ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχασμός στην κυβέρνηση για το «Plan B» του Καμμένου – Βούτσης: Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2018, 21:56 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 16:23
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και ψήφος εμπιστοσύνης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλίμα διχασμού φαίνεται να έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση η πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για δημιουργία πλέγματος αμυντικών συμμαχιών στα Βαλκάνια ως μέσο ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής, σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αντίθεση, με την προσεκτική διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, που διαβεβαίωνε για την «προσήλωση της κυβέρνησης» στη συμφωνία, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επετέθη με σφοδρότητα κατά του κ. Καμμένου, ζητώντας διασαφηνίσεις για την πρότασή του. Επίσης υποστήριξε πως η εν λόγω τοποθέτηση απέχει πολύ από τη διατυπωμένη αντίθεση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία των Πρεσπών.

►Διαβάστε επίσης: Προβληματισμός στο Μαξίμου και πολιτική θύελλα για το «plan B» Καμμένου για το Σκοπιανό


​«Λάθος από κάθε άποψη», η πρόταση Καμμένου

Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Δεν έχω παραπάνω ενημέρωση και δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι προτείνει ο συνεργαζόμενος με την κυβέρνηση Πάνος Καμμένος. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω και τι ακριβώς πρότεινε. Και για το θέμα των βάσεων και για τη διαμόρφωση μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αντίθετα με τη διαμόρφωση αξόνων για να αποτρέψουμε τα εθνικιστικά δόγματα και στερεότυπα από πλευράς Αλβανίας και Τουρκίας. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι που θα βοηθούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων και αντιμετώπων με άλλες χώρες που ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Δεν είναι και εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος. Περιμένω να δώσει παραπέρα ερμηνείες για να κατανοήσουμε τι εννοεί. Έχω εκτιμήσει ότι αυτό είναι λάθος από κάθε άποψη. Η μεγάλη στρατηγική διαφορά έγκειται στο αν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Εμείς θέλουμε η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ που δοκιμάστηκε για 3,5 χρόνια πάνω στη μνημονιακή κρίση, να ολοκληρώσει κατά το δυνατόν το βίο της. Η μεγάλη διαφορά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα δημιουργεί προβλήματα. Για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει περίπτωση να ευδοκιμήσει η πρόταση δυσπιστίας ώστε να στριμωχτεί η κυβέρνηση. Κάθε ένας κάνει τον λογαριασμό του για το πως θα περάσουμε αυτούς τους μήνες. Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βούτσης τόνισε πως εκ προοιμίου η «η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και ψήφος εμπιστοσύνης» και χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «πολύ καλή».

Τα σχόλια του προέδρου της Βουλής φαίνεται να είναι σε αρκετά πιο σκληρό τόνο από την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο νωρίτερα, σχολιάζοντας τα όσα είχε πει ο κ. Καμμένος είχε σημειώσει μέσω διαρροής:  «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

►Διαβάστε επίσης: Ερήμην ή εν γνώσει Τσίπρα οι πρωτοβουλίες Καμμένου στις ΗΠΑ;