current views are: 6

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση11:50

Μητσοτάκης: Θα απλοποιήσουμε μονομερώς τη διαδικασία χορήγησης ασύλου

«Άνοιξαν τα σύνορα, έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες»

Δημοσίευση 11:50’

«Άνοιξαν τα σύνορα, έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες»

Αποστολή στη Σάμο

«Αυτό που είδα σήμερα είμαι απλά ντροπή γιατί κάποιοι ήρθαν εδώ και μας πούλησαν ανθρωπισμό, μάς είπαν ότι είναι πιο ευαίσθητοι από εμάς, όταν βλέπουν αυτές τις σκηνές με τα παιδάκια και τους ανθρώπους τι λένε σήμερα;», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το προσφυγικό από τη Σάμο, μετά τη συνάντηση που είχε με τους φορείς του νησιού.

«Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό διακρίνεται από ιδεοληψία —ανοίγουμε τα σύνορα και σας περιμένουμε, από διαχειριστική ανικανότητα -δείτε το hotspot- από αδιαφάνεια και από κυνισμό. Και ναι, θελουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη συμμέτοχο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως έχει συγκρουστεί με τον Όρμπαν, ο οποιος είπε ότι θα παίρνει τα προγράμματα ΕΕ και δεν θα δέχεται στην Ουγγαρία ούτε έναν πρόσφυγα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο του 2016, δύο μήνες αφότου είχε εκλεγει πρόεδρος της ΝΔ, είχε συμμετάσχει σε συζήτηση με άλλους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε θέσει ένα πλαίσιο για εθνική μεταναστευτική στρατηγική, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η στρατηγική αυτή έπρεπε να περιλαμβάνει την έννοια της φύλαξης των συνόρων, δηλαδή τη δυνατότητα της Ευρώπης να φυλάσσει τα εξωτερικά της σύνορα.

«Η έννοια προστασίας των συνόρων απουσιάζει από το λεξιλόγιο κυβέρνησης. Άνοιξαν τα σύνορα, έσπειραν ανέμους και θέρισαν θύελλες», σημείωσε και συνέχισε πως θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

«Τότε είχαμε μιλήσει για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά. Υποχρέωσή μας να τηρούμε και εμείς το σκέλος της συμφωνίας που μας αφορά να επιστρέφουμε μετανάστες. Αυτό δεν γίνεται γιατί οι εργασίες για χορήγηση ασύλου τραβάνε τόσο πολύ». 

«Ασχέτως τι θα κάνει η ΕΕ, εμείς μονομερώς θα απλοποιήσουμε διαδικασία χορήγησης ασύλου», είπε και προανήγγειλε ειδική πρόβλεψη για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Όσον αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ στην εστίαση και της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

«Είμαστε το κόμμα που πιστεύει ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών με φορολογική συμμόρφωση και μάζεμα κρατικού μηχανισμού μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά», διεμήνυσε και έκανε λόγο για την ανάγκη κινήτρων για νέες επενδύσεις. «Περισσότερες επενδύσεις και ευκαιρίες για εργαζομένους», σημείωσε.

Για τα ζητήματα ασφάλειας, τόνισε πως δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας εύρωστης και ευαισθητοποιμένης αστυνομίας.

«Η πολιτική της ασφαλείας δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα ούτε αριστερή. Οι ιδεοληψίες μας έχουν πάει πίσω», είπε ακόμα.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σάμο είχε έντονη πολιτική διάσταση, καθώς η Σάμος είναι μονοεδρική και «στόχος μας είναι να κερδίσουμε όλες τις μονοεδρικές, στο επίκεντρο μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής, έτσι όπως την οραματιζόμαστε. 


σχετικα αρθρα