ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή για την τραγωδία στο Μάτι - «Λάθη και παραλείψεις»

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2018, 14:43 / Ανανεώθηκε 25 Σεπτεμβρίου 2018, 14:43
Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή για την τραγωδία στο Μάτι - «Λάθη και παραλείψεις»
Facebook Twitter Whatsapp
Οι 15 βουλευτές καταλογίζουν ευθύνες στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της τραγωδίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Ευθύνες, λάθη, καθυστερήσεις και πολυάριθμες παραλείψεις από το υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση της τραγωδίας στο Μάτι", καταγγέλλουν 15 βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με επικεφαλής τον Βασίλη Οικονόμου κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, γιατί δεν υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι προβλεπόμενες και ισχύουσες ενέργειες βάσει του επίσημου σχεδιασμού του υπουργείου Εσωτερικών - Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αν υπήρξε εισήγηση από την Κεντρική Υπηρεσία για τη συγκρότηση κλιμακίου για υγειονομικούς ελέγχους στην περιοχή.

"Ένα από τα υπουργεία τα οποία φέρουν εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι είναι το υπουργείο Υγείας. Ο πραγματικός ρόλος του υπουργείου Υγείας και οι επίσημες αρμοδιότητες και δράσεις με τις οποίες είναι επιφορτισμένο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν περιορίζονται -ως κανείς ίσως θεωρεί- στη νοσηλεία των εγκαυματιών ή/ και στην περισυλλογή και νεκροψία σορών. Αντιθέτως, ο ρόλος του υπουργείου Υγείας βάσει του Εθνικού Σχεδιασμού είναι εξαιρετικά κομβικός και στρατηγικός τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου της πυρκαγιάς και την αποφυγή απωλειών όσο και για την υποστήριξη και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των πληγέντων μετά το πέρας αυτής", επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ και επικαλούνται όσα ορίζει το “Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών” για το ρόλο που πρέπει να έχει το υπουργείο Υγείας.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν έλλειψη ενημέρωσης και καθοδήγησης του πληθυσμού μετά την καταστροφική πυρκαγιά αφού επετράπη να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις τοξικότητας της ατμόσφαιρας αλλά τους επετράπη και να σκουπίσουν άμεσα με κίνδυνο να χαθούν DNA απανθρακωμένων ατόμων.

Νωρίτερα, μετέβησαν στον προϊστάμενο εισαγγελέα πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής του Κ. Καραγκούνης, ύστερα από την απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να «παγώσει» στο τελικό της στάδιο την «κατεπείγουσα έρευνα» για τυχόν ποινικές ευθύνες, που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr