current views are: 16

5 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση11:54

Τα πρακτικά της δίκης Φλώρου καταρρίπτουν τις κατηγορίες κατά Γρ. Δημητριάδη

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρακτικά, ο κ. Δημητριάδης ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Energa και με την κατάθεσή του συνέβαλε στην καταδίκη του Άρη Φλώρου και άλλων κατηγορούμενων στην υπόθεση.

Δημοσίευση 11:54’

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρακτικά, ο κ. Δημητριάδης ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Energa και με την κατάθεσή του συνέβαλε στην καταδίκη του Άρη Φλώρου και άλλων κατηγορούμενων στην υπόθεση.

Το βασικό επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου κατά του ανιψιού και συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, Γρηγόρη Δημητριάδη, καταρρίπτουν τα έγγραφα από τα επίσημα πρακτικά της δίκης.

Όπως υποστήριζαν τα κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Δημητριάδης ήταν συνεργάτης του Άρη Φλώρου και αναγκάστηκε να αποχωρήσει , καταθέτοντας εναντίον του, όχι ως μάρτυρας κατηγορίας αλλά προκειμένου να διασωθεί.

«Έφυγε γιατί οι εταιρίες έπεσαν έξω, όχι για να καταθέσει κατά του Φλώρου» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, τον οποίο από την ΝΔ τον συνδέουν άμεσα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρακτικά, που έφερε στη δημοσιότητα το capital.gr, ο κ. Δημητριάδης ήταν ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της Energa και με την κατάθεσή του συνέβαλε στην καταδίκη του Άρη Φλώρου και άλλων κατηγορούμενων στην υπόθεση της Energa.

Πιο συγκεκριμένα, στη σελίδα 345 των πρακτικών, η αναφορά της προέδρου του δικαστηρίου, είναι σαφής: «Στη συνέχεια η πρόεδρος κάλεσε τον μάρτυρα κατηγορίας Γρηγόρη Αλέξανδρο Δημητριάδη για να καταθέσει. Προσήλθε ο μάρτυρας της κατηγορίας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο για την ταυτότητά του, απάντησε ότι ονομάζεται….» Παράλληλα, από τα όσα καταγράφονται, προκύπτει ότι η δικηγορική συνεργασία που είχαν μετατράπηκε σε μια πολύ σκληρή πολιτική κόντρα.

Ο Φλώρος υποδεικνύεται καθαρά ως ο εμπνευστής των πάντων, γεγονός που δεν «ανατρέπεται» από την υπεράσπιση. Με βάση τα ίδια έγγραφα αποδεικνύεται ότι το γραφείο του κ. Δημητριάδη ήταν ένα από τα 10 δικηγορικά γραφεία που ασχολούνταν με τις νομικές υποθέσεις της Energa. Μια από αυτές, ήταν και η δημιουργία offshore μέσω των οποίων -όπως του ανακοινώθηκε επισήμως από τον Άρη Φλώρο και το κατέθεσε στο δικαστήριο- θα πωλούνταν η εταιρεία.

Με βάση τα ίδια έγγραφα, καταρρίπτεται και ακόμη ένα κυβερνητικό επιχείρημα κατά του κ. Δημητριάδη: Ότι αποχώρησε αργότερα και όχι το 2012.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης Φλώρου, ο δικηγόρος διέκοψε τη συνεργασία του μετά τον Ιανουάριο του 2012 και ενώ υπήρχε αρνητικό κλίμα στην εταιρεία. Ο ίδιος όπως περιγράφει –γεγονός που επίσης δεν αμφισβητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης– ότι:

«Παραιτήθηκα κάποια στιγμή τον Ιανουάριο του 2012 διότι έγινε ανάκληση αδειών των εταιριών οπότε αυτόματα έπαψαν να έχουν αντικείμενο εργασίας. Γνώριζα ότι υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες  αστικού τύπου με τον ΛΑΓΗΕ. Επίσης γνώριζα ότι κάποια στιγμή επιβλήθηκε ένας φόρος που μείωνε την κερδοφορία των εταιριών αλλά αυτά συμβαίνουν και κρατάνε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για πάντα. Αυτά τα ρίσκα τα έχει η Ελλάδα στην εμπορική δραστηριότητα».  

Σχετικά με τις offshore, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στην εντολή που πήρε από τον Άρη Φλώρο να δημιουργήσει δυο εταιρίες προκείμενου να χρησιμοποιηθούν, όπως του είπε, για να εισέλθουν στην εταιρία Ρώσοι επενδυτές. Περιγράφει τη συμπλήρωση εγγράφων και την κατάληξη της συμφωνίας με την οποία οι Ρώσοι θα αγόραζαν την Hellas Power και την Energa και απαντά στο ερώτημα γιατί ο ίδιος κράτησε τις μετοχές για κάποιο διάστημα ως εξής: «Εγώ κράτησα τις μετοχές της Hellas Power μέχρι να μπουν τα χρήματα (σ.σ της αγοραπωλησίας)  στο λογαριασμό  αφού είχε γίνει γραπτή συμφωνία και αποτάθηκε το γραφείο του κ. Λ… (νομικό γραφείο αγοραπωλησίας)  σ’ εμένα διότι ήμουν ουδέτερο πρόσωπο».


σχετικα αρθρα