current views are: 6

24 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:37

Ζάεφ: «Με τη συμφωνία των Πρεσπών πετύχαμε ό,τι ήθελαν οι πρόγονοί μας»

Επιμένει στα περί «μακεδονικής» γλώσσας

Δημοσίευση 07:37’

Επιμένει στα περί «μακεδονικής» γλώσσας

Επιμένει στο θέμα της αναγνώρισης της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας ο Ζόραν Ζάεφ, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στα Σκόπια. Την ίδια ώρα, στη γείτονα χώρα προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ, στο οποίο υιοθετούνται «η μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση», χωρίς να γίνεται αναφορά στην ονομασία «Σεβέρνα» ή Βόρεια «Μακεδονία», όπως ορίζει η συμφωνία.

«Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά. Υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε συγκέντρωση στη Γεβγελή το βράδυ της Κυριακής.

«Είμαστε “Μακεδόνες” με “μακεδονική” γλώσσα. Η “μακεδονική” γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι’ αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ», τόνισε ο Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η “μακεδονική” γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας». 

«Είναι σημαντικό (σ.σ. το δημοψήφισμα) γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη “Μακεδονία” μας για τους επόμενους αιώνες», σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του.

Τηλεοπτικό σποτ: «Μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση»

Χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην ονομασία «Σεβέρνα» ή Βόρεια «Μακεδονία», όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, και μόλις λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, τα Σκόπια προβάλλουν τηλεοπτικό σποτ στο οποίο υιοθετούνται «η μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σάλο και τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, για τη «μόνη Μακεδονία», το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, διόρθωσε τα επίμαχα αποσπάσματα. 

 

Η δυσαρέσκεια της Αθήνας μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν δεδομένη και έντονη, καθώς συνιστούσαν ευθεία παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι και αφού προηγήθηκε παρέμβαση σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση της γείτονος προχώρησε σε αναδίπλωση και το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ προχώρησε στις απαραίτητες διορθώσεις.

Αρμόδιες πηγές από την Αθήνα, σημείωναν πως «κατανοούμε ότι χρειάζεται να υπερβάλει λίγο ο Ζάεφ για να κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά δεν μπορεί να λέγονται πράγματα που υπονομεύουν το καλό κλίμα και τη συμφωνία».

Ντιμιτρόφ: Ο… πονοκέφαλος των εκλογικών καταλόγων και η ρωσική ανάμειξη

Σε εκτενή του συνέντευξη προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ μιλάει για το επικείμενο δημοψήφισμα στη χώρα του και εξηγεί τι θα γίνει σε περίπτωση απόρριψής του. Συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα του Μακεδονία και μακεδονικό το λαό της ΠΓΔΜ.

Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […] Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […] Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποτύχει τελικώς το δημοψήφισμα λόγω ισχνής συμμετοχής, ο Ν. Ντιμιτρόφ παραπέμπει ουσιαστικά στο μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας. «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι «όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή. Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό’. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της ιστορίας».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

«Βόμβα» Ιβάνοφ: Απέχει από το δημοψήφισμα

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ γνωστοποίησε την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης.

Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση». Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Εκστρατεία της Δύσης υπέρ του «ναι»

Παράλληλα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η στήριξη αξιωματούχων στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Για «ιστορική στιγμή για τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”» έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που πληθαίνουν οι παρεμβάσεις ηγετών της Δύσης που καλούν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να στηρίξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, βλέποντας τη Μόσχα ως απειλή για τα Βαλκάνια, εκφράζουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στη συμφωνία των Πρεσπών, υιοθετώντας την άποψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού «ή τώρα ή ποτέ». Παράλληλα, υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί ανοιχτά και η Γερμανία και η Βρετανία, ενώ στο θέμα παρενέβη μέχρι και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

«Η συμφωνία εξασφαλίζει ασφάλεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο με τον Ζόραν Ζάεφ.


σχετικα αρθρα