current views are: 9

7 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:17

Η «ζαριά» του Τσίπρα με τη ΔΕΘ και τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου

Δημοσίευση 04:17’

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Μαξίμου

Μαζί με την 83η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει από αύριο στη Θεσσαλονίκη και την προεκλογική περίοδο με τους δύο μονομάχους της εξουσίας να πολώνουν το κλίμα μέσω των εξαγγελιών τους από το βήμα του Βελλιδείου. Ο ορίζοντας τετραετίας που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στα μέτρα ανακούφισης που θα εξαγγείλει, είναι ακόμα ένα δείγμα πως η κυβέρνηση θέλει να πιέσει τη ΝΔ, όταν οι ρυθμίσεις κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση.  

Σε μέγαλο βαθμό ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με το πλεονέκτημα της παρουσίας του στη ΔΕΘ αυτό το Σαββατοκύριακο, να “εγκλωβίσει” τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δικές του δεσμεύσεις. Αρκετοί κυβερνητικοί θεωρούν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει στις 15-16 του μήνα είτε να απαντήσει είτε σε ορισμένες περιπτώσεις να πλειοδοτήσει.

Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος

Το “άρωμα” των εκλογών αναδύεται όλο και πιο έντονα στην πολιτική ζωή της χώρας από τη στιγμή  που ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως το φθινόπωρο ξεκινά περιοδείες σε όλη την Ελλάδα εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στην Ιθάκη, τη Σύρο, το Μάτι, τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη έχει ανοίξει τον κύκλο των επαφών του με τους πολίτες. Η “εξωστρέφεια” αποτελεί ένα στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν στην Ηρώδου Αττικού αποδεικνύοντας πως ο πρωθυπουργός δεν έχει κρυφτεί στο ισόγειο του Μαξίμου, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται ανάμεσα στον κόσμο. Είναι κοινή διαπίστωση πως παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδραιωθεί ως ένας από τους δυο βασικούς πόλους της εξουσίας, η πολιτική επιρροή του δεν αντιστοιχείται με την κοινωνική δικτύωσή του.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην περιφέρεια, άλλωστε έχει τετραπλή στόχευση:

– Να επικοινωνήσει το μήνυμα της εξόδου από τα μνημόνια, που “θόλωσε” μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

– Να αναλύσει τα θετικά μέτρα, που θα εξαγγείλει αύριο από το βήμα της ΔΕΘ.

– Να διαπιστώσει, αν προχωρούν οι εργασίες για τα μείζονα ζητήματα της κάθε περιοχής, που αναδείχθηκαν στα περιφερειακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ.

– Να “σφυρηλατήσει” τις συμμαχίες με νυν ή πρώην δημάρχους, που αν και ανήκουν σε άλλες κομματικές παρατάξεις έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Στόχος του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του είναι μέσα στο φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει αποφασιστικά βήματα που να καταγραφούν στις δημοσκοπήσεις με μείωση της “ψαλίδας” με τη ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου δεν θεωρούν πως υπάρχει καμία πιθανότητα η γαλάζια παράταξη ακόμα και σε αυτή τη φάση να “φλερτάρει” με την αυτοδυναμία, αντιθέτως θεωρούν πως με τις παραπάνω στοχευμένες δράσεις το αρνητικό κλίμα μπορεί να αντιστραφεί.

 

Έμπειρο στέλεχος του κόμματος, που δεν απουσιάζει από τις συζητήσεις που γίνονται στα υψηλά κλιμάκια για τον πολιτικό σχεδιασμό, εξηγούσε στο newpost.gr πως η μάχη των δημοσκοπήσεων ξεκινά μετά και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Τα προγράμματα θα μετρηθούν από τον κόσμο, ο λόγος των δύο αρχηγών θα αξιολογηθεί, ωστόσο εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα σημαντικό “όπλο” στα χέρια του. Το τέλος των μνημονίων και η δημοσιονομική πειθαρχία που θα δείξει η κυβέρνηση θα του δώσουν την ευκαιρία να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του αποδεικνύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει ακόμα μια ευκαιρία στην εξουσία.

Ψήφο – ψήφο η μάχη

Το βλέμμα των κυβερνητικών είναι στραμμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής με βάση τόσο τις ψήφους που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 όσο και τα νέα πολιτικά δεδομένα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης του κοινού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Κουμουνδούρου έχει υποστεί μια σημαντική πίεση. Για αυτό τον λόγο και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αύριο το βράδυ θα αναφερθεί ειδικά στη Μακεδονία και τις προοπτικές που ανοίγονται από την επίλυση του ονοματολογικού, αλλά στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Οι “δημοσκόποι” του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε θεωρούν πως δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος η ΝΔ, αλλά θα υπάρξει διασπορά της ψήφου διαμαρτυρίας προς τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, αλλά και σε νέους σχηματισμούς στο δεξιό χώρο που ήδη δημιουργούνται ενόψει εκλογών.

 

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι και οι πλημμύρες στη Μάνδρα αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες ανακατατάξεις στην Αττική, ενώ και η κρίση του προσφυγικού στα νησιά πρώτης υποδοχής θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικού σχεδιασμού των επιτελών του Μαξίμου. 

Στην Κουμουνδούρου θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή τόσο στα “κάστρα” του κόμματος, ώστε η πρωτιά να μην χαθεί, όσο και στους νομούς που σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις πριν από 3 χρόνια.

Στην Ξάνθη με 49,61%, στο Ηράκλειο με 45,21%, στη β΄ Πειραιά με 42,05% και στα Χανιά με 41,67% ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά του, ενώ τη χαμηλότερη απόδοση σημείωσε στη Λακωνία με 23,07%.

Στη μάχη των μονοεδρικών, που πάντα είναι σημαντική, η Ζάκυνθος, τα Γρεβενά, η Κεφαλλονιά, η Σάμος και η Φωκίδα είχαν κατοχυρωθεί στο κυβερνών κόμμα, ενώ η ΝΔ υπερίσχυσε στην Ευρυτανία και τη Λευκάδα.


σχετικα αρθρα