current views are: 6

24 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση04:09

Τι θα κάνει το Μαξίμου με τις συντάξεις, επτά ημέρες πριν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για την κυβέρνηση

Δημοσίευση 04:09’

Το «μαρτύριο της σταγόνας» για την κυβέρνηση

Η μη περικοπή των συντάξεων έχει για την κυβέρνηση και μια επικοινωνιακή διάσταση, την οποία κυβερνητικά στελέχη δεν φαίνεται να ξεχνούν. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει επανειλημμένα για το τέλος των μνημονίων και τους βαθμούς ελευθερίας που αποκτά το Μαξίμου, το μήνυμα που θα περάσει, αν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού την άλλη Δευτέρα εμπεριέχονται οι μειώσεις, δεν θα είναι το επιθυμητό.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως η κριτική που θα έρθει από την πλευρά της ΝΔ θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, ωστόσο το ήρεμο κλίμα με τους εταίρους είναι ένα από τα ζητούμενα της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε. Όλα δείχνουν πως η “ζυγαριά” για την κυβέρνηση έχει γείρει στο να μην προχωρήσει σε οποιουδήποτε είδους μονομερή ενέργεια και αυτή η εβδομάδα που αρχίζει – με τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη – είναι κρίσιμη για τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν. 

“Στο προσχέδιο δεν γίνεται να μην συμπεριληφθούν οι περικοπές. Δεν βλέπω να φθάνει ο χρόνος για να γίνουν οι κατάλληλες συνεννοήσεις μέχρι τις αρχές Οκτώβρη”, τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο newpost.gr με πολύ καλή γνώση των συζητήσεων που γίνονται.

Οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, η μη ευέλικτη στάση των Βρυξελλών και η σκληρή στάση του ΔΝΤ έχουν μπλοκάρει το ζήτημα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προσπαθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο Βερολίνο να “ξεθολώσει” το τοπίο. Η παρουσία του Πιέρ Μοσκοβισί στο ραντεβού που είχε με τον Όλαφ Σόλτς, ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ωστόσο ο δρόμος που έχει να διανύσει η κυβέρνηση ακόμα είναι μακρύς. 

 

Δεν έγινε γνωστό αν ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ κατάφερε να κερδίσει κάποιους “πόντους” στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, τη στιγμή που το προσφυγικό ξαναέρχεται απειλητικά στο προσκήνιο. Στο “πολιτικό παιχνίδι” που έχει ξεκινήσει, ρόλο ενδεχομένως να παίξει ακόμα και η συμφωνία των Πρεσπών με δεδομένη τη βούληση της Ευρώπης και της Αμερικής να ολοκληρωθεί η συμφωνία και οι πρόωρες κάλπες να μην ανατρέψουν τα δεδομένα.

Είναι φανερό πως η σύνδεση της μη χρησιμότητας του μέτρου με την ηλικία των πολιτών τους οποίους αφορά, δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης να πείσει τους Θεσμούς πως η συγκεκριμένη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα είναι υψηλή για πάντα.

Στο περιβάλλον που δημιουργείται και με δεδομένες τις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη με στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτές, δεν είναι τυχαία η παρουσία στην αμερικανική μεγαλούπολη του Γιώργου Χουλιαράκη και του Δημήτρη Λιάκου. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση  επιχειρεί να στείλει μήνυμα προς τις αγορές για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί η σύγκρουση με το ΔΝΤ να μη θυμίζει τις παλαιότερες εποχές, ωστόσο στην Ουάσινγκτον εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις είναι μέτρο διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό.

 

Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η αισιοδοξία κορυφαίων κυβερνητικών για τη μη περικοπή των συντάξεων μπορεί να αποτυπωθεί άμεσα ή, όπως αρχίζει να διαφαίνεται, απαιτείται περισσότερος χρόνος μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε το σχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί στην Κομισιόν για έλεγχο. Το “κακό σενάριο”, που δεν θέλουν να σκέφτονται στο Μαξίμου, είναι αυτή η διαπραγμάτευση να θυμίσει την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και οι συζητήσεις να μην έχουν καταλήξει μέχρι τον Δεκέμβριο, στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.

 

 


σχετικα αρθρα