current views are: 7

27 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:02

Τσίπρας στην WSJ: Για το εθνικό συμφέρον, ο καλύτερος σύμμαχος είναι οι ΗΠΑ

«Δεν θα παίξω παιχνίδια με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κύρωση από την παρούσα Βουλή»

Δημοσίευση 20:02’

«Δεν θα παίξω παιχνίδια με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κύρωση από την παρούσα Βουλή»

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις προσπάθειες της Δύσης για σταθεροποίηση των Βαλκανίων, δηλώνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

«Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντά ας, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας, και να την καταστήσουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος –όπως συνέβαινε πριν από τρία χρόνια- αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα, η προσέγγιση Αθήνας – Ουάσιγκτον ανακλάται και στις συνομιλίες για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ένα «παραδοσιακό ταμπού για την ελληνική Αριστερά».

«Η συνεργασία και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών που θα άνοιγε το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών ήταν απόφαση «για την προστασία των εθνικών συμφερόντων μας», η οποία «έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα».

Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κοστίσει την κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, υπονόησε όμως ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παραμείνει ως πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αν και δεν γνωρίζω αν θα επιβιώσει η συμμαχία, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου» Πάνος Καμμένος, είπε.

Και επανέλαβε ότι στόχος του είναι να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας, κάτι που θα έδινε «σήμα σταθερότητας».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αναβληθεί για μετά τις εκλογές η ψηφοφορία για κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει: «Δεν θα παίξω παιχνίδια».

«Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας».

Δεδομένου ότι στο μεταξύ απαιτούνται αλλαγές του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση «περίπου τον Μάιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά το θέμα της περικοπής των συντάξεων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μέτρο είναι αχρείαστο, δήλωση που οδήγησε την εφημερίδα στο συμπέρασμα ότι «οι εντάσεις του πρώην επαναστάτη με τους θεσμούς της Δύσης δεν έχουν εκλείψει εντελώς».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για μη περικοπή των συντάξεων, απόφαση που «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».


σχετικα αρθρα