current views are: 13

12 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:15

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για περικοπές των συντάξεων

«Πρέπει να γίνεται δημόσια συζήτηση για το ύψος της φορολογίας»

Δημοσίευση 10:15’

«Πρέπει να γίνεται δημόσια συζήτηση για το ύψος της φορολογίας»

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στον Real Fm ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε πως πλέον οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών οι οποίες αναγράφονται σε ένα κείμενο, το οποίο κατατίθεται στο Eurogroup.

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «κατά τη σημερινή συνάντηση οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα περιγράψουν και θα εξηγήσουν στους θεσμούς ότι δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος για τη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 και από εκεί και πέρα το ζήτημα θα μεταφερθεί στα ανώτερα ευρωπαϊκά κλιμάκια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντάς της προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών αλλά και δημιουργία πολωτικού κλίματος. Μάλιστα με αφορμή τη λεκτική του σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια κοινής τηλεοπτικής τους εμφάνισης ο κ. Τζανακόπουλος με αιχμή τους πίνακες της Eurostat για τη φορολογία στην Ελλάδα είπε: «Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προχθές το βράδυ προσπάθησε με κάθε τρόπο να δημιουργήσει σύγκρουση, να αποφύγει το διάλογο καθώς ξεκίνησε την τοποθέτησή του, παρουσιάζοντας έναν πίνακα για τη μεταβολή της φορολογίας στην Ελλάδα για το έτος 2016 υποστηρίζοντας ότι ο πίνακας αυτός αποτυπώνει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στη χώρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε: «Του είπα ευθέως ότι λέει ψέματα».

«Προσπάθησε να εξαπατήσει και να παραπλανήσει το τηλεοπτικό κοινό και τους πολίτες καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία που μπορεί ο καθένας να δει από τη Eurostat η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη σε φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη: είναι έκτη στην ευρωζώνη και όγδοη στην ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να γίνεται δημόσια συζήτηση για το ύψος της φορολογίας, την κατανομή και συνολικά για το φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλά θα πρέπει να γίνεται στη βάση των πραγματικών δεδομένων και όχι βάσει του φανταστικού και πολωτικού αφηγήματος της ΝΔ» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σχολίασε δηκτικά πως τα στελέχη της ΝΔ, έχουν πιστέψει το καταστροφολογικό σενάριο που έχουν επιλέξει για να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση.

«Υπήρξε συνεννόηση ΕΛΚ με ευρωβουλευτές της ΝΔ»

Για τις επικρίσεις ότι ο πρωθυπουργός έκανε εξαγωγή όξυνσης κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού κατηγόρησε την αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου για αντίστροφη της πραγματικότητας, σημείωσε: «Αν ακούσετε την ομιλία του πρωθυπουργού, δεν είχε ούτε μια αναφορά στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αντιθέτως αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης, την άνοδο της Ακροδεξιάς, το προσφυγικό και στη συνέχεια μόλις τελείωσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη φάση των ερωτήσεων και από την πλευρά του αντιπροέδρου του ΕΛΚ αλλά και από τη μεριά των ευρωβουλευτών της ΝΔ, και της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Σπυράκη, δέχτηκε ερωτήσεις που δεν αφορούσαν το μέλλον της Ευρώπης αλλά ζητήματα εσωτερικής ατζέντας. Προφανώς ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ σε συνεννόηση και με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ επέλεξαν αυτή την πολιτική στρατηγική. Είναι μάλλον περίεργο, είναι μάλλον άδικο, είναι μάλλον διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι επέλεξε να εξάγει την εσωτερική πολιτική συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο τη στιγμή που τα ερωτήματα που του τέθηκαν αφορούσαν την εσωτερική πολιτική και αυτό έγινε από τη ΝΔ» τόνισε.

«Ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να κάνει μια ομιλία που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο το ζήτημα που συζητούνταν στο Ευρωκοινοβούλιο, προκλήθηκε και στη συνέχεια απάντησε» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι αυτή θα περάσει από τη Βουλή καθώς, όπως είπε, θα υπάρξει ασφαλής πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα επιτέθηκε εκ νέου στη ΝΔ για τα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση όσων εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό με στόχο την αποτύπωση των θετικών στοιχείων στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επανέλαβε πως όλα τα υπόλοιπα σενάρια αφορούν την αγωνία του αντιπολιτευόμενου Τύπου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία «δεν μπορεί να κάνει μια επί της ουσίας προγραμματική αντιπαράθεση». «Γιατί κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης ή τα στελέχη της ΝΔ, ανοίγουν το στόμα τους για να κάνουν προγραμματική αντιπολίτευση λένε ανατριχιαστικά πράγματα ή κάνουν παιδαριώδεις γκάφες» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τέλος για το προσφυγικό και την αντιμετώπιση του ζητήματος από την ΕΕ ο υπουργός Επικράτειας τόνισε «πως το 2015- 2016 υπήρξε τεράστια έκρηξη των προσφυγικών ροών κυρίως από όσα συνέβαιναν στη Συρία, ενώ η κατάσταση άρχισε να γίνεται πιεστική όταν οι χώρες του Βίζεγκραντ έκλεισαν τα σύνορά τους εγκλωβίζοντας τον κόσμο στην ενδοχώρα και στα ελληνικά νησιά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προκάλεσε μια αποσυμπίεση των ροών ωστόσο, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει δύσκολη στη διαχείρισή της. Υπογραμμίζοντας τη στάση της χώρας μας που -παρά τις πιέσεις κινήθηκε με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα- ζήτησε να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση.

Εκτίμησε, τέλος, ότι εάν δεν συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στην κατανομή των βαρών τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει και τους πρόσφυγες αλλά και τους κατοίκους των νησιών.

 


σχετικα αρθρα