current views are: 7

4 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:44

Μητσοτάκης: «Η αστάθεια στην οικονομία δεν μπορεί να συνεχιστεί, εκλογές τώρα»

«Να φύγουν ηττημένοι και ηθικά απαξιωμένοι»

Δημοσίευση 14:44’

«Να φύγουν ηττημένοι και ηθικά απαξιωμένοι»

Αναδρομή στις μεγάλες εκλογικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το όραμά του για τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, τόνισε πως το κόμμα είναι έτοιμο να πρωτοστατήσει στην επαναθεμελίωση της Ελλάδας και της Ευρώπης και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, ζητώντας άμεσα εκλογές «για να τελειώσει η αβεβαιότητα».

«Είμαστε η πολιτική δύναμη της προόδου»

«Η ΝΔ δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, αλλά μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπως την όρισε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αντιλαμβανόταν τη ΝΔ ως ένα ευρύ δημοκρατικό ρεύμα, που εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τις ίσες ευκαιρίες σε όλους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

«Είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε την αρτιότερη δημοκρατία στην ιστορία της Ελλάδος, που επούλωσε την ιστορική πληγή του πολιτειακού ζητήματος. Είμαστε η παράταξη που έβαλε τη χώρα στην τροχιά της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας γεωπολιτική σταθερότητα και οικονομική ευημερία. Είμαστε η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, κόντρα στον λαϊκισμό που γέννησε η κρίση».

«Είμαστε η πολιτική δύναμη της προόδου και ταυτόχρονα η ΝΔ ήταν είναι και θα είναι ένα κόμμα λαϊκό. Εμείς σε αντίθεση με όσους καπηλεύτηκαν τους όρους ξέρουμε τι είναι προοδευτικό και τι είναι λαϊκό. Εμείς ξέρουμε ότι η λαϊκή ευημερία είναι αποτέλεσμα της συνολικής προόδου της χώρας και ενός κοινωνικού συμβολαίου που εξασφαλίζει ότι αυξάνεται το εισόδημα κάθε πολίτη από την πρόοδο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε: «Εμείς ξέρουμε τι είναι προοδευτικό και τι είναι λαϊκό. Από την ίδρυσή της η ΝΔ αντιτάχθηκε στις ιδεολογικές ετικέτες, σήμερα μάλιστα που οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν, οι αναφορές Καραμανλή είναι πιο επίκαιρες από ποτέ: Η ΝΔ πάντα θα υπηρετεί τα συμφέροντα του έθνους που είναι πάνω από κομματικές γραμμές» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όραμά μου είναι ο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να υλοποιούν το δικό τους όραμα. Δεν πιστεύω σε ένα πατερναλιστικό κράτος που προσφέρει αυταπάτη προστασίας, ούτε με συγκινούν οι λυρικές αναφορές για επιστροφή σε μια Ιθάκη που δεν υπάρχει πια» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

►Διαβάστε επίσης: 44 χρόνια ΝΔ: Αυτό είναι το νέο σήμα του κόμματος

«Αλλάζουμε τη ΝΔ για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ακούω κριτική από πολλούς για τα παλιά κόμματα. Τους απαντώ πως παρά τα λάθη μας η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που δεν σαρώθηκε από τους ανέμους της αμφισβήτησης και του λαϊκισμού, γιατί έχουμε βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας:

«Ας είναι επιφυλακτικοί σε όσους ευαγγελίζονται το νέο και φέρνουν το παλαιότερο από το παλιό. Διαστρέβλωσαν την πολιτική, που παραμόρφωσαν την ιστορία. Η σημαντικότερη κατάκτησή μας, μια σταθερή δημοκρατία, δεν είναι δεδομένη. Οι δημοκρατίες δεν συντρίβονται κάτω από τις ερπύστριες, αλλά  διαβρώνονται από το σαράκι του λαϊκισμού, της απάθειας και της αδιαφορίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής της ΝΔ στα 150.000 μέλη που συνεισφέρουν οικονομικά στο κόμμα και στάθηκε σε μια καινοτομία που εισήχθη μετά το 10 συνέδριο: το μητρώο πολιτών. Όπως είπε όσοι μπήκαν αξιολογήθηκαν αξιοκρατικά και σήμερα είναι κοντά στο κόμμα οι πρώτοι 150 που αναδείχθηκαν από αυτή την διαδικασία. «Αρκετοί από αυτούς θα είναι και στα εθνικά μας ψηφοδέλτια», τόνισε.

«Όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε»

«Όσες φορές τολμήσαμε να αλλάξουμε, θριαμβεύσαμε. Όταν διευρύναμε τον πολιτικό μας ορίζοντα, όταν ζητήσαμε από την κοινωνία να συμπορευθεί μαζί μας, πετύχαμε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε αναδρομή στις μεγάλες εκλογικές νίκες της παράταξης, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη της διεύρυνσης του κόμματος.

Περιγράφοντας το όραμα διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θέτουμε ως στόχο το χτίσιμο μιας κοινωνίας ευημερίας και προόδου. Σχεδιάζουμε μια οικονομία με λιγότερους φόρους και εισφορές, με περισσότερες επενδύσεις, μια Παιδεία που θα προετοιμάζει για το μέλλον πάντα με το βλέμμα στην αγορά εργασίας. Μια Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην περιοχή, οπλισμένη με τη δύναμη του ελληνισμού παντού στον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως το κόμμα είναι έτοιμο να πρωταγωνιστήσει στις μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: «Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, μια δύναμη μεγάλων αλλαγών κάθε φορά που οι καιροί το επιβάλουν. Η ΝΔ είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα, έτοιμη να επαναθεμελιώσει τη Νέα Ελληνική Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στην επαναθεμελίωση της νέας Ευρώπης γιατι είμαστε στην πρώτη γραμμή απέναντι στον λαϊκισμό, απέναντι στις επικίνδυνες τάσεις που ξεφυτρώνουν στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη. Η ΝΔ είναι πρωταγωνίστρια στο ΕΛΚ για να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, όχι ως επαίτης αλληλεγγύης αλλά ως συνδιαμορφωτής της Ευρώπης που θα πρωταγωνιστήσει».

«Να φύγουν ηττημένοι και ηθικά απαξιωμένοι»

Στη συνέχεια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, ζητώντας εκ νέου εκλογές για να τελειώσει η περίοδος αστάθειας που περνά η οικονομία: «Η περιοχή μας μπαίνει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας. Πάμε σε φουρτουνιασμένα νερά χωρίς καπετάνιο. Είχα προειδοποιήσει ότι η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια, είναι οφθαλμαπάτη. Η πατρίδα μας είναι εκτός αγορών και οι κίνδυνοι από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έως τη ΔΕΗ πολλαπλασιάζονται. Αυτή η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, η χώρα πρέπει να πάει το συντομότερο σε εκλογές. Και μόνο με μια ισχυρή πολιτική επικράτηση της ΝΔ θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών (…) Είναι μια εποχή που τελειώνει με οδύνη, όμως οι δημοκρατικοί πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους. Θα τους διώξουν όπως τους αξίζει, όχι μόνο ηττημένους, αλλά ηθικά απαξιωμένους».

«Απευθύνομαι όχι μόνο σε όσους ψήφισαν παράταξη μας αλλά και σε όσους μας ψήφισαν από το 2004 και μετά. Πολλοί μας εγκατέλειψαν. Ήρθε η ώρα μα γυρίσουν στο σπίτι τους. Απευθύνομαι και στον απογοητευμένο κόσμο αριστεράς και κεντροαριστερά» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 

«Η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με ένα κυβερνητικό σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο στην οικονομία. Γι αυτό επιμένω στην ανάγκη συμπόρευσης. (…) Ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά, μπορούμε. Η παράταξή μας θα μεγαλώσει», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


σχετικα αρθρα