current views are: 6

10 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:13

Κίνδυνο νέας περιπέτειας βλέπει ο Μητσοτάκης μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Πότε βλέπουν εκλογές στη ΝΔ

Δημοσίευση 04:13’

Πότε βλέπουν εκλογές στη ΝΔ

Τη δική του, αυτόνομη πορεία θα ακολουθήσει αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αποφασίσει να μην κινηθεί παράλληλα με τον Αλέξη Τσίπρα και τα όσα εξήγγειλε χθες και προχθές από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να «κάψει» κάποιες από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπως αυτή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30%, θα επιμείνει στην παρουσίαση του γαλάζιου κυβερνητικού σχεδίου, με κάθε πτυχή του να είναι πλήρως κοστολογημένη και χωρίς να δημιουργεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

 

Με βάση τα όσα άκουσαν από τα χείλη του κ. Τσίπρα, στη ΝΔ φοβούνται ότι ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες είναι μεγάλος. Βασικό σημείο ανησυχίας είναι η απάντηση που έδωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, για τις αντιδράσεις των αγορών απέναντι στις παροχές που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου. «Έχουμε το μαξιλάρι των 30 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μας πολυαπασχολούν οι αγορές». Η εκτίμηση του γαλάζιου επιτελείου είναι πως το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθεί για προεκλογικές παροχές, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία.

«Επομένως, έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί και τόσο πολύ η αναταραχή στις αγορές» είπε, αναφέροντας επίσης πως «κάποια στιγμή θα βγούμε και θα δανειστούμε με καλό επιτόκιο». Ουσιαστικά, λένε από την οδό Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο χρησιμοποιεί τους πόρους από τα 30 δισ. ευρώ για εσωτερική χρήση μέχρι τις εκλογές, αλλά υπονομεύει και την πορεία της επόμενης κυβέρνησης. Άλλωστε σημειώνουν, αν ο ίδιος πίστευε ότι η χώρα είχε βγει πραγματικά από τα μνημόνια, θα είχε θέσει την ελληνική οικονομία στην κρίση των αγορών.

Στη ΝΔ όμως, είναι πεπεισμένοι ότι ακόμη και να νομοθετήσει τις παροχές που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ, οι οικονομικοί δείκτες δεν θα επιτρέψουν την υλοποίησή τους. Ωστόσο σημειώνουν, αυτό δεν απασχολεί τον κ. Τσίπρα. Έτσι κι αλλιώς, τονίζουν από την οδό Πειραιώς, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι δεν έχουμε βγει από τα μνημόνια. Είναι ενδεικτικό ότι στην μέτρηση της Marc για το χθεσινό Πρώτο Θέμα, όπου η ΝΔ κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας, 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 81,1%) θεωρούν ότι η λήξη του τρίτου μνημονίου σηματοδοτεί «τη διατήρηση της αυστηρής επιτροπείας και την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων οικονομικών επιβαρύνσεων».

 

Το αξιοσημείωτο είναι πως την άποψη αυτή την έχουν σε μεγάλο ποσοστό όχι μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ (92,1%), αλλά και σχεδόν 7 στους 10 εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (66,9%).  Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν πάντως, ότι το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας δεν έχασε ευκαιρία σε κάθε απάντηση να επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά του ακροατηρίου του, αποδεικνύει πως έχει προκηρύξει ήδη την προεκλογική περίοδο, αφήνοντας μάλιστα όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το πότε θα στήσει κάλπες.

Πιο συγκεκριμένα, για τον χρόνο των εκλογών, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να λέει πως, αν και ο σχεδιασμός του είναι για το τέλος της τετραετίας (Οκτώβριο του 2019), όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών, θεωρούν ότι αυτός θα οριστικοποιηθεί από δύο παραμέτρους: την περικοπή των συντάξεων και τη συμφωνία των Πρεσπών. Για το πρώτο ζήτημα, ο πρωθυπουργός έδειξε να υιοθετεί μια επιφυλακτική διατύπωση σε σχέση με άλλες παροχές. Στην πραγματικότητα δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας.

Το «καλύτερο» σενάριο που κυκλοφορεί, αφορά στο ενδεχόμενο αναβολής μεν των περικοπών αλλά μόνο για λίγο, και της επανεξέτασης του θέματος σε δεύτερη φάση. Αν το θέμα δεν έχει διευθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο τα δεδομένα αλλάζουν. Για το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή για ονοματολογικό των Σκοπίων και την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων», καθώς είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο, παρά την διαφορετική εικόνα που προσπαθεί να περάσει προς τα έξω ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.    


σχετικα αρθρα