ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για Ελ. Βενιζέλος: Επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2018, 16:17 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 16:22
ΝΔ για Ελ. Βενιζέλος: Επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ποια μελέτη βασίστηκε το τίμημα των 483 εκατ. ευρώ;

Την ύπαρξη ενδείξεων ενός τεράστιου σκανδάλου σχετικά με την παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, αναδεικνύει η Νέα Δημοκρατία σε νέα ανακοίνωσή της, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σιωπά σχετικά με το θέμα του αεροδρομίου.

«Η απόπειρα παράτασης της παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών σε εξευτελιστική τιμή, η οποία δεν ολοκληρώθηκε χάρη στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγείρει αμείλικτα ερωτήματα διαφάνειας και χρηστής διοίκησης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχείρησε να παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση το “Ελευθέριος Βενιζέλος” για επιπλέον 20 χρόνια, έναντι μόλις 483 εκατ. ευρώ. Με παρέμβαση της ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνον έκρινε ότι ήταν ευτελές το τίμημα αλλά επί της ουσίας υποχρέωσε την κυβέρνηση να επανεκκινήσει τη διαδικασία. Με συνέπεια το αεροδρόμιο να δοθεί τελικά έναντι τιμήματος 1,115 δισ. ευρώ. Δηλαδή 131% παραπάνω από την αρχική τιμή!»

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μεθόδευση και θα επιμείνει σε αυτά μέχρι να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Μεταφορών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και Χρ. Σπίρτζης καλούνται να απαντήσουν: 

Ποια ήταν η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που οδήγησε στη Συμφωνία της 30ης Σεπτεμβρίου 2017 και πώς λήφθηκε η απόφαση παραχώρησης του αεροδρομίου έναντι 483 εκ. ευρώ, που απεδείχθη ότι αντιτίθεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο εκθέτοντας την Ελλάδα διεθνώς;

Σε ποια μελέτη βασίστηκε το τίμημα των 483 εκατ. ευρώ, με ποια κριτήρια την ενέκρινε η κυβέρνηση, και βάσει ποιας μελέτης τελικά αποφασίστηκε το τίμημα να ανέλθει σε 1.115 εκατ. ευρώ;

Όσο η Κυβέρνηση -και ιδίως ο Υπουργός των Οικονομικών- σιωπά, τόσο θα επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου».