current views are: 13

14 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση05:43

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «χτύπησε» τον εκλογικό συναγερμό στην οδό Πειραιώς

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημοσίευση 05:43’

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του με τα χρίσματα της ΝΔ, στο τραπέζι των περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, έδειξε ότι στην οδό Πειραιώς έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Ωστόσο τα όσα έγιναν χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων που δημιούργησαν οι δηλώσεις Καμμένου, χτύπησαν τον εκλογικό συναγερμό στην αξιωματική αντιπολίτευση και για τις εθνικές κάλπες.

Αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ξέχασε» να σχολιάσει ευθέως τον υπουργό Άμυνας, στέλνοντας μόνο ένα πλάγιο μήνυμα, μέσα από την αναφορά του προς τα Σκόπια (δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ε.Ε.), τα περισσότερα από τα στελέχη του, έχουν επιτεθεί με σκληρές εκφράσεις κατά του εταίρου τους στην κυβέρνηση, ζητώντας ουσιαστικά να διαλυθεί η συμπόρευση.
 

 

«Σήμερα εξαντλεί αυτή την δυναμική της αυτή η συνεργασία. Και δυστυχώς βλέπω ότι ο Καμμένος, θα απογοητευτεί βέβαια, θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Θα απογοητευτεί όμως. Είναι καρικατούρα…», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, ενώ αναλόγου μεγέθους «βόμβες» έριξε και ο Σάκης Παπαδόπουλος, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο με τον Πάνο Καμμένο». «Τραυματική εμπειρία» χαρακτήρισε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η φράση, όμως, του κ. Τσίπρα που σημείωσαν στην οδό Πειραιώς, είναι η ακόλουθη και δεν απέχει πολύ από τις παραπάνω δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «είμαστε αποφασισμένοι, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει την κυβερνητική θητεία, ακόμη και χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Στη σκιά της ισορροπίας του τρόμου που φαίνεται να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή, οι προεκλογικές μηχανές της ΝΔ να δουλεύουν στο φουλ. Άλλωστε, όπως λένε από το επιτελείο του, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρίσκονται ήδη σε αποδρομή: ο κ. Καμμένος, μπροστά στην πολιτικο-εκλογική κατάρρευση των ΑΝΕΛ και προκειμένου να μπει ξανά στη Βουλή και να κόψει το δρόμο της ΝΔ προς την αυτοδυναμία, παλινδρομεί μεταξύ Χρυσής Αυγής και σκληρής λαϊκής δεξιάς.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την εκτίμηση της οδού Πειραιώς, δεν τολμά προς το παρόν να ρισκάρει τη ρήξη, αν και έχει ως μαξιλάρι ήδη τρεις από τους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ (Κ. Ζουράρι, Θ. Παπαχριστόπουλο και Ε. Κουντουρά). Μάλιστα, τα στελέχη της ΝΔ θέτουν ως ερώτημα την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να μετατρέψει αυτή τη φορά μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας, σε πρόταση εμπιστοσύνης.

Όπως υπενθύμιζαν, αυτό ήταν πάγια πρακτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κάτι που όμως δεν τόλμησε να κάνει το καλοκαίρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία πρόταση μομφής. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει στη στρατηγική του, ένα βαρύ πρόγραμμα επισκέψεων σε όλη τη χώρα, με επόμενο σταθμό αύριο το νομό Κορινθίας, όπου θα περιοδεύσει αύριο έχοντας δίπλα του, τον υποψήφιο Περιφερειάρχη που θα στηρίξει το κόμμα του στην Πελοπόννησο, Παναγιώτη Νίκα.

Επίσης, έχουν ανακοινωθεί ήδη από τη ΝΔ, για την Περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης, για τη Στερεά Ελλάδα, στη θέση του Κώστα Μπακογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός και για τη Δυτική Ελλάδα ο Περιφ. Σύμβουλος Αιτωλοκαρνανίας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Από την Άρτα την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τη στήριξή του στον Αλέκο Καχριμάνη για την Ήπειρο, αλλά και στους υπόλοιπους εν ενεργεία Περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν υπό γαλάζια σημαία.

Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ στηρίζει, Κώστα Αγοραστό για τη Θεσσαλία, Απόστολο Τζιτζικώστα για την Κεντρική Μακεδονία, Χριστιάνα Καλογήρου για την Βορείου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο για τη Νοτίου Αιγαίου και Χρήστο Μέτιο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη Δυτική Μακεδονία, φέρεται να έχει «κλείσει» ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Στα Ιόνια Νησιά το χρίσμα αναμένεται να λάβει η πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, την οποία θα έχει δίπλα του ο κ. Μητσοτάκης αν τελικά επισκεφθεί την Παρασκευή την Κεφαλονιά, με αφορμή την εορτή του πολιούχου του νησιού, Αγίου Γερασίμου. Τέλος στην Κρήτη, η οδός Πειραιώς βλέπει θετικά τον Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίο θα ήθελε και ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη που ακούει στο όνομα του πρώην δημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη.


σχετικα αρθρα