current views are: 6

5 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση18:35

ΠΓΔΜ: Οι συνταγματικές αλλαγές, οι πρόωρες εκλογές και η δίωξη στον Γκρούεφσκι

Ανησυχία της Κομισιόν για τις εξελίξεις στη γείτονα

Δημοσίευση 18:35’

Ανησυχία της Κομισιόν για τις εξελίξεις στη γείτονα

Κορυφώνονται οι διεργασίες στην ΠΓΔΜ, πέντε ημέρες μετά το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, βασικό χαρακτηριστικό του οποίου ήταν η χαμηλή συμμετοχή. Επιμένει στη γραμμή για πρόωρες εκλογές ο Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που το VMRO καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, με την Κομισιόν να προειδοποιεί τον πρωθυπουργό της γείτονος να μην καταφύγει στην εν λόγω λύση καθώς θα πήγαινε πίσω τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.

Μέσα σε όλα αυτά, ως σημαντική κρίνεται -στο πλαίσιο των σεναρίων περί πιέσεων προς την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ- η επικύρωση από εφετείο της ΠΓΔΜ, της καταδίκης του Ν. Γκρούεφσκι για υπόθεση διαφθοράς, μια εξέλιξη που ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνέδεσε εμμέσως με τη στάση του κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές

Ως γνωστό, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Ζ. Ζάεφ, θα προχωρήσει σε απόπειρα να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών, από την παρούσα Βουλή. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως πολύ δύσκολα ο Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές, συνεπακόλουθα το βασικό σενάριο που εξετάζεται στη γείτονα είναι αυτό των πρόωρων εκλογών.

►Διαβάστε επίσης: Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές, εάν καταψηφίσει η αντιπολίτευση τις συνταγματικές αλλαγές

Και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη: Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το δημοψήφισμα διαμήνυσε πως δεν επιζητεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά είναι αναγκασμένος να το κάνει λόγω της στάσης του VMRO.

«Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές, αλλά εάν η αντιπολίτευση προσπαθήσει να εμποδίσει το μέλλον της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για δικούς της μικροκομματικούς υπολογισμούς, τότε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις κάλπες», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο BHTV1.

Συνεχίζοντας, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως εάν προσφύγει στις κάλπες, θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και προειδοποίησε πως μόνο με τη συμφωνία των Πρεσπών θα εισέλθει η χώρα του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Είμαστε όλοι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά γνωρίζουμε πως χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ. Είναι το μοναδικό πιθανό σενάριο [να προχωρήσει η συμφωνία]. Η συμφωνία με την Ελλάδα έγινε για να συνεχίσουμε στο μονοπάτι προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. (…) Η συμφωνία διασφαλίζει τη “Μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα», υποστήριξε στη συνέχεια.

Η δίωξη στον Γκρούεσφκι και η συμφωνία των Πρεσπών

Το κλίμα στη γείτονα είναι αρκετά πολωμένο, καθώς το VRMO, βάζει όρους που πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να εκπληρωθούν, ώστε να συναινέσει και να συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές: Ζητεί δηλαδή να διοριστεί νέος γενικός εισαγγελέας, διερευνητική επιτροπή για να εξακριβώσει εάν υπήρχαν παρατυπίες στο δημοψήφισμα καθώς επίσης και να ανατεθεί σε στέλεχος της επιλογής του το κομβικής σημασίας υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναμενόταν, τα εν λόγω αιτήματα απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία έχει θέσει ως διορία για τις οποίες ανακοινώσεις περί πρόωρων εκλογών, τη 10η Οκτωβρίου.

►Διαβάστε επίσης: Γκρουέφσκι: Θα αρθεί στο δικαστήριο η ποινή φυλάκισης, δεν ψηφίζω συνταγματικές αλλαγές

Βεβαίως τα αιτήματα για ανάληψη του ΥΠΕΣ από στέλεχος της επιλογής του VMRO έχουν εξήγηση: Αυτή δεν είναι άλλη από τις έρευνες που διεξάγονται σε βάρος τόσο του πρώην πρωθυπουργού Νικολά Γκρούεφσκι, όσο και σε βάρος πληθώρας άλλων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, Παρασκευή, Εφετείο των Σκοπίων επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση φυλάκισης δύο ετών εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης σχετικά με υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ.

Ο Γκρούεφσκι, αντιδρώντας στην απόφαση επέμεινε στη γραμμή περί πολιτικής δίωξης, και τη συνέδεσε εμμέσως με τη συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει της απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πέραν της υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκε σήμερα, κατηγορείται για τέσσερις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ανησυχία από την Κομισιόν για τις εξελίξεις

Οι πολιτικές ζυμώσεις στη γείτονα και το θολό τοπίο αναφορικά με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών προκαλούν επίσης και την ανησυχία της Κομισιόν, η οποία δια του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Όπως εξήγησε ο Χαν, οι πρόωρες εκλογές, «θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ» και τόνισε πως έχει ενημερώσει τον κ. Ζάεφ για τους προβληματισμούς του.

Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος (;) ότι η κυβέρνηση του Ζάεφ μπορεί να βρει τους πετύχει την αναγκαία πλειοψηφία που απαιτείται για να προχωρήσει στην αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή. Όπως είπε, απαιτούνται οκτώ έως εννέα ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που, κατά την άποψή του, μπορεί να επιτευχθεί, καθώς, «όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης».

►Διαβάστε επίσης: Κομισιόν σε Ζάεφ: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές

σχετικα αρθρα