current views are: 11

18 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση10:20

ΝΔ: Κοτζιάς – Καμμένος να δώσουν ό,τι στοιχεία έχουν για τα μυστικά κονδύλια

Κάλυψη Βούτση σε Κοτζιά

Δημοσίευση 10:20’

Κάλυψη Βούτση σε Κοτζιά

«Μείζον πολιτικό ζήτημα» χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους. Οι επίμαχοι διάλογοι Κοτζιά – Καμμένου στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο πυροδοτούν το πολιτικό σκηνικό, με τον Νίκο Βούτση να καλύπτει σήμερα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών στην κόντρα του με τον υπουργό Άμυνας.

«Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας«, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η διαχείριση  των κρατικών κονδυλίων δεν αφορούν μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Στο ζήτημα των μυστικών κονδυλίων στάθηκε χθες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ενημέρωση που έκανε στους Έλληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, όπου χαρακτήρισε «αποπομπή» και όχι «παραίτηση» την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα κάνει κάτι σχετικά με τα όσα ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο για τη διαχείριση των μυστικων κονδυλίων από το ΥΠΕΞ και αν το θέμα συνδέεται με την παραίτηση Κοτζιά, είπε: «Είναι μια σοβαρή κατηγορία. Από κει και πέρα, μπορώ να κάνω την υπόθεση ότι τελικά ο κ. Κοτζιάς δεν απεπέμφθη από τον πρωθυπουργό για το Μακεδονικό. Δεν έχω την εντύπωση οτι πρόκειται για οικειοθελή αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας μεταξυ του κ. Καμμένου και του κ. Κοτζιά, διάλεξε τον κ. Καμμένο. Πρέπει να ρωτηθεί ο κ. Τσίπρας για αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη σκιά των διαλόγων που δημοσίευσε σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επιβεβαίωσε όσα και ο Νίκος Κοτζιάς χθες ανέφερε για το ζήτημα του ελέγχου των ειδικών δαπανών και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε:«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση».

Οι επίμαχοι διάλογοι Κοτζιά – Καμμένου για τα «μυστικά κονδύλια»

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τους αποκαλυπτικούς διαλόγους του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη διαρροή των διαλόγων μέσα από το υπουργικό, ο κ. Κοτζιάς προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση με την αρχική του παρέμβαση, αλλά δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον κ. Καμμένο με αντικείμενο τη διαχείριση των «απόρρητων κονδυλίων» του ΥΠΕΞ. 

Οταν ζήτησε την παρέμβαση αρχικά του κ. Τσακαλώτου και στη συνέχεια του κ. Παππά εισέπραξε σιωπή, ενώ η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρέμβει ήταν αυτή που τον οδήγησε στην αποχώρηση από την αίθουσα.

Πιο αναλυτικά: 

Νίκος Κοτζιάς: Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε όλοι και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Πάνος Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους το τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκατ. ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.

Νίκος Κοτζιάς: Ποια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ! (σ.σ.: απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του προς τον Πάνο Καμμένο)

Ευκλείδης Τσακαλώτος: (….)
Νίκος Παππάς: (….)

Δημήτρης Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το Υπουργικό Συμβούλιο…

Αλέξης Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε.


σχετικα αρθρα