ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά Μόσχας ενόψει δημοψηφίσματος στα Σκόπια

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2018, 17:19 / Ανανεώθηκε 26 Σεπτεμβρίου 2018, 12:55
ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατά Μόσχας ενόψει δημοψηφίσματος στα Σκόπια
Facebook Twitter Whatsapp

Αποστάσεις Ζάεφ: «Δεν έχω στοιχεία ρωσικής ανάμειξης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βαριά τη σκιά τους πάνω από την ΠΓΔΜ ρίχνουν και πάλι οι καταγγελίες – προερχόμενες από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αυτή τη φορά – περί ρωσικών παρεμβάσεων στη διαδικασία του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Ζάεφ, ενδεχομένως και για να μην οξύνει περισσότερο την αντιπαράθεση με τη φιλορωσική αντιπολίτευση, απορρίπτει τις εν λόγω αιτιάσεις.

Οι δυτικές καταγγελίες

Μετά την πολιτική στήριξη στον Ζόραν Ζάεφ, τώρα ο Δυτικός παράγοντας στρέφει το βλέμμα του στη Ρωσία, και επαναφέρει τις καταγγελίες περί εμπλοκής της Μόσχας στη γειτονική χώρα, ώστε να μπλοκαριστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς, ο οποίος διατύπωσε τις εν λόγω αιτιάσεις κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια. «Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Πάντως, κατά την παρουσία του στην ΠΓΔΜ, ο Ματίς δεν επέμεινε στις εν λόγω αναφορές, αρκούμενος να τονίζει πως οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουν το δημοψήφισμα και τους κάλεσε να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Τις εν λόγω καταγγελίες υπερθεμάτισε με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στο ίδρυμα Heritage, ότι «η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της 'Μακεδονίας' προς το ΝΑΤΟ,  όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος».

Η απάντηση Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, ενδεχομένως και για να μην δυναμιτίσει περαιτέρω το ήδη εξόχως πολωμένο κλίμα στη γειτονική χώρα, αλλά και να κατευνάσει τα φιλορωσικά στοιχεία της αντιπολίτευσης [VMRO, αλλά και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ], έδειξε να απορρίπτει τις εν λόγω καταγγελίες τονίζοντας: «Δεν έχω κανένα στοιχείο ή ένδειξη για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα). Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της 'Μακεδονίας' και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες όπως και με την Ρωσία».

Τα μπρος – πίσω της σκοπιανής κυβέρνησης

Δεν είναι οι πρώτη φορά που διατυπώνονται καταγγελίες περί ρωσικού «δακτύλου», στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ. Για την ακρίβεια, μόλις δύο μήνες πριν, ο Ζάεφ μιλώντας στον αμερικανικό ιστότοπο Buzzfeed είχε διατυπώσει ανάλογες αιτιάσεις, ότι «έλληνες επιχειρηματίες που διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος.

Ο ιστότοπος προχώρησε αρκετά βήματα παραπέρα, επικαλούμενος πηγές κοντά στις έρευνες που διενεργούσαν τότε οι ανακριτές, κατονομάζοντας επιχειρηματία που φέρεται να έδωσε τα χρήματα, σε πολιτικούς από τη γειτονική χώρα, μέλη εθνικιστικών οργανώσεων καθώς επίσης και σε οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων, οι οποίοι κατά το Buzzfeed, είχαν πρωτοστατήσει σε ταραχές κατά τη συμφωνίας των Πρεσπών.

Τότε, υπό το βάρος των οργισμένων αντιδράσεων τόσο της Μόσχας [είχε εκδώσει ανακοίνωση η Ρωσική πρεσβεία, αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών], όσο και του ίδιου του επιχειρηματία ο Ζάεφ είχε ανασκευάσει τις καταγγελίες, λέγοντας: πως δεν υπάρχει ανάγκη να δοθούν στις ελληνικές αρχές τα έγγραφα με τις έρευνες για τις σχετικές καταγγελίες, γιατί «πρόκειται για δηλώσεις ατόμων, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί και ειπώθηκαν στις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια προφορικής συνομιλίας».

«Πρόκειται για καταθέσεις ατόμων που τις έδωσαν μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μπροστά στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της οργάνωσης Komiti [σ.σ. πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βαρντάρ Σκοπίων που ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία]. Έκανα αυτά τα σχόλια για να στείλω ένα μήνυμα ότι πρέπει να χτίσουμε φιλία και όχι να δημιουργούμε έδαφος για εξάπλωση της εχθρότητας. Η Μακεδονία (sic) ήδη δείχνει το παράδειγμα οικοδόμησης φιλίας και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Η Ελληνορωσική σύγκρουση

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρώτος γύρος των καταγγελιών κατά της Μόσχας είχε διατυπωθεί παράλληλα με την όξυνση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με αφορμή την απόφαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για απέλαση ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων από τη χώρα μας.

Επρόκειτο για δύο χαμηλόβαθμους Ρώσους διπλωμάτες, ενώ είχε απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε ακόμη δύο άτομα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε, τα εν λόγω άτομα κατηγορήθηκαν ότι προέβησαν σε παράνομες ενέργειες, ήτοι αλίευση και διακίνηση πληροφοριών καθώς και απόπειρα χρηματισμού κρατικών λειτουργών, με επίκεντρο και πάλι τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι επιχειρήθηκε ο επηρεασμός μητροπολιτών και δημάρχων της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και να ασκηθεί επιρροή στο Άγιος Όρος. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εστιάζουν την προσοχή στη δραστηριότητα της Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Ένωσης.

Ως απάντηση η Μόσχα είχε απελάσει και αυτή με τη σειρά της δύο Έλληνες διπλωμάτες: Τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας και τον υπεύθυνο επικοινωνιών, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Γιώργου Σακελλαρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ζάεφ για καταγγελίες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: «Δεν έχω στοιχεία για ανάμειξη της Μόσχας στο δημοψήφισμα»

Διπλωματικό θρίλερ: Βήμα πίσω από τον Ζάεφ για τα περί ρωσικού «δάκτυλου»

Politico για Σκοπιανό: Ο νέος παίκτης στο τραπέζι και ο ρόλος της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr