κουπόνι αξίας 180 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί και το εισοδηματικό κριτήριο που θα θέσει είναι στα 50 χιλιάδες ευρώ. Θα καλύπτει δηλαδή το 98% των οικογενειών.

Για «εγκληματική παράλειψη» και όχι απλώς για κοροϊδία, κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής, το όποιο κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Ερωτηση στη Βουλή έχει καταθέσει και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων παιδικών σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος.

 


σχετικα αρθρα