current views are: 8

16 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:25

Αυτές είναι οι νέες ηγεσίες σε ΣτΕ και Άρειο Πάγο

Επιλέχθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Δημοσίευση 13:25’

Επιλέχθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Τη νέα ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως έγινε γνωστό, ως νέα πρόεδρος του ΣτΕ επελέγη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ για τις θέσεις των αντιπροέδρων επιλέχθηκαν ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος. 

Σύμφωνα με το lawandorder.gr, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις…».

«Έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Για τη θέση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, που είχε έρθει πρώτος στην προτίμηση της διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και τις αεροπαγίτες Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Ποια είναι η νέα πρόεδρος του ΣτΕ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, είναι πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1978) και μία από τις πιο γνωστές ανώτατες δικαστικούς λειτουργούς. Μάλιστα, πρόσφατα επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 

Έχει διατελέσει εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1982), Πάρεδρος (1988), Σύμβουλος (2000) και υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000.

Επιπλέον, έχει διατελέσει γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008).

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.).   


σχετικα αρθρα