ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Κοτζιά: Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του Τσίπρα

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2018, 22:31 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2018, 22:31
Παραίτηση Κοτζιά: Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του Τσίπρα
Facebook Twitter Whatsapp

Γιατί δίνουν «ψήφο ανοχής» στον Πάνο Καμμένο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο χτεσινό… ποιητικό tweet με το οποίο ο Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ΥΠΕΞ («βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος») δεν απέδωσε την παραίτηση του στη μη κάλυψή του μόνο από τον πρωθυπουργό, αλλά και από άλλους υπουργούς. «Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου». Η αναφορά του κ. Κοτζιά σε «μια σειρά υπουργών» μόνο τυχαία δεν ήταν.

Παππάς και Τσακαλώτος

Στο επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο που πυροδότησε την παραίτηση Κοτζιά, στην ουσία κανείς υπουργός δεν πήρε το μέρος του κ. Κοτζιά στην άγρια κόντρα του με τον κ. Καμμένο. Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στον χαρακτηρισμό «Έλληνας Σαλβίνι» που απέδωσε στον Πάνος Καμμένο ο Νίκος Φίλης. Αλλά και ο Ευκλείδης Τακαλώτος κράτησε συμβιβαστική στάση απέναντι στον κ. Καμμένο, διαφοροποιούμενος από τη γενική διάθεση των 53+. Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Βίτσας συνέβαλε στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να τερματιστεί το περιστατικό, χωρίς όμως και ο ίδιος να πάρει θέση.

Σκουρλέτης και Βούτσης

Τη σκυτάλη σήμερα πήραν οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «θα κατανοούσα τους λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά εάν υπήρχαν κάποια σημάδια αλλαγής στάσης από την κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών.» Η διατύπωσή του είναι σχεδόν ταυτόσημε με την δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι η παραίτηση Κοτζιά είναι ακατανόητη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νλικος Βούτσης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: «Διευκρινίστηκε απολύτως σε όλους τους τόνους στο ανώτατο επίπεδο ότι όχι μένει απλά προσηλωμένη η Κυβέρνηση σε αυτήν τη μεγάλη επιλογή που έχει γίνει, αλλά με μεγάλη προσοχή και συνέπεια θα την υπηρετήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.»

Οι αιτίες

Γιατί όμως οι πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν ανεπιφύλακτα Τσίπρα, δίνοντας, κατά συνέπεια, «ψήφο ανοχής» στον Πάνο Καμμένο;. Τρεις είναι οι βασικές αιτίες.

Πρώτον, παρά το ότι ο κ. Κοτζιάς είχε πάρει τα εύσημα για την Συμφωνία των Πρεσπών, εντούτοις, με το «αυτοκρατορικό» στυλ του δεν δημιουργούσε συμπάθειες ανάμεσα στους συναδέλφους τους.

Δεύτερον, η αίσθηση που αποκόμισαν συμμετέχοντες στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ότι μπορεί τη φωτιά να την άναψε ο Πάνος Καμμένος, αλλά ο Νίκος Κοττζιάς την τροφοδότησε με επιπλέον λάδι. Επομένως, δεν μπορούσαν να ρίξουν το φταίξιμο μόνο στον Πάνο Καμμένο.

Τρίτον και κυριότερο, ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να τεθεί εν αμφιβόλω η κυβερνητική συνοχή προτού ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων και ψηφιστούν τα μέτρα της ΔΕΘ –όλα αυτά θα έχουν γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Επομένως, πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να συνεχιστεί η (πολύ άβολη πλέον) συνύπαρξη με τον Πάνο Καμμένο. «Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να πάμε σε εκλογές χωρίς τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά στο Newpost ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η ρεαλπολιτικίκ των προωτοκλασάτων δίνει τον πολιτικό χώρο στον Νίκο Φίλη να εμφανίζεται ως θεματοφύλακας των «αξιών της Αριστεράς», επιτιθέμενος κατά βούληση στον «εθνικιστή Καμμένο», τον «Έλληνα Σαλβίνι».

Τέλος, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ενώ οι κυβερνητικές πηγές θεωρούν την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η κυβέρνησης σε εκλογές, εντούτοις, δεν διατυπώνουν την ίδια εκτίμηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr