current views are: 5

10 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση14:37

Προβληματισμός στο Μαξίμου και πολιτική θύελλα για το «plan B» Καμμένου για το Σκοπιανό

Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή και σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων

Δημοσίευση 14:37’

Ερώτηση ΝΔ στη Βουλή και σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων

Πολιτική θύελλα και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η εναλλακτική πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος περί ενός πλέγματος αμυντικών συμφώνων με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες των Βαλκανίων, ως μέσο ανάσχεσης της Ρωσικής επιρροής στην περιοχή σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το εν λόγω σχέδιο φέρεται να παρουσίασε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών ΗΠΑ [και άριστο γνώστη των διαπραγματεύσεων για το Μακεδονικό] Γουές Μίτσελ. Μια συνάντηση που ούτε είχε προαναγγελθεί, και για την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε την παραμικρή ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως είχε εκδοθεί δελτίο Τύπου για συνάντηση που είχε ο κ. Καμμένος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με πιο χαμηλόβαθμό στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

►Διαβάστε επίσης: Ο Καμμένος πρότεινε στις ΗΠΑ εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό

Αμηχανία Μαξίμου

Όπως έγραψε το Newpost, το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε με αμηχανία στην εν λόγω πρόταση: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία», ήταν η χαρακτηριστική διαρροή από το πρωθυπουργικό γραφείο, η οποία σε προσεκτικό τόνο, αδειάζει τον κ. Καμμένο.

Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, έσπευσε να τονίσει σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 πως  «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». 

►Διαβάστε επίσης: Αμηχανία στο Μαξίμου για την πρόταση Καμμένου

Πολιτική θύελλα

Πέραν ωστόσο των νέων «αρρυθμιών» που προκάλεσε η παρέμβαση Καμμένου στην κυβέρνηση, το ζήτημα προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα με σκληρές ανακοινώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση για διγλωσσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ζητούν να μάθουν εάν αυτή η πρόταση κατατέθηκε κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν της ιδιαίτερα επιθετικής ανακοίνωσης που εξέδωσε, η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα στη Βουλή μέσω ερώτησης που κατέθεσε στον Ν. Κοτζιά, ο Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος, διερωτάται «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα» και ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει:

  • «Αν είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;
  • Αν ναι, από ποιον διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;
  • Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί “αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια”, βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;».
     
►Διαβάστε επίσης: Ερώτηση ΝΔ για Καμμένο: Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;

Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του, δια του Ανδρέα Λοβέρδου κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει εάν ο κ. Καμμένος εκφράζει δικές του απόψεις ή εάν είναι η εν λόγω πρόταση θέση της κυβένρησης.  «Σήμερα “ο ταχυδρόμος χτύπησε δυο φορές”. Ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: Να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, κάνει λόγο για «αλλοπρόσαλλη εικόνα», και συνεχίζει: «Το αλαλούμ συμπληρώνεται αν ληφθούν υπόψιν παλιότερες διθυραμβικές ανακοινώσεις για ”την αδιαμφισβήτητη συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων”, ενώ τώρα ο κ. Καμμένος προτείνει από αμερικανικό έδαφος ενέργειες για να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια. Η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».

Το ΚΚΕ στέκεται από πλευράς του στην πρόταση του κ. Καμμένου για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί «σε βαποράκι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».


σχετικα αρθρα