current views are: 5

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:08

Χ. Σταϊκούρας στο «Ακραίως»: Η χώρα είναι εκτός αγορών και εντός μνημονίων

«Το πόσους βαθμούς ελευθερίας θα έχεις από τους θεσμούς εξαρτάται από το πόσο αξιόπιστος είσαι».

Δημοσίευση 09:08’
Σταϊκούρα

«Το πόσους βαθμούς ελευθερίας θα έχεις από τους θεσμούς εξαρτάται από το πόσο αξιόπιστος είσαι».

«Η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, άρα είναι θέμα και των δανειστών αν θα γίνει η περικοπή των συντάξεων» ισχυρίστηκε ο βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας στο «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ και σημείωσε «να δούμε αν οι δανειστές συμφωνήσουν μαζί τους. Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι είναι δημοσιονομικό μέτρο, αλλά την ίδια στιγμή το ΔΝΤ σ’ έκθεσή του αναφέρει ότι είναι διαρθρωτικό. Αν ήταν δημοσιονομικό γιατί συμπεριέλαβαν τα αντίμετρα» διερωτήθηκε.

Και επανέλαβε ότι «εμείς ως ΝΔ δεν επιθυμούμε την περικοπή. Οι συντάξεις, ήταν αχρείαστο μέτρο και δεν το ψηφίσαμε».

Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που στον προϋπολογισμό υπάρχουν δύο εκδοχές. Επιβεβαιώνει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ότι μόνο καθαρή δεν είναι η έξοδος από τα μνημόνια. Η χώρα είναι εκτός αγορών και εντός μνημονίων. Η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που δεν είχε καμία άλλη χώρα που βγήκε από τα προγράμματα. Αυτό μεταφράζεται σε τριμηνιαίες εκθέσεις από τους θεσμούς».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην απόσυρση των αντίμετρων: «Στο δεύτερο σκέλος του προϋπολογισμού αποσύρει τα αντίμετρα, δείχνοντας ότι δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο. Αποσύρει την επιδότηση ενοικίου που πέφτει σε μόλις 150 εκατ. ευρώ, δεν θα υπάρχει καθόλου επέκταση σχολικών γευμάτων, δεν θα υπάρχει επιδότηση σε επενδύσεις σε πρωτογενή τομέα, δεν υπάρχει καθόλου η κατασκευή νέων νηπιαγωγείων κ.λ.π.».

Ο κ. Σταϊκούρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τη φορολογική της πολιτική. «Πριν από τρεις μήνες έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι έχει δημοσιονομικό χώρο 700 εκατ. ευρώ για μειώσεις φόρων. Πόσες είναι τελικά; 491 εκατ. ευρώ».

Ερωτώμενος αν οι Γερμανοί θα συναινέσουν να μην κοπούν οι συντάξεις, απάντησε: «Δεν ξέρω ποια θα η στάση των Γερμανών όταν δεν ξέρω τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης. Αν ήμασταν εμείς, δεν θα υπήρχε καν το τρίτο μνημόνιο. Το πόσους βαθμούς ελευθερίας θα έχεις από τους θεσμούς εξαρτάται από το πόσο αξιόπιστος είσαι. Εμείς αυτό που θα καταθέσουμε στους θεσμούς, το διαφορετικό είναι μια διαρθρωτική αλλαγή, η οποία εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει καμία μείωση στο μέλλον. Και αυτή είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».


σχετικα αρθρα