current views are: 7

15 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση18:51

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για φορολογία, ασφαλιστικό, αγορά εργασίας

Τι θα κάνει με το νόμο Κατρούγκαλου, ποιοι φόροι θα μειωθούν

Δημοσίευση 18:51’

Τι θα κάνει με το νόμο Κατρούγκαλου, ποιοι φόροι θα μειωθούν

Για ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους κάλεσε απόψε από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλυσε λεπτομερώς το σχέδιο της ΝΔ για μειώσεις φόρων, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και για τις επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως θα μειωθεί παντού η φορολογία καθώς επίσης και οι εισφορές. «Επαναφέροντας στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εισόδημα άμεσα αλλά προπαντός θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας»:

  • Έτσι, τόνισε πως θα μειωθεί ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
  • Επίσης είπε, πως τα αγροτικά συλλογικά σχήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  • Δεσμεύτηκε επίσης για δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσα στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
  • Ταυτόχρονα, είπε πως στον «επιχειρηματία θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα».
  • Υπογράμμισε εξάλλου πως μέχρι το 2021, θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Ως προς τα ακίνητα, υπογράμμισε πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. «Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη», ανέφερε και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών»

Δεσμεύτηκε επίσης για ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» που θα βασίζεται «στην πρότασή μας για τη Δεύτερη Ευκαιρία που προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και βοηθάει την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους Έλληνες χρωστούν, να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους. Όσοι χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ είτε στις εφορίες, είτε στα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή τα 4/5 των οφειλετών) θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή 20 ευρώ το μήνα. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν και δεν θα μπουν σε καμία ευνοϊκή ρύθμιση».

Δεσμεύτηκε όμως πως η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και διαμήνυσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Και σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Σε δεύτερο χρόνο, δεσμεύτηκε πως θα διεκδικήσει τη μείωση των πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που όπως είπε, «δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας».

Σχετικά με το ασφαλιστικό, χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου, ως «κακό νόμο». «Όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία.  Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη;  Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο;  Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη;», διερωτήθηκε και στη συνέχεια διατύπωσε τις δεσμεύσεις του για το ασφαλιστικό:

  • Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.
  • Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.
  • Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο, όπως είπε, θα έχει την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

Επενδύσεις

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως το κόμμα του γνωρίζει τι πρέπει να γίνει ώστε να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα. «Και είναι ατέλειωτες οι προοπτικές για επενδύσεις στην πατρίδα μας», είπε και πρόσθεσε πως «οι ευκαιρίες για μια επενδυτική έκρηξη είναι μπροστά μας. Και αφορούν πρωτίστως τη Βόρεια Ελλάδα».

Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του «θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές. Θα υπάρχει μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις».

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Κατά τα άλλα δεσμεύτηκε πως θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμος. «Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Κοινωνική αλληλεγγύη

Αναφερόμενος στα ζητήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως «η πραγματική λύση απέναντι στη φτώχεια, δεν είναι δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα», αλλά «οι σταθερές δουλειές, που μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από μια έκρηξη επενδύσεων».

Δεσμεύτηκε επίσης πως θα εκπονηθεί ένα πρόγραμμα επανακατάρτισης για να αποκτήσουν οι μακροχρόνια άνεργοι «τις δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας».

Υποστήριξε πως θα επεκταθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα όπου θα ενσωματωθούν εκεί όλα τα βασικά επιδόματα, ενώ τόνισε πως θα τηρηθεί αυστηρά η εργατική νομοθεσία.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός, ενώ ο «δε κατώτατος μισθός θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα φύγουν ηττημένοι και απαξιωμένοι


σχετικα αρθρα